Minden napra jut buborék: Gedeon Pro

Borászportál
2017. május 16., 16:37


A nyár közeledtével egyre inkább vágyakozunk az üde gyöngyözőborokra és izgalmas pezsgőkre is. Éppen ezért készítettük el napi ajánlónkat; ismerkedj meg a Pezsgő Június legmenőbb tételeivel!
Minden napra jut buborék: Gedeon Pro

Gedeon Pro (fehér gyöngyözőbor, 2016)

 
A borról:
Három magyar fajta legjobb tulajdonságait ötvözi. Színe üde ezüstzöld, illatában elegáns virágosság. Kortyában kirobbanó gyümölcsösség, amelyet a finom szénsav tovább fokoz. Halételek, tenger gyümölcsei, valamint grillezett fehér húsok mellé is ajánljuk. Alkohol-, cukor- és savtartalom: 11%, 8 gramm/liter, 6 gramm/liter.
 
A pincészetről:
A 80 hektáros szőlőbirtok a legnagyobb kiterjedésű magyar borvidéken, a Kiskunsági homokhátságon (Ágasegyháza és Izsák között) helyezkedik el. A birtok alapító tulajdonosa Varga Árpád, szőlész-borász, aki a családi tapasztalatokra és tanulmányaira alapozva indította el vállalkozását.
 
A fajtaválasztékban a tulajdonos hagyománytisztelete jut kifejezésre, mivel elsősorban tradicionális és a térségben régóta termesztett szőlőkkel foglalkoznak. A dűlők klimatikus és talajtani jellemzői sajátos borkarakter kialakítását teszik lehetővé. Arra törekszenek, hogy a fehér és rozé borok a lehető legtöbbet megtartsák a leszüretelt szőlő üde ízéből és illatából. 

Boraik reduktív, illetve hagyományos fahordós technológiával készülnek. A pincében irányított erjesztéssel, hűtéssel készítik a borvidékre jellemző, magas minőségi követelményeknek is megfelelő boraikat. Ennek megfelelően alakították ki borászati technológiáikat, amelyet folyamatosan fejlesztenek. 

A Gedeon Birtok alapító tulajdonosa, Varga Árpád borász vonzódása a buborékhoz szakmai körökben közismert; az izsáki pezsgőgyárban szerzett pezsgőmesteri tapasztalatait nagyon jól hasznosítja a gyöngyöző borok és a könnyed, friss, kis buborékkal megtámogatott borok készítésénél. Magyarországon az elsők között kezdte meg a gyöngyözőborok készítését még 2010-ben. A Birtok legújabb büszkesége a fent bemutaott Gedeon Pro.

Winelovers borok az olvasás mellé