Mediterrán hűsítők Isztriáról és Dalmáciából

Borászportál
2014. június 04., 15:09


A Maestral a nyári szezon kezdetével új borokkal bővítette kínálatát. A meleg nyári napokra és estékre igazi mediterrán „hűsítők” érkeztek az Isztriáról és Dalmáciából: friss fehérborok, rosék és pezsgők. Önmagukban is jól fogyaszthatók, de remek kísérői egy könnyű nyári menünek!
Mediterrán hűsítők Isztriáról és Dalmáciából
 
Bibich borászat (Észak-Dalmácia)

Bas de Bas - Bijelo: a Bas de Bas egy egykor híres, majd elfelejtett terület, amely évtizedeken keresztül vadon hagytak. A borász, Alen Bibic a közelmúltban újratelepítette azzal a szándékkal, hogy Grand Cru terület lesz belőle. A száraz, szeles és vízhiányos terület szinte semmilyen kezelést nem kap, ami erősen korlátozza a hozamot, és ezzel a tökéletesen érett szőlőkben a koncentráltságot. A Bijelo, a fehér cuvée, az a bor, mely legjobban hasonlít a borász nagyapjának hajdanán készített borához. A 3 hónapon át régi kőkádakban való héjon áztatás eredményeként színe borostyán. A bor maga az öröm, az erő, amit áthat a történelem és a hagyomány. Alkoholtartalom: 12,0%.
Mediterrán hűsítők Isztriáról és Dalmáciából
Bibich Rosé Brut: A tradícionális eljárással készült pezsgő illatában a makarskai cseresznye, a mandulás biscotti és a tengeri pára is fellelhető. Harmonikus, kifinomult, száraz és modern. Élvezze bármikor, bárhol, ahol egy gyümölcsös rosé pezsgő illik. Különösen kellemes kísérőjea tenger gyümölcsiből készült ételeknek. Alkoholtartalom: 12,3%.
 
Think Pink: Száraz, 100% syrah szőlőből készült, rozsdamentes tartályban, hideg erjesztéssel készült rozébor. Aromái közül az eper dominál. Csontszáraz, robosztus, üdítő és szexi. Különösen kellemes kísérője a vegetáriánus, húsból vagy halból készült ételeknek. Alkoholtartalom: 12,9%.

Bibich Brut: Kicsit korábban szüretelt debit szőlőből készült. A bor könnyű, krémes, mégis élénk, elegáns és kifinomult. Finom citrusos, fehér virágos, enyhe sós beütésű, ásványos és keserű mandulás jegyekkel. Se nem túl egyszerű, se nem túl komplikált, pont megfelelő, kellemes, tiszta szerkezetű, frissítő. Jöhet az osztriga! Alkoholtartalom: 12,3%.

Debit 013: Halvány szalmasárga színű, markáns a meszes ásványosság, élénk citrus, zöld alma és a fehér virág jegyek és sós kesernye a lecsengésben. Tökéletes kísérője a legtöbb enyhe tengeri ételnek. Alkoholtartalom: 12,8%.
Mediterrán hűsítők Isztriáról és Dalmáciából
Veralda (Isztria)

Rosé Refošk: A Refosco (Refošk) őshonos isztriai fajta, erős és karakteres, málna aronákkal. Színe intenzív, mély és gazdag. Különösen jó a füstölt sonka mellé. Alkoholtartalom: 11,1%.

Rosé Brut: A Refosco őshonos isztriai fajtából készült ez a szép lazac-rózsaszín pezsgő. A szájban bársonyos érzetű, gyümölcsös aromákkal. Kiváló aperitif, de végigkísérheti az egész étkezést. Alkoholtartalom:  12,0%.
Winelovers borok az olvasás mellé