Jubilál az Etyeki Piknik - Rókusfalvy Pállal beszélgettünk

Borászportál
2017. augusztus 28., 07:00


Hihetetlen, de a szeptember 2-3-án megrendezendő Őszi Etyeki Piknik már a huszadik a sorban. Jó mulatság lesz!
Jubilál az Etyeki Piknik - Rókusfalvy Pállal beszélgettünk

A szezonnak megfelelően a közelgő Piknik középpontjában a szüret, a must és a sajt áll, de a megújult Gasztrosétányon kézműves kiállítókkal és a legkiválóbb népzenészekkel is találkozhatnak a látogatók. Rókusfalvy Pál, az Etyeki Piknik ötletgazdája és szervezője lelkesen mesélt a jól bevált koncepcióról és az újdonságokról is.

 

Hogyan és mikor született meg a Piknik gondolata?

 
Nem a Piknikkel kezdtük Etyeken. 2003 és 2012 között összesen 20 országos, az egész falut lezáró, több fesztiválos buszútvonalat működtető fesztivált szerveztünk itt: a májusi Pincefesztivált és a szeptemberi Kezes-lábost. Nagy siker volt, ezért sokan csodálkoztak, amikor az utolsó fesztiválon elkezdtük kommunikálni a váltást. Mindenki azt kérdezte, hogy miért hagyjuk abba. Persze arról szó sem volt, hogy be akarjuk fejezni; új megoldást, új rendezvénytípust kerestünk, amelyet nagyobb gyakorisággal lehet megrendezni. Ez lett az Etyeki Piknik, amely már minden évszakban jelentkezik, sőt már ezeket is kiegészíti néhány egyéb kisebb-nagyobb esemény.
 
Mik voltak az első tapasztalatok, visszajelzések?

Az első visszajelzések már az első Piknik előtt jöttek, mert sokan azt mondták, hogy télen ember nem lesz, aki szabadtéri rendezvényre kíváncsi. Ennek ellenére már az első januári Pikniken megtelt a Gasztrosétány, az emberek érezhetően nagyon kíváncsiak voltak, hogy milyen a havas pincesoron fesztiválozni, forralt borozni. Talán nem veszitek tőlem elfogultságnak, de tényleg varázslatos volt. Hála Istennek azóta elmondhatom, hogy nem csak az első Piknik iránt érdeklődtek az emberek.   
 
Hogyan fejlődött (változott, bővült, módosult) a rendezvény az évek során?

Az alapkoncepció a kezdetektől változatlan: mind a négy Piknik igyekszik az adott évszaknak megfelelő programokkal és gasztronómiai kínálattal készülni. Ez jól működik és ehhez következetesen ragaszkodunk is, ugyanakkor a saját igényünk kielégítése és a látogatók érdeklődésének fenntartása érdekében is minden alkalommal keressük azokat a programelemeket, amelyek a koncepcióhoz jól illeszkednek, de valamilyen újdonságot hoznak. Ilyen volt például a Piknik Borkollégium vagy a Szőlős bortúra elindítása, amelyek kiválóan illettek abba a törekvésünkbe, hogy legyenek olyan programjaink is, amelyek ismeretátadásról, kulturálódásról szólnak. 

Te, mint szervező tudsz-e ilyenkor önfeledten szórakozni, vagy a gazda szemével figyeled az eseményeket?

Sok barátom, borászkollégám is meglátogatja a pincémet ilyenkor, akikkel megvizsgáljuk az új tételeket. Ezek a nagyon jó hangulatú kóstolók nevezhetők kikapcsolódásnak, de természetesen sok kötelességgel és felelősséggel jár egy ilyen rendezvény lebonyolítása, tehát a szervezési feladatok eléggé lekötnek ilyenkor.
 
Jubilál az Etyeki Piknik - Rókusfalvy Pállal beszélgettünk

Szeptember első hétvégéjén, a 20. Etyeki Pikniken mire számíthatnak a látogatók? Készültök-e bármilyen különlegességgel a jubileumi alkalomra?

Számos izgalmas programmal készülünk, de a legnagyobb újdonság a 20. Etyeki Piknik esetében a helyszín, azaz a Gasztrosétány megújítása. Új környezetben fogadhatjuk a „piknikezőket”: rusztikus, a tájhoz illő, de szilárd útburkolat épült, eltűntek a villanyoszlopok és légvezetékek, helyettük kandeláberek gondoskodnak a világításról, új térbútorok kerültek ki, szóval tényleg még kulturáltabb a helyszín megjelenése. Reméljük, hogy sok öröme lesz benne az idelátogatóknak.

Egy fesztivál annál izgalmasabb, minél színesebb és változatosabb. Hogyan tudjátok megőrizni a Piknik "etyekiségét",  előtérbe helyezni a helyi termelőket?

Rengetegen jelentkeznek nálunk, akik valamilyen módon részesei szeretnének lenni a Pikniknek, itt szeretnének bemutatkozni. Közülük szelektálnunk kell és az egyik alapvetésünk, hogy a helyiek élvezzenek elsőbbséget. Hála Istennek igényes helyi és környékbeli kézművesből, gasztronómusból nincs hiány, nem nehéz feladat színessé tenni a kínálatot, hiszen az Etyek esetében ma már kézenfekvőnek tűnő borász, sonkás vagy sajtos mellett méhésszel, cukrásszal, háziállat-tenyésztővel is lehet például találkozni. A nehézséget inkább az jelenti, hogy sokszor egyébként nagyszerű termékekkel jelentkezőket kell elutasítanunk, mert nincs több hely.   
 
A budapestiek szívesen látogatnak Etyekre. Érkeznek-e vendégek az ország távolabbi részeiről is?

Büszkén mondhatom, hogy az ország minden részéről, sőt külföldről is. Nem kell ehhez kutatást végezni, elég, ha valaki eljön az egyik Piknikre, tapasztalni fogja, hogy mennyi idegen szót is lehet hallani. Örülünk, ha jó hírét vihetjük Etyeknek, a borvidéknek, a régiónak és Magyarországnak.  
  
Ha egy mondatban kellene megragadni az Etyeki Piknik lényegét, mi lenne az?

Etyek és a régió borászati és gasztronómiai kincseinek bemutatása az évszakok jellegzetességeivel, autentikus helyszínen. Hiszen ne feledjük, hogy a Gasztrosétányon egyből a pincébe térhetünk be bort kóstolni.
 

 
Hogyan látjátok az Etyeki Piknik jövőjét?

Amikor az Etyeki Pikniket elindítottuk, akkor az volt a cél, hogy gyakrabban legyenek színvonalas etyeki rendezvények (ne csak évente két hétvégén), de már akkor is tudtuk, hogy ez csak a második lépés, a végső cél az lenne, hogy  a Gasztrosétány folyamatosan működő, kulturális és gasztronómiai központ legyen, ahová bármikor ki lehet menni egy kóstolóra, bejelentkezni egy ebédre vagy egy péntek esti koncertre. Szerintem jó úton haladunk efelé.
 
A megújult Gasztrosétány milyen további programoknak ad otthont?

Mint említettem, a Piknikek mellett szoktunk egyéb rendezvényeket is szervezni itt, amelyek közül néhány már hagyományossá vált. Idén az őszi téli időszakban még három eseményünk lesz, ezek az Élményszüret a Gasztrosétányon (2017. október 21-22.), a Libadalom a Gasztrosétányon (2017. november 11.) és az Advent a Gasztrosétányon (2017. december 2.). Karácsonyig tehát nem fogunk unatkozni, utána pedig januárban ismét Téli Etyeki Piknik.