Miért szükséges az ePincekönyv rendszer és mik az előnyei?


2022. november 24., 13:11


Gál Péter, az Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztályának vezetője sajtómegbeszélésen számolt be az ePincekönyv projekt részleteiről, a rendszer bevezetésének szükségességéről, ill. arról, hogy milyen előnyökkel jár ez, a valamely szőlész vagy borász számára csak választható, de sokak számára kötelezővé tett szolgáltatás.
Miért szükséges az ePincekönyv rendszer és mik az előnyei?
Ahogy elmondta, a szőlő és bor ágazatban túlságosan bonyolult volt az adminisztráció, emögött a nem megfelelő szemléletű jogrendszer állt. Az új borjogi szabályozás, és végrehajtását szolgáló ePincekönyv rendszer azért is jött létre, azért is fontos a bevezetése, hogy könnyítsen a borászok terhein, és kevesebb hivatalos ügyintézéssel és papírbeszerzéssel kelljen bajlódniuk a jövőben.
 
Az ePincekönyv rendszer ugyanis egyablakos ügyintézést biztosít 12 hatósági eljárásnál, jelentősen megrövidítve ezzel az ügyintézési időt. Továbbá lazulnak a határidők, és csökken a beszerzendő “pecsétes papírok” száma is, így például megszűnik a B típusú származási bizonyítvány. De jelentősen egyszerűsödik a szüret bejegyzésének vagy a borok forgalomba hozatalának folyamata is (megszűnik például a forgalombahozatali engedély). Ez utóbbi különösen sok teherrel jár most, az ePincekönyv lehetővé teszi, hogy egy lépésben megindítsa a folyamatot. A termelő az adminisztratív, az analitikai és az érzékszervi vizsgálatok megfelelősége esetén automatikusan forgalomba hozhatja a borát, a Nébih-nek pedig e vizsgálati eredmények kézhezvétele után 7 napig van lehetősége arra, hogy leállítsa a folyamatot.
 
Az új rendszer nagyobb hangsúlyt fektet a borászokba vetett bizalomba, ez például a lazább határidőkben is megnyilvánul majd. Az új szabályozásban továbbá a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szerepe felértékelődik, mivel a HNT lesz a rendszer üzemeltetője is. A rendszer használatáról többkörös tájékoztatást tartanak országszerte, ebben sok irányadó borászat segítségére is számítanak.
 
Az ePincekönyv rendszerben elektronikusan intézhető ügyek:
 
Telepítés, kivágás engedélyezése
A szüret és a szőlőfeldolgozás
Szüret elmaradást okozó káresemény bejelentése
Szakmai-jövedéki nyilvántartás: online regiszter
Bor előállítása: Első származási bizonyítvány, Must származási bizonyítvány, Termelési jelentés
Borászati melléktermékek ellenőrzés melletti kivonásának bejelentése
Egyes borászati eljárások előzetes bejelentése
Borászati üzemek közötti szállítás/áttárolás
Forgalombahozatal
Forgalombahozott borászati termékek belföldi értékesítése
Értékesítési jelentés
Készletjelentés
 
Az élesbeállás előtt próbaüzemet terveznek, amikor a szőlészek és borászok egy része kipróbálhatja a rendszer működését. Ezután jön az élesítés, amikor már használható a felület, de még nem kötelező az e-ügyintézés. A borászatok meglévő ügyviteli rendszereivel való kapcsolódás megkönnyítéséhez pedig egy interfész leírást biztosítanak majd.
 
Kiknek lesz kötelező az elektronikus ügyintézés 11 eljárásban az átmeneti időszakot követően?
 
Összességében a nem kisüzemi bortermelők vagy három év átlagában legalább 10 ha szőlőültetvényt használók részére. Részletesebben kibontva:
 
  • Az összesen legalább 10 ha* ültetvényt használó gazda borászati üzem nélkül.
  • Kisüzemi bortermelő, aki összesen legalább 10 ha* ültetvényt használ.
  • Nem kisüzemi bortermelő, legfeljebb 20 ezer hl/év* értékesítéssel.
  • Nem kisüzemi bortermelő, több, mint 20 ezer hl/év* értékesítéssel. (Kötelező az online bortermelő regiszter vezetése is.)
*Az utolsó három lezárt borpiaci év átlagában.

 

Winelovers borok az olvasás mellé