Ezeket még biztosan meg kell ismerned a TOP 100-ból!

Hajdú Ferenc
2021. szeptember 24., 13:40


Ez a Winelovers 100 beszámoló kiváncsiságot keltő borleírásaival a legjobb százba beválogatott borokra, és további kategóriájuk javát adó tételekre koncentrál. 
Ezeket még biztosan meg kell ismerned a TOP 100-ból!
Ezeket még biztosan meg kell ismerned a TOP 100-ból!
 
 
Kezdjünk rögtön egy felállással a szűk és a széles borkínálat végletei között, mely a Czurda és a Hilltop borászattal nagyszerűen szemléltethető.
 
Czurda Szőlőskertje
 
Czurda Henrik szőlőskertje Győrszemerén, a Pannonhalmi borvidéken található. Kizárólag Rajnai Rizlinggel foglalkozik, de nem csak mert ez a kedvenc fajtája, hanem az itteni terroir is igen kedvező a fajta számára. Aranyérmes száraz rieslingje bekerült a 20 legjobb száraz fehérbor közé is. Buja, virágos illataival, gazdag gyümölcsösségével és harmonikus sokoldalúságával méltán megérdemelt helyet szerzett a kategória legjobbjai között is. A német stílusú Rajnaival, mely valamivel több maradék cukrot tartalmaz a savak kiegyensúlyozása érdekében, nyilván nehezebb érvényesülni, hiszen a tokaji borok mellett kevés az esély, a száraz kategóriába meg esetleg már nem fér bele (Spätlese)... Ezzel együtt számomra mégis a 2019-es “Spätlese” Rajnai volt a kiállított borai közül a legizgalmasabb, legösszetettebb, legérettebb. A nagyszerű sav-cukor egyensúly mellett kiváló gyümölcs- és petrolos aromák jelennek meg, a bor maga pedig egyszerre lendületes és kedves, megnyugtató. Ez az ital hosszabb időre képes rabul ejteni az embert, és örömteli felfedezést ígér.
 
Ezeket még biztosan meg kell ismerned a TOP 100-ból!
 
 
Hilltop 
 
A Hilltop ezzel szemben egy Neszmélytől Kesztölcig 400 hektáron dolgozó pincészet, mely számos fajtájából, eljárással és stílusban készít borokat. Rögtön az illatos fehérbor kategóriában legmagasabb pontszámmal került élre a 2020-as Kamocsay prémium Irsai Olivérjük, melynek különlegessége, hogy elmarad az intenzív parfümösség, és jobban érvényesülnek a zöldebb illatjegyek (zöldcitrom, zöldalma, virágzás kezdete), összességében érettebb illatot biztosítva az átlagosnál. Kóstolva azonban hamisítatlan Irsai zamatosság járja át szájüregünket frissítő, lendületes savakkal, harmonikus korttyal. 
 
Ez a tétel még a 2020-as Ihlet cuvée-t is megelőzte az illatos borok 20-as csoportjában, mely hagyományosan tramini, sauvignon blanc és chardonnay házasításával készül el a jobb évjáratokban. A 2020-as változatban a tramini hátrébb szorult, s a sauvignon kapott nagyobb szerepet. Ezáltal a bodzás, citrancsos illat, vegetális korty lett a meghatározó, amit aztán a komoly test érett déligyümölcsös ízvilága és finom fűszeressége tesz kerekké és izgalmassá.
 
Ezeket még biztosan meg kell ismerned a TOP 100-ból!
 
 
A Hilltopnál a prémium kategória mellett terítéken van a friss, könnyed és gyümölcsös borválaszték is, melynek idéntől jeles képviselője a Gyöngy, azaz a nyári fehér gyöngyözőboruk, mely a sauvignon blanc és sárgamuskotály fajtákkal teszi magát igencsak behízelgővé. Lassan valamennyi Hilltop bor címkéjén a nyolc szeletre osztott aromakörre vetített ábra szerepel, mely nem csak a boltban tanácstalankodó vásárlók, illeteve kezdő borfogyasztók helyzetét könnyíti meg, hanem a bor fogyasztásának tudatosabb érzékeléséhez is sokat hozzáadhat. (Rádásul a fiatalok  figyelmét könnyebb egy képi elemmel felkelteni mint egy szakszerű leírással.)
 

Az aszúk nagy évjárata: 2017

 
A tokaji aszúk között idén igen kiélezett volt a verseny, tekintettel, hogy eddig minden évben a legtöbb százban szereplő tétel az aszúk csoportjából került ki. Az abszolút győztes idén a Szarka pince 6 puttonyos aszúja volt 2017-ből.
 
Bognár Pincészet
 
Bognárék megegyező évjáratú és puttonyszámú aszújuk sem panaszkodhat az abszolút második (100 legjobb magyar bor sorrend és kategória szerint is) helyezés miatt. Vásárolt szőlőből készült aszújuk furmint, sárgamuskotály és hárslevelű fajtákból áll össze. A nagyszerű déligyümölcsös, aszalt gyümölcsös és mézes ízek mellett frissítően hatnak a körtés, birs- és kajszilekváros jegyek, de a sav így sem túl hangsúlyos. Bognárék bravúrja azonban abban (is) áll, hogy nem csupán az aszújuk került be a legjobb százba, hanem a 2018-as Kopár Villányi Franc-juk is, méghozzá az előkelő ötödik helyen, míg a vörösbor kategóriában a másodikon. Illatában remekelnek az érett kék- és feketebogyós aromák, illetve a hordós érlelés jegyei. Ízében hozza az illat ígéretét, megjelenik az érett cseresznye, szilva, némi dohány; a tanninok még szelídülhetnek pár évet, s akkor igazi csúcsborként fogyaszthatjuk.
 
Ezeket még biztosan meg kell ismerned a TOP 100-ból!
 
 
Illés Pince
 
Visszatérve még az aszúk hangsúlyos szereplésére, több érdekességgel is szolgál az Illés pince. Először hogy kövérszőlőből is készítenek fajtabort, egy Akkord névre hallgató 2018-as kései szüretelésűt. Sajnos ebből nem jutott a kiállításra, de elmondták, hogy ez a legkevésbé édes tokaji fajta, egyáltalán nem jellegzetes, ám mégis nagyon jó bort ad. Elérhető volt viszont egy száraz furmintjuk, amely a megszokottnál gyümölcsösebb illattal bírt, megjelennek benne a csonthéjasok is, miközben színe igen halvány. Így egy tökéletes, könnyed, lendületes fehérbort kapunk, amely még fröccsként is kiváló. Kedvencem a kései szüretelésű, 4 puttonyos aszúnak megfelelő cukortartalommal (134 g/l) bíró dűlőszelektált boruk, mely nagyon kellemes, jó sav-cukor egyensúllyal. 29. helyezett, aranyérmes, 300 névre hallgató 6 puttonyos, 2017-es furmint aszújuk hihetetlen cukor tartalommal bír, szinte marja az ember torkát. Ugyanakkor igen összetett is, részletgazdag, telt és krémes. 
 
Ezeket még biztosan meg kell ismerned a TOP 100-ból!

 

Vörösboros vidékeken

 
Fekete Borpince
 
Forduljunk egy időre a vörösboros vidékek irányába, és folytassuk kóstolónkat a Fekete Borpincével. A szekszárdi borászat bemutatott egy 2017-es sötétrubin színű, tartalmas, tüzes merlot válogatást is vadmálnás, erdei bogyós illat- és ízvilággal - ami ráadásul a 2020. évi bordeaux-i Challenge du Vin nemzetközi borverseny aranyérmet kapott -, ám számomra mégis a 70. helyen végzett, aranyérmes shiraz válogatás lett a kedvesebb. A szintén 2017-es, Challenge International du Vin 2020 versenyen aranyérmet szerzett, testesebb illatú, feketebogyós aromákban gazdagabb, sötétebb színű borban megjelenik a menta és a kakaó is egy kis édesgyökér társaságában. A korty elég szikár, a tanninok még csiszolódhatnak, így idővel csak még élvezetesebbé válik ez a finom, testes bor.
 
Ezeket még biztosan meg kell ismerned a TOP 100-ból!
 
 
Egri Korona Borház
 
Egy teljesen más vidékről, Egerből származik a következő syrah, az Egri Korona Borház 2016-os 71. helyezett Jumurdzsákja, Elképesztően jó, izgalmas és összetett illattal csábít a kóstolásra, a gyümölcsös és fűszeres jegyek harmóniája: szilva- és meggybefőtt, szegfűszeg, csokoládé, dohány és feketebors. Érett ízvilága azonban nem olyan áttörő, ahogy az illata sejteti, összetettsége és gazdagsága viszont szerethetővé teszi, és nagyon könnyen eladja magát. Challenge International du Vin 2021 versenyen aranyérmet kapott.
 
Koch Borászat
 
Ismét egy syrah, ismét más tájegységről. Koch Pálma (Villány) 2018-as syrah-ja egy könnyebb, gyümölcsösebb vonalat képvisel. Közepesen mély rubin színű, fekete bogyós gyümölcsök által uralt és kék virágokkal, őrölt feketeborssal megtámogatott illatú bor. Megkóstolva férfias karakterű, tanninokban további csiszolódásra érdemes bor, melyet Pálma nagyon egészséges, válogatott szőlőből készített, szeptember közepén végzett szürettel, nagy tudással és odafigyeléssel. Nem csoda, hogy aranyérmes bora a 20 legjobb vörösborban is helyet kapott a 100 legjobb 36. helye mellett. 
 
Ezeket még biztosan meg kell ismerned a TOP 100-ból!
 
66. helyen végzett továbbá Koch Csaba cabernet franc és merlot fajtákból készült Csanád cuvée-je. A 2015-ös évjáratú bor gazdag és összetett illatában a feketeribiszke, szeder és meggy aromái a legjellezetesebbek, amit kékvirágos, csokoládés jegyek egészítenek ki. Az elegáns hordóhasználat ízléses keretbe foglalja és művészien emeli ki a tiszta gyümölcsösséget. 
 
 
Günzer Családi Birtok
 
Szintén a Villányi borvidéken látott napvilágot Günzer Tamás Pincészetében a 2018-as Mátyás cuvée, cabernet franc gerinccel és merlot kiegészítéssel. Günzer Tamásról tudni kell, hogy a legszebb szőlőbirtok címet nagybirtok kategóriában Schieberrel holtversenyben elnyerte. A Mátyás cuvée-vel pedig a Winelovers 100-on 15. lett, ugyanez a 20-as kategóriájában 9., rögtön kettővel utána pedig a 2017-es Grandior merlot-ja került be. Előbbi már a tavalyi év nemzetközi versenyein is szépen szerepelt megfelelő kékszínű gyümölcseinek, finom hordófűszereinek (szegfűbors, szegfűszeg, csipetnyi vanília és kókusz), kerek tanninjainak és középutas arányainak köszönhetően. A Grandior merlot érettségét tekintve még sokkal fiatalabb. A felfedezhető animalitás mellett kifejezettek a hordós jegyek (kávé, vanília). Összetett, kiadós testű borról van szó, amely számos réteggel bír. Fanyar és férfias, jó érlelési potenciállal.
 
Ezeket még biztosan meg kell ismerned a TOP 100-ból!
 
A Winelovers 100 hatalmas választéka és a mögötte húzódó óriási bírálati munkája Magyarország egyik legösztönzőbb borászati fórumává, megmérettetésévé nőtte ki magát.
 
Ezeket még biztosan meg kell ismerned a TOP 100-ból!
 
Az igényes szervezés igényes fogyasztóközönsége ez évben is hálásan kóstolgatta az érdemes borászok egyre kiválóbb italait. Reméljük, hogy a jövőben, akárcsak idén - akár nehézségek közepette - egyre sokszínűbb és színvonalasabb  élményben lesz részünk a szervezők és a termelők jóvoltából, a fenntartható fejlődés élhető útján haladva.
 
Ezeket még biztosan meg kell ismerned a TOP 100-ból!
 
A versenyről
A 100 legjobb magyar bort meghatározni kívánó Winelovers csoport 25 szakértő felkérésével bírálta a 603 nevezett tételt 4 napon keresztül. Az ezüstérmes borok alsó határértékét 86,17 pontban határozták meg, így 25 nagyarany, 55 arany és 105 ezüst került kiadásra, összesen tehát 185 érmes bor született. Ebből 159 került kiválasztásra, melyek a 100 legjobb és/vagy a kategóriák 20 legjobbjai közé kerülhettek be. A bírálati szempontok számos minőségalkotó elemet tartalmaznak, a zsűri pedig a legapróbb hibák felbukknásáért is jelentős pontlevonásokat eszközölt. 
 
 
További díjnyertes bor ajánlataink:
 
Sauska Cuvée 7 Villány 2017: 37. helyezett a Winelovers 100-on, 17. helyezett a kategóriájában. Mély rubinszínű, tiszta, a hordó szépen foglalja keretbe az élményt. A korty lédús, harmonikus tannin-sav szerkezettel, kis alkohol- és extrakt édességgel. A hordófűszerek mellett az áfonyás-meggyes jegyek határozáák meg. Gazdag, krémes, telt vörösbor, sok-sok élményt adó részlettel. Ha a kóstolón kimaradt, a Winelovers webshopban megveheted.
 
Varga Pincészet Aranymetszés Olaszrizling 2019: Winelovers 100-on 50. helyezett, 9. helyezett a kategóriájában. Fiatalos, friss, enyhén medicinális illat, zamatos, édeskés íz, jóleső simaság, markáns test, tiszta balatoni ízvilág. Évek óta a teszt megbízható badacsonyi olaszrizlinge, jó ár-érték aránnyal.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé