Négy új kategóriában is nevezhetnek a borok, hogy a borvilág minden arca megmutathassa magát!

Winelovers
2025. május 13., 09:41


2025-ben a Winelovers Wine Awards még nagyobb teret ad a különleges tételeknek: a korábbi nyolc mellett négy új kategóriában is versenyezhetnek a borok, hogy a borvilág minden arca megmutathassa magát. A gyöngyöző-, és habzóborok, a transvasée technológiával készült, valamint a tankpezsgők idén elkülönülve versenyeznek a tradicionális erjesztésű pezsgőktől. Jön egy saját szekció a natúr boroknak, külön futnak az áruházi polcokra szánt retail borok, és új kategóriát kapnak az alternatív csomagolású tételek is.
Négy új kategóriában is nevezhetnek a borok, hogy a borvilág minden arca megmutathassa magát!
12 kategória = több lehetőség a boroknak
 
1. Klasszikus elegancia: Tradicionális pezsgők
 
Ebben a kategóriában a palackos erjesztésű (méthode traditionelle) fehér és rozé pezsgők mutathatják meg magukat. Miért is szeretjük annyira ezt a stílust? Mert kifinomultak, elegánsak, és könnyed buborékaik igazi prémium pezsgős élményt nyújtanak.
 
 
2. Laza bubik: Habzó, gyöngyöző, tank és transvasée
 
Ez a kategória azoknak a boroknak szól, amelyek nem a klasszikus vonalat képviselik, hanem inkább a modernebb, könnyedebb pezsgőzést népszerűsítik. A kategória teret ad az innovatív technológiáknak és stílusoknak, valamint a hétköznapi fogyasztásra szánt buborékos boroknak. Tankpezsgő, transvasée, habzó, gyöngyöző? Jöhet minden, ami friss, fiatalos és nagyon pezseg!
 
 
3. Aromabomba: Illatos fehérek
 
Irsai, cserszegi, tramini, muskotály vagy esetleg sauvignon blanc? A kifejezetten intenzív, aromás illat- és ízvilágú borokat várják ebbe a csoportba, amelyek gyümölcsös, virágos vagy fűszeres aromáikkal nyújtanak intenzív boros élményt.
 
4. Letisztult frissesség: Reduktív, nem illatos fehérek
 
Ha a tisztaság, az üde gyümölcsös karakter és a friss korty az irány, akkor ebbe a kategóriába érdemes nevezni a borokat. A versenyre olaszrizlinget, hárslevelűt és egyéb hazai neutrális fajtákat várnak, amelyek acéltartályban készültek.
 
5. Komplex fehérek: Hordóban érleltek
 
Ha egy borban ott a test, a rétegzettség, komplexitás és elegancia, akkor jó eséllyel hordós érlelést kapott. Jöhet a chardonnay, a juhfark, a furmint és egyéb jól érlelhető fehér fajták bora. (A száraz szamorodni is érkezhet ebbe a csoportba.)
 
6. Gyümölcsök, színek: Rozé borok
 
A rozé lehet friss, könnyed mint egy fuvallat, gyümölcsös, mintha epret majszolnánk, vagy florális, mintha egy virágos mezőn sétálnánk. Lehet elegáns és visszafogott, és lehet egészen mély és gazdag, hordós jegyekkel és hosszú érlelési potenciállal. Minden stílusban várják a nevezéseket!
 
Négy új kategóriában is nevezhetnek a borok, hogy a borvilág minden arca megmutathassa magát!
 
Egy jól behűtött rosé önmagában is öröm, de igazán akkor teljes az élmény, ha minden más is passzol mellé – így a víz is. A Veritas háromféle szénsavtartalmú dobozos ásványvize lehetővé teszi, hogy tudatosan válasszunk: a lágyan pezsgő Veritas III finoman tisztítja a szájpadlást, a Veritas V kiegyensúlyozott frissességével kíséri a gyümölcsösebb rosékat, míg a Veritas VII karakteres buborékai lendületet adnak, ha a rosé mellé könnyed nyári falatokat is kínálunk.
A Veritas dobozos prémium ásványvizek Albertirsáról, 73 méter mélyről érkeznek a felszínre – kristálytiszták, finomak. Mert a részletek – így a víz buborékossága is számít: www.veritasmineralwater.com - A Winelovers Wine Awards borverseny rozé kategóriájának támogatója az Aqua Lorenzo.
 
Siller borral neveznél? A rozé és a vörös határán mozog, érdemes egyeztetni a szervezőkkel, hogy a tétel melyik kategóriába passzol jobban!
 
7. Lendületes vörösek: Gyümölcsös, könnyed stílus
 
A vörösbor nem mindig nehéz! Ez a kategória a friss, jól iható, gyümölcsbomba vörösöké, amelyek nem akarnak túlkomplikáltak lenni – csak szimplán élvezetesek. A kevesebb színanyagot tartalmazó fajták borai mind ebben a csoportban mérettetnek meg: kékfrankos, kadarka, pinot noir - itt a helyük!
 
8. Masszív vörösek: Tanninos, testes borok
 
A prémium vörösök kategóriája. Komplex, hordós, mély, gazdag és érlelhető borok, amelyek a borászat szakmai tudását, a szőlőterületek potenciálját és a hordós érlelés kifinomultságát tükrözik. Fajta tekintetében pl. merlot, a cabernet fajták, syrah, malbec jönnek szóba.
 
 9. Édes csábítás: Édes borok
 
Késői szüret, édes szamorodni, jégbor, aszú – jöhet minden, ami természetes módon édes és aromákban gazdag. Ez a kategória a magas minőségű édes borokat helyezi fókuszba, különös tekintettel a terroir, a borkészítési technológia és az érlelési potenciál kiemelkedő megjelenésére.
 
10. Csak természetesen: Natúr borok
 
Minimális beavatkozás, spontán erjedés, akár szűretlenül is. Ebben a kategóriában a natúr boros világ mutathatja meg valódi arcát. 
 
11. Retail: Boltból a pohárba
 
Minden olyan bor nevezhető ide, amelyik kapható az áruházláncokban, és viszonylag nagy volumenben elérhető. A hangsúly itt leginkább a hozzáférhetőségen és a mindennapi fogyasztáson van. 
 
Négy új kategóriában is nevezhetnek a borok, hogy a borvilág minden arca megmutathassa magát!
 
12. Alternatív csomagolás avagy már szinte mindenben tárolnak bort
 
Az alternatív csomagolás a hagyományos üvegpalackon kívüli megoldásokat jelenti a borok csomagolására. Karton, alumínium, PET-palack, Bag-in-Box vagy kőedény? A csomagolás más, de a lényeg ugyanaz: jó bor, új köntösben.
 
Négy új kategóriában is nevezhetnek a borok, hogy a borvilág minden arca megmutathassa magát!
 
 
Bálint Lászlót, a Winelovers Wine Awards elnökét kérdeztük arról, miért bővítették idén a borversenyen a kategóriák körét.
 
Négy új kategóriában is nevezhetnek a borok, hogy a borvilág minden arca megmutathassa magát!
 
"A pezsgők technológia alapú különválasztását talán nem kell magyarázni: a tradicionális pezsgők és a tankpezsgők, habzóborok másképp, más célcsoportnak készülnek. Ami a natúr borokat illeti: eddig is megjelentek a Winelovers Wine Awards-on, de együtt versenyeztek a többi borral. Én korábban is és jelenleg is azt a nézetet képviselem, hogy a natúr borok ugyanabból a pozícióból indulnak, és ugyanúgy mérettetnek meg, mint az összes többi bor. Azonban tekintettel arra, hogy a natúr borok egyre nagyobb figyelmet kapnak, arra gondoltunk, hogy létre hozunk egy külön kategóriát is a számukra, amelyben ezt a csoportot egymás között is tudjuk rangsorolni.
 
Az alternatív csomagolás kategóriák egyre gyakrabban jelennek meg más borversenyeken is, ami jól tükrözi a borpiacon zajló változásokat. Egyrészt a környezeti szempontok, például a csomagolóanyagok szén-dioxid-lábnyomának csökkentése – pl. a Bag-in-Box kiszerelés esetében – egyre fontosabb szerepet játszanak. Másrészt a csomagolóanyagok újrahasznosíthatósága, például az alumínium dobozos megoldásoknál, hozzájárul a fenntarthatóbb borfogyasztáshoz. Ezek az alternatív csomagolások új piaci szegmenseket nyitnak meg. Miért ne mutassuk meg a vásárlóknak, hogy ezek a csomagolások nem feltétlenül járnak minőségi kompromisszummal? Egyre gyakrabban találkozhatunk prémium tételekkel is Bag-in-Box kiszerelésben, amelyek sokszor elegáns, dizájnos csomagolása vonzó megjelenést is biztosít. A Tetra Pak csomagolású borok várhatóan szintén egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon, hiszen ez a típusú kiszerelés több szempontból is optimális: jó a helykihasználása, könnyű, egyszerűen szállítható, sötét tárolási körülményeket biztosít a bornak, így védelmet nyújt a fény káros hatásaival szemben. A KEG hordók újratölthetők, ez a vendéglátóhelyek számára kimondottan előnyös lehet.
 
A retail kategória lényege a hozzáférhetőség. Minden olyan borral érdemes ide nevezni, amely az áruházláncok polcain megjelenik, és nagy volumenben elérhető. Vagyis a beszerzéséhez nem kell különösebb erőfeszítést tenni - elmenni a pincéhez, borbárba vagy borkereskedésbe -, hanem megvásárolható akár a heti nagybevásárlás során. Reméljük, hogy az új kategóriák bevezetésével még több borásznak tudunk lehetőséget teremteni arra, hogy bemutassa és megmérettesse a borait a versenyen!"
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé