Nem is egy, hanem két borfesztivál lesz a Gellértben

Knap Gábor
2014. november 01., 11:51


Vajon hogyan lehet egy Márton napi vígasságot a 21 században, modern köntösben megrendezni, és olyan eseményt csinálni belőle, amelyre a hagyománytisztelet mellett simán rá lehet mondani, hogy cool, urbánus és szexi.
Nem is egy, hanem két borfesztivál lesz a Gellértben
 
Nem is egy, hanem két borfesztivál lesz a Gellértben
A november 7-9. között a Gellértben immár negyedszer megrendezett Márton Napi Borfesztivál szervezői igyekeznek menő dologként beállítani a Márton napot, amiről nem csak a tollfosztás, a kézműves izék és a töki pompos jut eszébe az embernek. Náluk a Márton nap tök modern, a kor igényeire átkonvertált esemény sok libával, csúcsgasztronómiával és még több borral. A fesztivál főszervezőjével, Fekete Marcellel, a Danubius Hotel Gellért igazgatóhelyettesével, éttermi igazgatójával beszélgettünk.
Borászportál: Szokatlan megoldás egy borfesztiválon, hogy naponta más pincészetek borai lesznek kóstolhatók. Ez újítás a Márton Napi Borfesztivál esetében is. Így nyilván több borász tudja bemutatni a termékeit, de milyen más megfontolások állnak még a háttérben?
Fekete Marcell: Kettős cél motivált bennünket. Olyan fesztivált próbálunk szervezni évről évre, ahol jól jár a vendég, jól jár a borász, és mi, a szervezők is. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a borászok számára az egész napos helytállás nagyon fárasztó. Épp elég rendezvény van egy évben, és mindig ők hozzák a legnagyobb áldozatot. Olyan megoldáson gondolkodtunk tehát, ami a legkevesebb terhet rója rájuk. Hogyha egy borász egy napra jön, akkor megspórolja a szállás költségét, és fele annyi bort locsol el, mintha két napig lenne itt. Persze mi két napos fesztivált szeretnénk, ebből adódott, hogy legyen egy „másik csapat” is, akik a következő napon kóstoltatnak.
A szálloda befogadóképessége véges, nem tudunk 40-50 borásznál többnek helyet biztosítani. Az általunk kigondolt konstrukciónak pedig a vége az, hogy közel száz borászatot be tudunk mutatni két nap alatt. A vendég pedig azt látja, hogy van értelme fesztiválbérletet váltani, mert kétszer annyi bort kóstolhat meg.
 
Borászportál: Van valamilyen minőségi szűrő a borászok esetében?
Fekete Marcell: Természetesen. Ebben is sikerült fejlődnünk, mert korábban teljes mértékben mi szerveztük a borászokat is, de rájöttünk, hogy „szűrővé válni” is külön tudomány. Így került a képbe a Bor és piac és a Bortársaság. Látszólag különböző területeken tevékenykednek, hiszen ez egyik egy szaklap, a másik egy nagykereskedés, de mindkettőről elmondható, hogy jól válogatnak. Nagy könnyebbség volt egyébként idén, hogy a borászok nagy részét ők szervezték, így a minőség felől is nyugodt vagyok.
Borászportál: Ez már a negyedik Márton Napi Borfesztivál a Gellértben. Mindig valami változik, van egy fejlődési íve a rendezvénynek. Hogyan találjátok ki az újdonságokat?
Fekete Marcell: Nekünk a bor az egyik legfontosabb dolog, csakúgy, mint a gasztronómia, de nem csak ezek számítanak. Itt a Gellértben minden hangszeren játszunk, ebből következik, hogy a végeredményre és a borra koncentrálunk leginkább, de állandóan gondolkozunk a kiegészítő programokon. Célkitűzés, hogy minden évben jobb legyen, mint azelőtt. Egy kis csapat dolgozik ezen, 2-3 lelkes kollégám és jómagam. Feltérképezzük a kínálatot, és megindul az egyeztetés a potenciális résztvevőkkel.
Nem is egy, hanem két borfesztivál lesz a Gellértben
Borászportál: Az Öt szálloda séfjei programban vendégszakácsok is megmutatják a tudásukat. Kik ők, és miért épp rájuk esett a választás?
Fekete Marcell: Tavaly elég jót sikerült kitalálnunk, négy nemzet Márton napi specialitásait kóstolhatták a vendégek, spanyol, olasz, francia és magyar séfektől. Ezt kellett valahogy felülmúlni, és ez nehéz feladat. Más irányba indultunk hát el. A Gault&Millau alapján megnéztük, hogy más-más tájegységeken melyek azok a szállodák, ahol minőségi vendéglátás folyik. Innen a „Borok, libák szállodák” szlogen. Sopronból, a Balaton-felvidékről, Zalából és Tokajból érkeznek hotelek (Pálos-Karmelita Kolostor, Hotel Villa Medici, Bonne Chance Restaurant & Hotel, Andrássy Rezidencia Wine & Spa – a szerk.), mi pedig Etyek-Budát képviseljük. Külön tájegységek, más-más felfogásban készült borok és különféle módszerekkel készült libás ételek lesznek kóstolhatók.
A fesztivál záró napján, a Sunday brunch is izgalmas lesz. A Gellért, mint szervező szálloda jelenik meg a saját kínálatával, és meghívtuk az idén száz éves Astoria Szállodát, ők is hoznak négy fogást, A Liszkay Borkúria pedig a borokat, és Liszkay Mihály révén a zongorakíséretet biztosítja majd.
Borászportál: Újdonság a Lakosztály Étterem. Ez mi lesz?
Fekete Marcell: Úgy éreztem, hogy az öt séf erős gasztronómiai kínálatot biztosít majd, de kell még valami, ami talán ennél is izgalmasabb és illeszkedik a "borok, libák, szállodák" koncepcióba! . A lakáséttermek mintájára jött az ihlet. Lakosztályétterem csak egy szállodában lehet, az pedig adta magát, hogy a kiváló adottságú 422-es lakosztályban rendezzük. Valódi különlegesség lesz, most gyártatunk egy asztalt, ahová 12 személy elfér egyszerre (a mi asztalaink 10 fősek). Ez egy kísérlet lesz pénteken, Németh Ágival, a VinCE főszerkesztőjével, hogy vajon a libamáj működik-e vörösborral, pláne a vacsora elején, lehet-e pezsgővel befejezni; és, hogy 12 ember, akik feltehetőleg addig nem találkoztak, hogyan működik majd együtt. Héjja László séfnek, Németh Áginak és a résztvevő hat párnak kell majd együtt „dolgozni” azon, hogy ebből egy felejthetetlen élmény legyen. Bízunk benne, hogy sikerülni fog.
Szombaton pedig Árvay Angelika tart borvacsorát a Lakosztály Étteremben, ugyancsak 12 főnek, ott a tokaji borok és a hozzájuk párosított libamáj ételek lesznek a főszerepben.
Nem is egy, hanem két borfesztivál lesz a Gellértben
Borászportál: Visszatérve a sétáló kóstoló közben vásárolható ételekre, mi az, amit semmiképp ne hagyjunk ki a fesztiválon?
Fekete Marcell: Igyekeztünk úgy intézni a dolgokat, hogy a kitelepülő gasztro szekció is igen erős legyen. Itt lesz Raj Ráchel a flódnijával, a Sarki Fűszeres, az Aranyszarvas és sokan mások. A Gellért Szálloda három saját standdal készül, a Gellért Söröző is felvonul egy pulttal, ahol diós libakolbászt és libamájas hurkát lehet majd enni. A Gellért Eszpresszó standján lúdláb torta variációk és ránk jellemző kézműves édességek lesznek. Héjja László, a szálloda séfje „Buda legjobb sóletjének” variációit készíti majd a Héjja Sólet Bárban.
Borászportál: A mesterkurzusokat a Borjour csapata szervezi, ők igen gyakorlottak a hasonló rendezvények lebonyolításában, mit találtatok ki?
Fekete Marcell: Tavaly a történelmi lakosztályokban voltak ezek, de nem szeretjük magunkat ismételni. Ebben az évben „On the Top” névre hallgat a mesterkurzus, és a Gellért padlásán, valamint az ötödik emelet feletti szinten lesz megtartva. Öt helyszínen, öt tájegység borai lesznek vakon kóstolhatók. Elindulunk majd a régi padláson, ahol a régi vendégkönyveket tároljuk, át a régi mosodán keresztül, ki egészen a kupolába, ahonnan nem akármilyen kilátás nyílik. Kettő az egyben: nagyon jó borok olyan helyszíneken, ahová máskor nem lehet bejutni.
Borászportál: Az afterpartyról nem beszélünk még. Emlékeim szerint ott inkább a bulin van a hangsúly...
Fekete Marcell: Olyan fesztivált akarunk csinálni, ahol kerek az élmény. Ahol kellő mennyiségű szakmázgatás van, de el tudunk oda érkezni, amire a bor hivatott, hogy ha egy bizonyos mennyiséget iszik az ember, akkor felszabadul, és akkor ezt a fajta boldogságot le is kell tudni vezetni valahol. Nekünk nagyon fontos, hogy a vendégek ne érezzék azt, amikor a legjobban belejöttek a beszélgetésbe, tíz órakor vagy éjfélkor véget ért a program, és máshol kell folytatniuk. Nálunk már évek óta átcsap valamilyen buliba az egész, de idén a kóstolást és a partit az eddigieknél jobban elválasztottuk egymástól: van délutántól a Márton napi borkóstolás, tíztől pedig hajnali kettőig a Fürdőcsarnokban az afterparty, ahol a DiVino Borbár kínálja majd – immár külön áron – az italokat. Ettől azt várjuk, hogy néhány száz ember itt marad, és hajnali kettőig bulizik majd, hiszen viszonylag ritkán lehet a Gellért Fürdőcsarnokában Ocho Machora táncolni és Ivan and the Parazolra ugrálni.
Nem is egy, hanem két borfesztivál lesz a Gellértben
A fesztiválról további információk a www.borfesztivalgellert.hu oldalon találhatóak.