Másodvirágzását éli a Balatoni turizmus

Borászportál
2014. október 06., 15:49


Az októberi hosszúhétvégével kezdetét veszi a Nyitott Balaton – „Ősszel is Balaton!” elnevezésű, az egész Balaton Régiót felölelő programsorozat.
Másodvirágzását éli a Balatoni turizmus
 
Másodvirágzását éli a Balatoni turizmus
Október 22. és november 2. között a Balaton körül több, mint 20 borospince, köztük a Laposa Birtok, Sabar Borház, Szent Kristóf pincészet, Gutman pincészet, Buzás Szőlőbirtok, Rádi pincészet, Szent Donát pincészet, Bock bisztró nyitja ki kapuit a vendégek előtt. A legtöbb pincészetben a szemfüles olvasókat egy pohár üdvözlő bor várja. Egészen pontosan 16 borászat kínál erre az időszakra fejenként egy-egy pohár kóstolót az odalátogatóknak.
A welcome drinkre feljogosító „kuponokat” a www.nyitottbalaton.hu weboldalról lehet letölteni.
Ősszel a jó borok, a finom őszi ételek és a kultúra kapják a főszerepet. A Balaton Régió külön meglepetése az akció ideje alatt ott megszállók számára, hogy ez alkalommal a sofőrnek sem kell kimaradnia a borozásból, mivel pincetranszferek szállítják majd a borturistákat a régió legtöbb településén a pincékhez. Keszthelyen a szárazföldi transzfer helyett vízre szállhatunk, és a Balaton hullámain ringatózva, hajón ízlelhetjük meg a nemes borokat. 20 vendéglő készül őszi Nyitott Balaton menüajánlattal, amik között megtalálható lesz Kálmán Imre kedvenc ételeitől, a gesztenye krémlevesen keresztül, a legizgalmasabb boros, vadhúsos, halas, sütőtökös őszi ételekig minden, mi szem-szájnak ingere.
 
A kulturális kínálat gerincét a különleges helyszíneken vetített, balatoni filmek jelentik: Bujtor-Csöpi pofonokat, Zimmer Feri vacsorát oszt az arra érmeseknek. De lesz csokoládéfesztivál a József Attila Emlékházban, Marica grófnő operett estje Siófokon, vagy különböző interaktív filmvetítések a Balatoni Múzeumban.
A természetbarátok a remélhetőleg kellemes őszi időben vezetett túrák keretében barangolhatják be az akkora már színpompás lombruhát öltő Balaton-környéket.
Az őszi Balaton a kisebbeket is várja: a gyerekeket tökfaragással, halloween-mulatságokkal kötik le több településen, miközben, mondjuk, Balatonfüreden a felnőttek borokat is kóstolhatnak.
Az egyik legérdekfeszítőbb program ezúttal Siófokra költözik: Praznovszky Mihály, irodalomtörténész a nagy sikerű tavaszi, balatonfüredi rendhagyó városnézés, a Szex és Balatonfüred után most a régi korok Siófokának titkairól lebbenti fel a fátylat.  Balatonfüreden, a híres-neves Tagore sétányon amatőr és profi fotósok mérik össze erejüket egy rendhagyó FotósViadal keretében, de az erős idegzettel és gyomorral rendelkezők egy igazi falusi disznóvágáson is részt vehetnek.
További programokért látogasson el a www.nyitottbalaton.hu weboldalra vagy kövesse a Nyitott Balaton Facebook oldalán az eseménnyel kapcsolatos folyamatosan frissülő információkat!
Winelovers borok az olvasás mellé