Kulturált alkoholfogyasztás a Sziget fesztiválon

Borászportál
2014. augusztus 22., 17:36


Bulizzunk, fesztiválozzunk és igyunk kulturáltan! Az Italmérték program idén a Sziget Fesztiválon is megjelent annak érdekében, hogy felvilágosító munkájának hatására megfontoltabban fogyasszunk alkoholt, és mérsékeljük  a túlzott alkoholfogyasztás, a kiszáradás és az ismert egyéb tünetek okozta kellemetlenségeket.
Kulturált alkoholfogyasztás a Sziget fesztiválon
 
A fiatalokat célzó plakátsorozat minden egyes képe egy-egy fontos tudnivalóra hívja fel a figyelmet, valamint  bevezették a 18 év alattiak kártyáját is, amellyel nem lehet alkohol tartalmú italokat vásárolni. A fesztivál ideje alatt hostessek is segédkeztek a felvilágosító munkában.
Az "ITALMÉRTÉK" program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kulturált Alkoholfogyasztás Tagozatának non-profit kezdeményezése. A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. Az 'Italmérték' program olyan ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységekből áll, amelyek befolyással lehetnek a hazai italozási kultúrára csökkentve ezáltal a káros mennyiségű alkoholfogyasztást és pozitív hatást gyakorolva az alkohol okozta esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatokra.
 
A plakátok üzenetei  közül talán a legfontosabbak azok, hogy együnk, mielőtt alkoholt fogyasztunk, iktassunk be vízivásokat és szüneteket, számoljunk egy egység alkohol lebomlási idejével és tartsuk szem előtt  a regeneráló pihenést is. Az Italmérték egyébként korábban a 2-3-4-0 programon keresztül hirdette a mértékletességet, amely szintén arról szól, hogy milyen élethelyzetben mennyi egységnyi alkoholt ajánlott fogyasztani egy napon belül.
Eszerint a nőknek napi max. 2 egység ajánlott, a férfiaknak 3, kivételes alkalmakkor, ünneplés alkalmával pedig bevállalhatunk 4 egységet is. A 0 természetesen a tabu, amely autóvezetésre, 18 év alattiakra és betegekre, terhes nőkre, stb. vonatkozik. Egy egységnyi („standard unit”, 8-12 gramm) alkohol általában egy óra alatt bomlik le egy felnőtt szervezetben.
Körülbelül így számolhatunk  - azaz egy egységnyi alkoholt tartalmaz:
-    2cl égetett szeszesital
-    1dl bor
-    1 pohár sör
-    1 koktél
Így máris érthető, hogy a 2-3-4-0 program valóban kulturált ivászatot takar, és talán az is, hogy valóban nagy árat fizethetünk - de legalábbis másnap sok időnkbe kerül-, ha a buli hevében megfeledkezünk a mértékletességről. De tanulni érdemes és sohasem késő!
Bővebb információ itt, valamint itt találhatóak.

Winelovers borok az olvasás mellé