Minden napra jut buborék: Garamvári Evolution Rosé

Borászportál
2017. május 23., 16:17


A nyár közeledtével egyre inkább vágyakozunk az üde gyöngyözőborokra és izgalmas pezsgőkre is. Éppen ezért készítettük el napi ajánlónkat; ismerkedj meg a Pezsgő Június legmenőbb tételeivel!
Minden napra jut buborék: Garamvári Evolution Rosé

Garamvári Evolution Rosé

 
A borkedvelők nyugodtan mondhatják, hogy a rozék évtizedében élünk. Nem kivétel ez alól a pezsgő sem. Valamikor Champagne területén, a rozé szín jelenléte a pezsgő alapborban préselési hibának számított, most már nincs olyan ház, ahol ne készülne rozé pezsgő.

A Garamvári pezsgők választékában is jelentős szerepet játszik ez az elegáns, lazac színárnyalatú pezsgő, mely 100%-ban pinot noirból készül. A pinot noir szüretét akkor kell elvégezni, amikor a várható alkoholtartalom nem haladja meg a 11 térfogat-százalékot, de emellett elegendő, 7-8 g/l savtartalom van a szőlőben. Az ebből készített alapbor a másoderjesztés során legalább 3 évig palackban érlelődik, érlelődve az erjesztést elvégző nemes élesztő autolizátumon, mely egyedi ízvilággal gazdagítja.

A seprőtartalmának lerázása és fagyasztása után, a degorzsálás (seprőtelenítés) és expediálást a fogyasztói igényeknek megfelelő édesség beállításával végezzük. A legnépszerűbb változata a brut, mely ez estben 9,5 gramm/liter cukrot tartalmaz (savtartalom: 6,5 gramm/liter).

Pinot noir-bólkészült expedicíós dozással készítik, az így készült pezsgő illatára a szamócás, málnás jegyek, és az érlelt, gyümölcsös zamatok jellemzőek, melyek párosulnak a finom tannin tartalommal és jellemzően gyümölcsös, élénk savakkal. Ajánlják pizzák, tészták mellé, illetve kacsa, bárány, liba párjaként is!
 
A pincészetről:
 
A Garamvári Szőlőbirtok családi vállalkozás, amely a családfő Garamvári Vencel borászmérnöki képzettségén és több évtizedes borászati tapasztalatain nyugszik. A szőlőbirtok a Balaton déli partján a borvidék legjobb dűlőiben található területeket mondhatja magáénak. A budafoki, egyedülálló adottságokkal rendelkező, óriási alapterületű pince minden jel szerint a pezsgőgyártásra termett. Minden egyes palackban külön élet lakozik, szorgalmas élesztőgombák milliói termelik a gyöngyfűzérszerű szén-dioxidot és testük feláldozásával átadják finom illatukat és ízüket az érlelődő pezsgőnek.
Winelovers borok az olvasás mellé