Nagy Bor Teszt 2016 - egy kutatás rejtélyei

Borászportál - KG
2016. augusztus 09., 20:46


Április elejétől július közepéig tartott a Nagy Bor Teszt, a legnagyobb hazai, borfogyasztási és borvásárlási szokásokat kutató felmérés. A leglelkesebb kitöltő 17-szer válaszolt, és olyan is akadt, aki saját bevallása szerint egy alkalommal minimum 500 palack bort vesz.
Nagy Bor Teszt 2016 - egy kutatás rejtélyei
Összesen mintegy 40 ezer internetező töltötte ki Magyarország legnagyobb, borfogyasztással kapcsolatos online felmérését, amely a Winelovers Prémium Boros Rendezvények szervezői, hazánk első számú boros szakképzési központja, a Borkollégium, a Vinoport és a Borászportál, valamint a Borháló borszaküzlet lánc közreműködésével készült el.
 
A Nagy Bor Teszt eredményei rámutattak arra, hogy a legtöbben a termőhely, a szín és a szőlőfajta alapján választanak bort, a legnépszerűbb borvidékünk pedig Villány, Eger és Tokaj. A válaszadók - mint arról már korábban beszámoltunk - leginkább a rozékat szeretik.
 
Nagy Bor Teszt 2016 - egy kutatás rejtélyei
 
A kutatás részletes eredményeiről a Winelovers és a többi szervezet közös kiadványt jelenít meg, amelyet a Budapest Borfesztiválon juttat el a borászoknak. Ám addig is, amíg napvilágot látnak a legérdekesebb adatok, a felmérés készítői eljuttattak lapunkhoz egy összeállítást a kitöltők legérdekesebb válaszaiból.
 
Ebből kiderül, hogy a leglelkesebb kitöltő 17-szer válaszolt, de mások is akadtak, akik úgy érezték, többször is el kell mondják a véleményüket. Az eredmények összesítésekor a duplikátumokat természetesen kiszűrik a szakemberek.
 
Az adatok szűrésének egy része egy erre a célra kialakított program segítségével történt, amely rávilágított a kiugró, szokatlan eredményekre. Ezeket a felmérés készítői manuálisan is ellenőrizték.
 
Ezek szerint van olyan „egyszerű borfogyasztó”, aki azt állította, 1000 palack bort tart otthon, és olyan is, aki saját bevallása szerint 6500 forintot költ egy palack mindennapi fogyasztásra szánt borra.
 
A felmérés megtalálta azt az „érdeklődő borfogyasztót”, aki állítólag 2000, ill. 3000 palack bort tart otthon, sőt olyan is volt, aki azt mondta, kb. 10.000 forintot költ egy mindennapi fogyasztásra szánt borra. De ők mind sehol sincsenek ahhoz, aki egy alkalommal 500 palack bort vásárol...
 
Nagy Bor Teszt 2016 - egy kutatás rejtélyei
Fotó: Tipsytimeliquor.com
 
De volt a magát „borszakembernek” valló válaszadók között is olyan troll mókás kedvű, aki csak édes vörösbort iszik, aki 100%-ban kólával, Fantával issza a bort, és olyan is, aki - borszakember létére - mindössze 1 palack bort tart otthon.
 
De a kedvencünk egyértelműen az az
 
Áron nevű borszakértő nő, aki csak kólával fogyasztja a bort, amiből 5942 palackot tart otthon és a mindennapi fogyasztásra szánt borok palackjára 73.859 forintot szán.
 
A válaszadóknak egyébként 6 százaléka nyilatkozta, hogy naponta iszik bort – viszont csak 2 százaléka, hogy soha.
 
A saját célra vásárolt borok áránál a legmagasabb érték 80.020 forint volt, 14-en adtak meg 20 ezer forintot, vagy afölötti értéket. A mintegy 40 ezer válaszadóból 20-an vannak, akik különleges alkalmakra 20 ezer forintnál többért váláasztanak bort, ajándékba 36-an adnak ilyen drága termékeket.
 
Összesen 29-en jelölték meg, hogy egy alkalommal 100, vagy annál több palackkal vásárolnak; volt olyan is, aki saját állítása szerint 670 palackot (!) szokott venni.
 
Nagy Bor Teszt 2016 - egy kutatás rejtélyei
Fotó: Nassauparadiseisland.com
 
A felmérés kitöltöi közül 46-an jelölték meg, hogy otthon 100, vagy annál több palack bort tartanak. Közülük 16-an 500, vagy annál több, 10-en pedig 1000, vagy annál is több üveg borral élnek együtt, sőt, 2 fő 5000, egy pedig a 6000 palackot jelölt meg, mint „otthoni készlet”.
 
Az összes válaszadónak csupán 2 százaléka mondta, hogy minden nagy kiszerelésű bor rossz, és 8% szerint szinte biztos, hogy nincs 2000 forint alatt jó bor, miközben 16% gondolja úgy, lehet jó borokat kapni 500 forint alatt is
 
A Winelovers és a többi szervezet a felmérés eredményeinek publikálásával segíteni kívánja a hazai borszakmát, a tervek szerint – a változások folyamatos monitorozása érdekében – a kutatást évente megismétlik majd.