Mi történt a Vinopolissal? - újra nyit a legnagyobb boros rendezvényközpont!

Borászportál
2012. május 18., 15:24


Háttér - Hatalmas lendülettel jelent meg tavaly ősszel a budapesti Vinopolis a magyar boros rendezvényközpontok, bárok, éttermek között. A legnagyobb választékot ígérték, WSET akkreditációt szereztek, tanfolyamok indultak, azonban nem működött sokáig a helyszín. Az érdeklődők először csak a zárt ajtókat látták, aztán mindenféle szóbeszéd indult, mi is lett a hellyel valójában. A Borászportál most rendet vág, a Vinopolis tulajdonosával, Szente Zsolttal beszélgettünk, aki elmondta, mi történt a központ háza táján ősszel és azt is, mi várható a közeljövőben.
Mi történt a Vinopolissal? - újra nyit a legnagyobb boros rendezvényközpont!
 
Borászportál: Újra nyílik a Vinopolis, amely a legnagyobb boros rendezvényközpontnak épült a Falk Miksa utcában, de nem működött sokáig, mi történt?
Szente Zsolt: Igen, jól hallottátok a Vinopolis újra indul, de egyelőre nem a Falk Miksa utcában hanem a Naphegyen. A Falk Miksa utcában is szeretnénk újra nyitni, de ott hihetetlen rombolást végeztek január 29-én. A helyreállítás több hónapot is igénybe vehet. Hogy mi történt? Sajnálatos módon a rossz üzlettársválasztás tragikus következménnyel járhat, ezt példázza a Vinopolisban történt vandalizmus. 2011. november 4-én eladtam a 100%-os tulajdonomat képező Vinopolis Hungary Kft. 50%-át a kivitelezéssel megbízott vállalkozónak. Hogy miért? A kivitelezés során megismerte a Vinopolis koncepcióját és megkérdezte tőlem, hogy beszállhat-e, mert szívesen lenne részese a vállalkozás sikerének. Ám lelkesedése hamar alább hagyott, nem tudom mi volt ennek igazi oka. Mindenféle okokat hozott fel később, de egyik érvet sem tartom megalapozottnak.
A két és fél hónapos működés sikereit példa értékűnek tartom, azonban ilyen rövid idő alatt nem lehet messzemenő következtetéseket levonni… Egy szó, mint száz: a partnerem január 10. körül e-mailben jelezte, hogy el szeretné adni a novemberben megvásárolt tulajdonrészét. Válaszomban egyértelműen rögzítettem, hogy elővásárlási jogommal élni fogok, azonban a tranzakcióra már nem kerülhetett sor, mert megbízásából több tucat ismeretlen szétverte és kipakolta az ingatlant. Óriási károkat okozva ezzel, pincészeteknek, kereskedőknek, alkalmazottaknak és jómagamnak. A pénzen kívül egy év munkája és a rengeteg befektetett energia veszett el egy nap alatt. Egy rövid ideig magam is kilátástalannak tartottam a helyzetet, de hamar újra gondoltam és át „gomboltam” a koncepciót.
 

Borászportál: Mik lesznek az új Vinopolis koncepció fő pillérei? Étterem, borbár, szaküzlet, iskola, rendezvényhelyszín?
Szente Zsolt: A koncepció régi elemei is megmaradnak, de közben új tervek is körvonalazódnak. A korábban tervezett expanzió az említett okok miatt 3 hónapra megtorpant, ezért mindent megteszünk azért, hogy újra a figyelem központjába kerüljünk. Első lépésként májusban átvettük az Oxygen Naphegy éttermét és nyári teraszát, melyet a nyár folyamán Vinopolis Naphegy Borbár és Étteremmé alakítunk át. Második ütemben kiskereskedelmi boltokat nyitunk Budapesten, később vidéken. Harmadik lépésben a Vinopolis rendezvényközpontot tervezzük újra nyitni, de ahogy azt említettem, annak felújítási munkái több hónapot is igénybe vehetnek.
Borászportál: Miért pont a naphegyi Oxygenre esett a választás?
Szente Zsolt: Az Oxygen Wellness tulajdonosaival együtt tervezzük a jövőt, így kézen fekvő volt, hogy a naphegyi létesítményben található éttermet és az ahhoz tartozó teraszokat át "Vinopolisositsuk". Hogy ez mit jelent? A nyitó bulin megláthatjátok, addig hadd legyen titok.
Mi történt a Vinopolissal? - újra nyit a legnagyobb boros rendezvényközpont!
 
Borászportál: Mennyiben különbözik majd az új hely a régitől, milyen elemeket tartotok meg?
Szente Zsolt: Arculatban is megújul az étterem, de ennél sokkal lényegesebb a „beltartalom”. Úti Attila személyében új séfünk van, akitől komoly minőségi fejlődést és koncepcióváltást várunk a konyhában. A csapat tagjai még a komoly hírnévnek örvendő, igen kreatív Varga Gábor cukrászséf, Sutus Attila Master Sommelier és Kántor Enikő barista. Mint ebből is látszik, étel-, desszert-, bor-, párlat- és kávékínálatban egyaránt nagyot szeretnénk lépni. Természetesen a hangsúlyt a hatalmas borkínálatra és a borgasztronómiára helyezzük.
Borászportál: Terveztétek, hogy WSET képzések is indulnak majd a Vinopolisban. Az új helyen is lesznek?
Szente Zsolt: Természetesen, az első vizsgák megtörténtek! A naphegyi létesítményben kap helyet az Academy of Wine and Spirt WSET iskola, tanfolyamaink indulásáról oldalunkon informálódhatnak majd az érdeklődők, és természetesen a Borászportálon!
Borászportál: Pontosan milyen tanfolyamok várhatóak?
Szente Zsolt: Iskolánk nem csak a WSET borértői képzéseire szerzett akkreditációt hanem párlattanfolyamaink is WSET akkreditáltak.
Mi történt a Vinopolissal? - újra nyit a legnagyobb boros rendezvényközpont!
 
Borászportál: Kiket sikerült megnyerni oktatónak?
Szente Zsolt: Erre a kérdésre nem szeretnék egyelőre választ adni, mert megállapodások vannak, de még véglegesíteni kell azokat néhány oktatóval. De azt hiszem, azzal nem árulok el titkot, hogy minden oktatónk ismert borszakértő, mindegyikőjük rendelkezik WSET oktatási gyakorlattal.
Borászportál: Ti lesztek a negyedik WSET suli Magyarországon. Miben különböztök? Milyen esélyekkel vágtok bele a boros képzésbe szerinted?
Szente Zsolt: Őszinte leszek, Magyarország kicsi ország. Nincs szükség 4 iskolára, de mi az iskola másik tulajdonosával, Barsi Szabó Gergővel úgy gondoljuk, lehet másképp csinálni az oktatást mint a többiek. Reméljük az érdeklődőket meg tudjuk majd győzni. Iskolánk szorosan a Vinopolis szárnyai alatt fog üzemelni, akik hozzánk jönnek óriási borválasztékkal fognak találkozni és egy működő boros vállalkozás színfala mögé kapnak bepillantást.
Borászportál: Óriási borválasztékkal nyitott a hely a Falk Miksa utcában, az új Vinopolisban is erre számíthatunk?
Szente Zsolt: Természetesen, hiszen a hatalmas és igényes választék a védjegyünk. A magyar borokra helyezzük a hangsúlyt, de már idén nagy figyelmet fordítunk az egyedi nemzetközi portfólió kialakítására. Március óta járjuk a világot, illetve borminták érkeznek hozzánk a világ minden részéről. Ezeket egy szakértő csapat bírálja heti rendszerességgel, és válogatja ki azokat a pincészeteket, melyek érdekesek lehetnek a magyar közönség számára.
Mi történt a Vinopolissal? - újra nyit a legnagyobb boros rendezvényközpont!
 
Borászportál: Milyen programokkal készültök?
Szente Zsolt: Már a május is mozgalmas, hiszen sikerült megszerveznünk egy nagy sikerű borbemutatót a Bolgheri-i (Toszkána) Argentiera pincészet részvételével. Persze most még sok időnket lefoglalja a tervezés, választék kialakítása és különböző adminisztratív munkák. Júniusban egy Prosecco-pezsgőpincészet lesz a vendégünk, de az igazi indítás július-augusztusra várható, nagyszabású nyitóbulival, izgalmas kóstolókkal és számos meglepetéssel.
Borászportál: Kiket vártok a Vinopolisba? Ki a célcsoport? Milyen piaci rést töltötök be?
Szente Zsolt: A piac nagyon fedett Magyarországon, azonban úgy gondolom, a vállalkozásunk sokszínűségével, kínálatunk egyedülállóságával és a helyszín exkluzivitásával méltó párja lesz az új Vinopolis Naphegy a belvárosi Vinopolisnak!