Miben különbözik a világ két legnépszerűbb buborékos itala?

Borászportál
2016. május 23., 21:02


A champagne és a prosecco a világ két legkedveltebb buborékos itala, amelyek egyre nagyobb teret hódítanak maguknak. De mi a valódi különbség közöttük, és miért kerül az egyik a másik többszörösébe? Most megtudhatod!
Miben különbözik a világ két legnépszerűbb buborékos itala?
Forrás: Elitedaily.com
Az első és legfontosabb különbség, hogy a champagne-t Franciaországban, míg a proseccot Olaszországban készítik egy-egy jól körülhatárolt régión belül. Ezen kívül pontokba szedtünk még néhány alapvető eltérést a két ital között. 

Champagne

A francia Champagne régióban állítják elő, amelynek központja Reims város. Párizstól északkeletre található körülbelül 140 kilométer távolságra. Chardonnay, pinot noir és pinot meunier szőlőfajták felhasználásával készítik el, szigorúan Méthode Traditionnelle módszerrel. Ez a hagyományos eljárás, amely azt jelenti, hogy a palackban történik meg a másoderjesztés, a hozzáadott élesztő és a cukor segítségével. Egy alap, jó minőségű Champagne-ban készített pezsgő ára 40 dollárnál (kb. 11 ezer forint) kezdődik.

1693-ban Dom Peignon nevéhez fűződik az első habzó champagne. A mostani palackokban 6-7 bar nyomás van.
 

Prosecco

A proseccot az olaszországi Veneto régióban, Treviso város közelében állítják elő, ami Velencétől körülbelül 24 kilométerre északi irányban helyezkedik el. Túlnyomórészt glera (min. 85%) szőlőből készítik, de házasíthatják más fajtákkal is. A prosecco alapborát általában tartályban (charmat, vagy tank method) erjesztik újra, ez az olcsóbb megoldás. Ma már egyre elterjedtebb itt is a hagyományos, palackos eljárás, mint a champagne esetében. Körülbelül 12-14 dollárért (3400 – 4000 forint) tudunk egy beugró prosecco tételt vásárolni. 

Az első proseccot 1868-ban Carpené Malvolti készítette. A palackokban 2-4 bar nyomás van.

Még több érdekesség a proseccoról itt.

Kóstolható különbségek
Champagne

A champagne pezsgőket hosszan érlelik palackban az élesztőkkel együtt, így gyakran érezhetőek a kekszes, tósztos aromák. Az üvegben kialakult nagy nyomás hatására a buborék tartós és fineszes lesz a pezsgőben. Az évjáratos chamapgne-ok esetében gyakran érezhető a mandulás íz mellett a narancshéj és a fehércseresznye.
 
Miben különbözik a világ két legnépszerűbb buborékos itala?
Forrás: Winefolly.com

Prosecco

A prosecco illatában és ízében is előtérbe kerülnek a gyümölcs és virág aromák, amelyek a szőlőből származnak. Ha a másoderjedés tartályban történik, akkor nem alakul ki akkora nyomás, így kóstoláskor a buborékokat sokkal habosabbnak és rövidebbnek érezhetjük a szánkban. A prosecco illatában és ízében gyakran felfedezhetjük a trópusi gyümölcsöt, a banánt, a mogyorót, a vaníliát és a mézet.
 
Miben különbözik a világ két legnépszerűbb buborékos itala?
Forrás: Winefolly.com

Ételpárosítás
Champagne

A legtöbb champagne száraz és magas savtartalommal rendelkezik, így kitűnő üdvözlő ital, de jól működik kagylóval, marinált zöldségekkel és ropogósra sült előételekkel. 

Prosecco
A prosecco a korty végén édesebb ízérzetet mutat, mint a champagne, így ideális olyan előételekkel, amelyekben nagy hangsúlyt kapnak a pácolt húsok és gyümölcsök. Ilyen például a sárgadinnye szárított sonkába tekerve, thai tészta és sushi.

Miért kerül többe egy üveg champagne?

Általánosságban elmondható, hogy a készítési mód, illetve maga a Champagne régió presztizsének köszönhetően. Ez volt az első, a feltaláló! De manapság néhány prosecco termelő is a hagyományos erjesztési eljárást alkalmazza, így megnőtt az olasz buborékos ital értéke (már ez sem minidg olyan olcsó). Valamint kiemelt területeket (például Valdobbiadene és Conegliano) jelöltek ki, ahol még magasabb minőségben készíthető a prosecco. Ennek ellenére még mindig nagy különbség van egy prosecco és egy champagne palackára között.
 
(Forrás: Winefolly.com)