Két őszi programmal, díjnyertes borokkal vár Szekszárdon a Fekete Borpince


2021. október 20., 14:34


Az ősz kitüntetett időszak egy borászat életében, hiszen a szüret sok szempontból meghatározza, milyen borok születnek a pincében. Ilyenkor különösen izgalmas ellátogatnod a pincészetekhez, tájékozódni az aktuális évjáratról, és megkóstolni akár már az újbort is. 
Két őszi programmal, díjnyertes borokkal vár Szekszárdon a Fekete Borpince
A szekszárdi Fekete Borpince minden év őszén megszervezi az egyik legnépszerűbb programját, a Borkóstoló Félmaratont. Már az elnevezés is jelzi, hogy ide bizony a gyakorlott borkóstolókat várják: egy este alatt a pince 21 borát ismerheted meg. Ilyenkor különleges, kereskedelmi forgalomban nem kapható tételek is előkerülnek. A borok mellé borkorcsolyákat, sülteket is felszolgálnak, valamint a borokhoz hangolt csokoládé bonbonokkal is kényeztetnek. Időpont: 2021. október 30. szombat 18 óra
Az árakról tájékozódni itt, jelentkezni a Budapesttől alig egy órányi távolságra lévő eseményre az info@feketeborpince.hu email címen tudsz. 
 
A másik program mi más is lehetne, mint a sokak által várt Márton-napi libavacsora. Kétségtelen, hogy november 13-án a Fekete Borpincénél minden a libáról szól majd: libaragu leves, libasült és lúdlábtorta lesz a menü, hozzájuk pedig érkezik majd a Fekete Borpince újbora, a Nero rosé 2021, amely intenzív színű és illatú, illatában és ízében a málnát idéző, kirobbanóan gyümölcsös bor. A friss rozé mellett egy 8 tételes prémium tételekből álló borsor is vár, ha ott leszel a vacsorán. További információk itt, jelentkezés az info@feketeborpince.hu email címen.
 
Ha a pincénél jársz, mindenképpen kóstold meg a 2017-es nagy vörösborokat. Fekete Mihály Endre borász, a Fekete Borpince tulajdonosa szerint ezek most igazán jó formában vannak, legjobb tulajdonságaikat mutatják. Nézzük először a díjazottakat!
 
A Mókamester cuvée 2017 az idei Winelovers 100 díjazottja is volt, a 49. helyezést érte el ez testes, sűrű, cabernet sauvignon és shiraz házasításából készült bor. A nevével ellentétben inkább a tartalom, a mélység és érettség jellemzi és meggy, szilva, szeder, ibolyás-violás karakterek teszik olyan sokszínűvé. A pince egyik csúcsbora: intenzív, dinamikus, vibráló karakter. 
 
Két őszi programmal, díjnyertes borokkal vár Szekszárdon a Fekete Borpince
 
A Shiraz válogatás 2017 kiváló alapanyagát a hordóban kiegyensúlyozott borrá formálták. Gazdag, sokrétű illattal csábít, majd a feszes korttyal, férfias tanninokkal, meggy, áfonya, kakaó, fekete bors aromákkal végképp meghódít. A Winelovers 100 szakmai zsűrije is nagyra értékelte ezt a bort (70. helyezett lett), 2020-ban a Challenge International du Vin bíráitól pedig aranyérmet kapott. Tartalmas, sűrű, emlékezetes.
 
A Merlot válogatás 2017 sötétrubin színű, tartalmas, tüzes vadmálnás, erdei bogyós illat- és ízvilággal. A 2020. évi bordeaux-i Challenge du Vin nemzetközi borverseny aranyérmes bora.
 
A Patikárius cuvée 2017 Kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, kadarka, zweigelt és syrah borok egyedi házasítása. Szintén a 2020. évi bordeaux-i Challenge du Vin nemzetközi borverseny aranyérmes bora.
   
Kadarka 2017 - kellemes, könnyed, ahogy egy kadarkához illik, cseresznyés és fűszeres illat- és ízvilággal.
 
Kékfrankos válogatás 2017 - mély bíbor színnel, az érett meggy aromáival és hosszú lecsengésével lehengerel.
 
Cabernet sauvignon válogatás 2017 - mély rubin színű, testes és tartalmas bor. Illat- és ízvilága erdei bogyós gyümölcsöket és egy csipetnyi mentát idéz.
 
+1 Merlot 2018-ból
 
Merlot válogatás 2018
A 2020. évi Monde Selection Bruxelles nemzetközi borverseny aranyérmes bora, valamint a tavalyi Winelovers 100 borverseny 53. helyezettje. Tartalmas, sűrű igazán melengető, miközben vadmálnás és erdei bogyós, gyümölcsös ízeivel a nyarat idézi. 
 
+1 díj 2021-ből
 
Challenge International du Vin (2021) Cabernet sauvignon válogatás 2018: aranyérem
 
Két őszi programmal, díjnyertes borokkal vár Szekszárdon a Fekete Borpince
 
A Fekete Borpincénél a nagy fajtaválaszték annak is köszönhető, hogy a napfényes mediterrán jellegű táj, és a könnyen felmelegedő világos színű lösztalajok kitűnő terepet nyújtanak a vörösborokat adó szőlők számára. A Fekete Borpince ültetvényei a borvidék legjobb dűlőin találhatóak meg. Az Iván-völgyben, a Kerék-hegyen, a Decsi-hegyen és a Nagy Mihály-völgyben elfekvő szőlőterületek rendkívül jó adottságokkal rendelkeznek. Legtöbb szőlőjük pedig az egyik kiemelkedő termőhelyen, az Iván-völgyben terem. A kitűnő adottságokhoz társul Fekete Mihály Endre borász, aki a családi hagyományokat követve, a szülei munkáját folytatva, nagy hozzáértéssel és tisztelettel készíti a borait.
 
Mit várhatunk a 2021-es évjárattól?
Fekete Mihály szerint bár az időjárás nem volt a legkegyesebb a szekszárdi borvidékhez, a Fekete Borpince ültetvényein kisebb-nagyobb csúszással szépen beérett a szőlő, és jó alapanyagból kezdhettek el dolgozni. A tavaszi hideg, a nehezen végbemenő megporzás és az aszályos forró nyár inkább a mennyiségen érezteti a hatását: kevesebb szőlő termett, ugyanakkor ezek koncentráltabbak lettek. Az időjárási viszonyok ellenére tehát jó évjáratra lehet számítani.
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé