Jégbe fagyasztották a Balatont

Borászportál
2014. december 15., 10:38


Télen is színes és változatos kínálattal lepte meg a fővárosi közönséget a Balaton. A Balatoni Kör és partnerei összefogásából megszületett téli Balaton-kóstolót és első régiós adventi vásárt december 14-én tartották a városligeti műjégpályán.
 
"Az elmúlt években rendkívül sokat fejlődött a magyar borkultúra, a gasztro- és borturizmus külön ágazattá nőtte ki magát a Balatonon is" - emlékeztetett a rendezvény megnyitóján a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára. Dr. Ruszinkó Ádám szerint az adventi időszak elmaradhatatlan kelléke a jó forralt bor, ahogy az ünnepi ebédek és vacsorák mellől sem hiányozhat a minőségi magyar bor.
Jégbe fagyasztották a Balatont
Fotó: Kovács Kristóf
Kardos Gábor, a vezető balatoni borászok és vendéglátósok által alakított Balatoni Kör elnöke hozzátette: Nyugat-Európában számos helyen rendeznek olyan adventi vásárt, ahol egy egész régió mutatkozik be a fővárosi közönségnek. Az első hazai kezdeményezést hagyományteremtő szándékkal hívták életre, a Magyar Turizmus Zrt. támogatásával. Téli élményekkel teli programokkal és a legfinomabb balatoni ízekben-zamatokban gazdag kínálattal várták az érdeklődőket vasárnap a Városligetben.
Meglepetésként különleges technológiával jégbe fagyasztott 10 méteres óriás Balaton sziluett is volt a városligeti műjégpályán, így játékos vetélkedők keretében akár egy perc alatt körbe lehetett korcsolyázni a tavat. A rendezvényt a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata azzal támogatta, hogy piros vízimentő felszerelésbe öltöztették a téli Balaton-Szalon kabaláját: egy fekete „hipster” szakállú, cool napszemüveges, lazán fiatalos balatoni Mikulást. A szintén újszerűen megoldott adventi koszorúkhoz a vízimentők mentőgyűrűket adtak, melyekre borospalack-gyertyákat helyezve balatoni hangulatúvá varázsolták az ezüstvasárnapi gyertyagyújtást. A szokványos karácsonyi vásárokról ismert jelképek megújításával is régiójuk kreativitását kívánták bemutatni.
 
A műjégpálya dísztermében különleges, szalon jellegű vásáron a Balaton legismertebb borászai és termelői állítottak ki. Ha valaki téli Balaton-élménnyel akarta meglepni szeretteit, jelentős kedvezménnyel tudott foglalni a turisztikai szolgáltatóknál. A Magyar Turizmus Zrt. standjánál tóparti hétvégéket nyerhettek a látogatók, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park pedig ökoturisztikai programjain kívül különleges kézműves termékeit is bemutatta. A Kistücsök étterem olajos nyurgapontyot kínált csatos üvegben. A Bergmann Cukrászat itt mutatta be először a Balatoni Kör borbonbonokat, melyek révén csokiba öntve is körbe lehetett kóstolni a Balatont. A főváros két balatoni delikatesz üzlete - a budai Gurmi és a pesti Balatonízlelő - is elhozta kínálata legjavát. Kedvenc tavunk termékeinek népszerűsége is nyilván közrejátszik abban, hogy a főváros első régiós delikatesz üzletei balatoni ínyencségeket kínálnak.
Jégbe fagyasztották a Balatont
Fotó: Kovács Kristóf
A szalon díszvendége a Balatoni Borrégióhoz tartozó somlói borvidék két ismert pincészete volt. Szakmai célkitűzésük annak felmutatása volt, hogy a legkiválóbb balatoni és somlói fehérborok mai színvonala méltó folytatója nagy történelmi hagyományaiknak, hiszen ez a borrégió évszázadokon át vezető szerepet töltött be nemcsak belföldön, hanem közép-európai szinten is.
A Balatoni Kör borászai palackjaikból látványos Borkarácsonyfát állítottak a jégen és bort kínáltak a korcsolyázóknak. Az eseményt Dr. Ruszinkó Ádám, a turizmusért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Az első Balaton-Szalonnal és a Borkarácsonyfa elnevezéssel a téli Balaton szépségére és izgalmas kínálatára hívták fel a figyelmet, amire a „Karácsonykor is legjobb ajándék a Balaton!” szlogen is utal. A szervezők célja, hogy a tavat szeretők Balaton-élményt ajándékozzanak egymásnak, akár kézműves termékek, akár egy tóparti Szilveszter, wellness hétvége vagy bortúra formájában. A Borkarácsonyfa mellett a borászok a többi kiállítóval együtt gyújtották meg az ezüstvasárnapi gyertyákat a mentőgyűrűkből borpalack gyertyatartós meglepetés-dizájnnal készített adventi koszorúkon, majd a karácsonyi ünnepséget az adventi vásár helyszínén, a műjégpálya dísztermében folytatták.
Winelovers borok az olvasás mellé