Minden napra egy vörösbor: Liszkay Borkúria, Cabernet Sauvignon 2015

Borászportál
2018. november 08., 08:00


Hazánkban a vörösborok népszerűsége továbbra is megelőzi a fehérborokét és a rozékét is. A bordeaux-i szőlőfajták és a bordói stílusú magyar vörösborok pedig továbbra is a legkedveltebbek közé tartoznak, ezért közülük több tétel is bemutatkozik a Bordói November Nagykóstoló Csúcsbor Termében. Figyeld napi ajánlónkat!
 
Minden napra egy vörösbor: Liszkay Borkúria, Cabernet Sauvignon 2015
A borról:

Ez a pincészet zászlós bora. Barrique hordóban érett, nagy színintenzitású, illatában fekete ribizli és elegáns vanília mutatkozik. Izében kávélikőrt, apró szemű meggyet és csokoládé ízeket fedezhetünk fel. Érett tanninok jellemzik e testes és gazdag bort.
 
“A szakma szerint ez a Cabernet Sauvignon minden idők legsikeresebb bora. Ezt a bort nemcsak úgy kitöltjük, Ő egyszerüen megjelenik a pohárban. Illatképe már kitöltés előtt is érződik, egyenletes és figyelemfelkeltő. Azt hiszem a monoszlói Pangyér dűlő íze az utolsó cseppig benne lesz ebben a palckban! Egy lehelet Toszkana árad felém az üveg mélyéről.

Ha ezt a bort szeretnénk megszemélyesíteni, a Liszkay Cabernet Sauvignon egy érett, magabiztos, 50-es Férfi. Szexi, van karaktere, tudja mit akar és tudja, hogy kit. Ma esti hódításához úgy érzem épp engem, és mi tagadás minden sármja megvan ahhoz, hogy el is érje célját. Ennek ellenére nem nagyképű, pedig bezsebelt néhány díjat na és ... ez a bor nem ettől ilyen megnyerő. Másfél évnyi, barrique hordóban eltöltött “kényszerpihenő” után igazán értékeli a szabadságot. Szép lassan nyílik, hihetetlen lendülettel véve le a lábamról. Nagy alkoholtartalma miatt szó szerint! Feketeribizlis és csokis ízeivel óvatosan és elegánsan bár, de tekintélyt parancsolóan” - gastroDesign@DEEzineS2DIO

A bor jellege, illetve markáns savtartalma miatt bátran választható olyan ételekhez, amelyek zsírosabbak, illetve az umami ízben gazdagok. Ezeknek az ételeknek erőteljes, karakteres íze van, a kulináris ínyencségek kategóriába tartoznak; tartalmazhatnak szójaszószt, spenótot, worcestershire szószt, vargányagombát, paradicsomot, érlelt húsokat, érlelt sajtokat, olivabogyót.
 
 
A borászatról: 

Már az ókori rómaiakat is lenyűgözte ez az apró ékszerdoboz és „Tvscvlanvm”, vagyis "nyári lak" névvel illették a környéket. Felismerték azt is, hogy kiváló vörösborok készíthetők itt a Káli-medence lankáin termő szőlőből, így Liszkay Mihály minisztériumi engedéllyel visszatért a régi hagyományokhoz.

A Liszkay Borbirtok 10 hektáron tevékenykedik, ebből fél hektáron van fehér szőlő telepítve; ez a pinot gris, a terület nagyobb részében pedig vörösek: pinot noir, merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon.

A Pangyér-dűlő a kecskeméti, hivatalos szőlőkataszteri besorolás szerint "400-ból 385 ponttal" Magyarország egyik legértékesebb szőlőterülete; 2017-ben pedig megkapta a Magyarország legszebb szőlőbirtoka elismerést is!

A Liszkay vörösborok a hazai és nemzetközi versenyekről nagyon szép számban hozzák el a díjakat. Kiemelendő ezek közül a Londoni Decanter világborversenyen, ahonnan egy ezüst- és egy bronzérmmel tértek haza; a Nemzetközi Páneurópa Vörösborverseny, ahonnan több aranyérmet és az abszolút győztes, Champion díjat is a Liszkay vörösek hozták el; illetve a VinAgora Nemzetközi Borverseny, ahonnan szintén aranyéremet gyüjtöttek be. A hazai bormustrákon is kíválóan diadalmaskodnak a Liszkay vörösek, a legutóbbi megmérettetésen a Liszkay Cabernet Sauvignon 2011 Magyarország legjobb 8 vörösbora közé került.
 
>>> Részletek a Bordói November Nagykóstolóról ITT!
Winelovers borok az olvasás mellé