Márkus György: A kóstolási élmény kell, hogy beszéljen

Geri Ádám
2018. május 24., 14:40


Olyan champagne-okkal találkozhatnak az érdeklődők, amilyeneket nem minden nap isznak, ihatnak – mondja a Winelovers Pezsgő Június Nagykóstolón megtartandó mesterkurzusáról Márkus György. A világ egyik legjobb pezsgőszakértőjeként számon tartott magyar szakember elmondta azt is, mi az a prestige cuvée, és hogyan készüljenek fel a résztvevők életük élményére.
Márkus György: A kóstolási élmény kell, hogy beszéljen
„Champagne színe-java, a prestige cuvée” címen Bálint Lászlóval, a Borkollégium oktatójával együtt kóstolóval egybekötött mesterkurzust tart a Winelovers Pezsgő Június Nagykóstolón. Mitől különlegesek a prestige cuvée-k?

A prestige cuvée-jénél minden ház, termelő és szövetkezet igyekszik valami olyat felmutatni, ami véleményük szerint leghívebben emeli ki törekvéseiket, a pezsgőről kialakított képüket, és a legkimagaslóbb minőséggel rendelkezik. Ezek többnyire olyan pezsgők, amelyeket régóta készítenek. Nagyon ritka alkalom, hogy egy csokorban kerülnek bemutatásra a champagne-i elit komolyabb részének prestige cuvée-i. A mesterkurzus egyik tétele, a Cristal már majdnem másfél évszázada létezik, és még csak nem is a legidősebb: hivatalosan a Dom Pérignon volt az első, kereskedelemben elérhető összeállítás. Mégsem mondhatjuk, hogy ugyanazok ma is, mint akkor voltak, amikor először elkészítették azokat. Mindig igyekeznek csiszolni rajtuk, de soha sem jelentik ki, hogy  már eljutottak a legtökéletesebb változathoz.
 

Egy kivétellel mindegyik bemutatásra kerülő pezsgő évjáratos. Mi indokolja az árkülönbséget egy évjárat nélküli, vagyis non-vintage, egy évjáratos és egy prestige cuvée champagne között?

Az ár nem mindig tükröz minőségi különbséget. Ám bátran kijelenthetjük, hogy a prestige cuvée-k a legjobb pezsgők, amelyekért gyakran rengeteg pénzt elkér a termelő. Egy prestige cuvée a legjobb szőlőterületek fürtjeiből készül, nagy odafigyeléssel, hosszú érleléssel: nem ritka, hogy 7-10 vagy még ennél több évet tölt el érleléssel a pince mélyén. A nem évjáratos tételeknél az érlelés jóval rövidebb, tehát előbb lehet forgalomba hozni, így olcsóbb is. Ám ha arra gondolunk, hogy egy komolyabb nem évjáratos pezsgő mennyi rezerv bort vonultat fel, hány évjárat tétele lapul benne, akkor ott is indokoltnak tarthatnánk egy magasabb árat. De ez csak kevés pezsgőnél realizálódik. Ilyen például Krug Grande Cuvée-je, ami bizony egy évjárat nélküli prestige cuvée.
 
Évjáratos pezsgő: annak érdekében, hogy az évjáratbeli különbségeket kiegyenlítsék és a pezsgőháztól megszokott karaktert évről évre változatlanul biztosítani tudják, az évjárat-megjelölés nélküli (NV: non-vintage) pezsgőknél különböző évjáratok alapborait házasítják. Ezeket az úgynevezett rezerv borokat alkotó alapborok között akár 10 éves is lehet.

Van-e közös jellemzőjük a mesterkurzus sorában szereplő champagne-oknak?
 
Vannak köztük Blanc de Blancs-ok, illetve olyanok, amelyeket nem csak chardonnay-ból készítettek, hanem a többi champagne-i fajtákból is. Egyedül a Krug lóg ki azzal, hogy nem évjáratos. Remélem, más közös vonást nem találunk bennük, hiszen az nem jó, ha hasonlítanak egymásra.
 

Kell-e előzetesen felkészülniük a résztvevőknek, akik vélhetően életük champagne-élményét fogják átélni?
 
A legjobb az, ha lazítanak és nem készülnek rá szisztematikusan. A kóstolás, az akkori élmény magáért kell, hogy beszéljen.
 

Önt Tom Stevenson, a világ egyik legelismertebb borszakírója a világ egyik legjobb pezsgőszakértőjének tartja. Milyen alkalmakkor nyit ki egy champagne-t vagy egy prestige cuvée-t?

Ünnepléskor minden esetben, de nem vadászom kifejezetten a prestige cuvée-kre. Olyat bontok fel, amit akkor éppen megfelelőnek tartok, illetve kíváncsi vagyok rá.
 
Winelovers borok az olvasás mellé