Neszmélyen a 12 nem egy tucat

Borászportál
2018. május 30., 11:00


A Neszmélyi borvidék intenzív fejlesztéssel igyekszik elérni, hogy visszanyerje régi fényét. Mutatunk 12 pincészetet, akikre már most érdemes odafigyelni.
Neszmélyen a 12 nem egy tucat
Nemrégiben írtunk arról, hogy az Ászár-Neszmélyi borvidéken a változatos programoknak és látnivalóknak hála még azok is megtalálják számításukat, akiknek a bor kevésbé a szívügyük (és itt természetesen nem Gerard Depardieu-re gondoltunk). A következőkben azt mutatjuk be 12 kiváló borászaton keresztül, hogy a neszmélyi borokban is legalább annyi izgalom van, mint az ottani tájban. És persze azt is eláruljuk, hol lehet kóstolni tőlük – ráadásul egy helyen.
 
Bősze Pincészet (Ászár)
Neszmélyen a 12 nem egy tucat

Bősze Csaba borász és tulajdonos 2009 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és feldolgozással. 4 hektár saját területtel rendelkezik, az ültetvények az ászári nyugati, dél-nyugati fekvésű „Kavicsos” domboldalon találhatók. Jelenleg kizárólag reduktív technológiával készíti borait. A Neszmélyi borvidék erősségének a kiváló éghajlati tényezőket és talajt, a napsütéses órák ideális számát és ennek köszönhetően a fantasztikus friss, ropogós, gyümölcsös borokat tartja. Célja, hogy  „az ászári név újra jegyezve legyen a neszmélyi borvidéken és hogy  borait olyan nagy szeretettel fogyasszák, mint amilyen odaadással és áldozatos munkával ő elkészíti őket”. Fő fajták, amikkel dolgozik: Irsai Olivér, szürkebarát, kékfrankos.
 

Fülőp Pince (Nyergesújfalu)
Neszmélyen a 12 nem egy tucat

A pincét 1964-ben építette a mostani borász, ifjabb Fülöp István nagypapája. 2014-ben újították fel a présházat és a pincét, hogy a mai kor és a saját ízlésüknek megfelelő borokat tudjanak készíteni. Elsősorban friss, reduktív borokat készítenek, általában egy kis csavarral. A folyamatos fejlesztések eredményeképpen hamarosan elkészül a pezsgőüzemük is.  A Winelovers Wednesday-en addig is meg lehet kóstolni a 2017-es Rosecco száraz rozé gyöngyözőborukat.
 
Gelbmann Szőlősbirtok (Süttő)
Neszmélyen a 12 nem egy tucat

A Gelbmann Szőlősbirtokot Gelbmann Ferenc alapította 2000-ben. A Süttőről a Gerecsébe vezető út melletti, sűrű növényzettel benőtt domboldalban ő látta meg a kibontásra váró szépséget, és ő volt az, aki 15 éves kitartó munkával az „ősdzsumbujból” gyönyörű, művelt kultúrtájat varázsolt. A birtok 67 hektárján 10 hektárnyi szőlő, két tó, egy boltíves pince, egy modern szőlőfeldolgozó és -erjesztő, egy 200 fő befogadására alkalmas rendezvényház, valamint Charolais marhák, Shropshire birkák, rétek, legelők és erdőrészletek osztoznak. „Meggyőződésünk, hogy adottságai a Neszmélyi borvidéket eszményi szőlőtermő vidékké teszik, ahol kristálytiszta, kifejező illatú és zamatú, gyümölcsvezérelt borok készíthetők minden színben és komolyságban” – vallja Gelbmann Ferenc és Szegedi Csilla, a birtok szőlész-borásza.

Horváth Családi Pincészet (Tata)
Neszmélyen a 12 nem egy tucat
 
A vizek városának nevezett Tata legjobb dűlőiben találhatók ültetvényeik ( Látó-hegy, Látó-hegy föle, Grébicshegy). Horváth Mihály és Horváth Attila családja közösen művelik a 11 hektár nagyságú saját tulajdonú ültetvényeiket. Fehérboraikat elsősorban reduktív technológiával készítik, egyes fajtákat (zenit, szürkebarát) azonban később szüretelnek, ezekből testesebb, fahordóban erjesztett és érlelt borok születnek. Panorámás pincéjük 32 vendég egyidejű kényeztetését teszi lehetővé.

Kamocsay Ákos Prémium Borok (Neszmély)
Neszmélyen a 12 nem egy tucat
Kamocsay Ákos a Neszmélyi borvidék legendájának számít, 1993-as indulása óta a Hilltop főborásza. 1999-ben a borvidékről elsőként megkapta az Év Bortermelője elismerést is. 2013-ban indult útjára a Kamocsay Ákos Prémium Borok termékcsalád, amelynek dűlőszelektált, hosszabban érlelhető tételei  a borászat zászlóshajói. Rendszeresen elismerésben részesülnek hazai és nemzetközi versenyeken, a 2015-ös Ihlet Cuvée (ami kóstolható lesz a Winelovers Wednesday-en) 2017-ben a Winelovers Top100 Magyar Bor kiadványban a Legjobb Illatos Bor címet nyerte el. Annak idején készítettünk is interjút arról, hogy vajon egy Magyarországon ritkán előforduló francia szőlőfajta-e az Ihlet Cuvée sikerének a titka.
 
Kostel Étterem és Panzió (Kesztölc)
Neszmélyen a 12 nem egy tucat

2015 óta működik családi vállalkozásban az étterem, a panzió és a borászat. Mindhárom részlegen „határozott céljuk a minőséget képviselni folyamatos fejlődés mellett”. A saját bevallásuk szerint „tinédzserkorban” lévő borászatukból a kedvenc tételük a sauvignon blanc, amelyet a több évet a fajta „hazájában”, Új-Zélandon eltöltő borász, Lőrincz András személyes küldetésének is tekint.

Nyitnikék Pincészet (Baj)
Neszmélyen a 12 nem egy tucat

2017 év végén két a borvidéken felnőtt borszerető kolléga, Anderla Attila és Szabó István megalapította a Nyitnikék Pincészetet. Az agrárium iránti elkötelezettség és a természet szeretete hozta össze őket: pincéjük a Vértes lábánál a Baji-szőlőhegyen található, az ott élő énekes madarak önfeledt dalolása ihlette őket a névválasztásnál. Bajon jelenleg egy 0,6 hektáros „bázis” várja, hogy a vidékre jellemző szőlőfajtákkal beültetve újra régi fényében tündököljön. A két fiatal a turizmussal, és a gasztronómiával karöltve szeretné tovább öregbíteni a Neszmélyi borvidék, és a magyar bor hírnevét.

Petőcz Vendégház és Pincészet (Ászár)
Neszmélyen a 12 nem egy tucat

Új építésű vendégházukban korszerűen felszerelt apartmanok várják a vendégeket. A fedett teraszon a kemencével és a grill hellyel minden adott egy kitűnő hangulatú vacsorához. Amihez természetesen jól csúsznak a vendégházhoz tartozó pincészet borai. Savhangsúlyos tételeik közül jelenlegi kedvencük a 2017-es rizlingszilváni, „a reduktív módon elkészített bor hangsúlyos és fajtajelleges illatokkal rendelkezik, szép lekerekedett savakkal és egy jó összbenyomást kelt a kóstolóban”.
 
Stróbl Borház (Baj)
Neszmélyen a 12 nem egy tucat

A Stróbl Borház a baji Nagysikár-hegyen található. Fehér- és rozé borokat készítenek fajélesztős beoltással, irányított erjesztéssel, reduktív technologiával. A kékszőlőből készülő vörösboraik héjon erjesztve, ászokban érlelve készülnek. Kedvenc tételük a 2017-es Sauvignon Blanc-juk, mivel az a Magyarországi Németek Országos Borversenyén aranyérmes lett, sőt a Magyarországi Németek Fehérbora címet is megkapta. Természetesen nem hiányozhat a Winelovers Wednesday-ről sem.

Szivek Pince (Kesztölc)
Neszmélyen a 12 nem egy tucat

A borvidék keleti végén, Kesztölcön található a pincészet. Több generáció óta foglalkoznak szőlőműveléssel, borászattal, mottójuk ennek megfelelően: fiatal dinamizmus, hagyományos értékek. Előbbiről a biogazdálkodásuk, utóbbiről pedig pincéjük ékessége az 1867-ből származó ma is működő nyomógerendás prés tanuskodik. "A Neszmélyi borvidék a köztudatban a könnyed, illatos borokról ismert. Személy szerint hiszek abban, hogy ezen felül a Gerecse, illetve a szőlőim termőhelyéül szolgáló Pilis hegység rendkívül sok potenciállal bír " – vallja Szivek Péter. Kedvenc tétele a Zöldveltelini, ez „a Pilis lábánál nagy kihívásokat tartogató, sokrétű fajta”, amiből a Winelovers Wednesday-re 2017-es mintát hoznak.

Szőllősi Pincészet (Neszmély)
Neszmélyen a 12 nem egy tucat

Családi pincészet, amely mára a borvidék egyik legjelentősebb borászatává nőtte ki magát. 2009-ben megkapták az Év Pincészete elismerést, 2015-ben pedig az azóta elhúnyt Szőllősi Mihály a borvidékről másodikként elnyerte az Év Bortermelője elismerést. Historikus hangulatú pincéjüket gróf Zichy Miklós építtette 1830-ban. Helyreállításával az egyik legszebb földalatti bortároló jött létre, benne a régi hagyomány találkozik a korszerű technológiával. Javarészt újtelepítésű ültetvényeiken magas tőkeszámmal és alacsony terheléssel biztosítják a kiemelkedő minőséget.

Turay Családi Pincészet (Baj)
Neszmélyen a 12 nem egy tucat

A család korábban már több generáción keresztül művelt szőlőt, de az elmúlt viharos történelmi időkben a szőlő és a földbirtokok elkerültek a családtól. 2006-ban került a mostani pince és a borház a tulajdonukba. A pincét eredetileg a kapucinusok építették mintegy 250 éve, a présház is hamarosan betölti 100. életévét. A szőlőművelését és a borászati munkákat Turay István  vezeti. A családi pincészet minden munkájából a feleség Turayné Székely Éva és gyermekeik Turay Kamill és Turay Sára is tevékenyen kiveszi a részét. Szerintük „a borvidék nagyban meghatározza kiváló földrajzi elhelyezkedése, kitettsége, talaja, mely a borokban lendületes, friss savak, ásványos ízjegyek formájában köszön vissza”.
 
>>> Lelátogatnál a borvidékre? Keresd ki a térképen, hogy kinél kóstolnál legelőször!
 
Neszmélyen a 12 nem egy tucat

1. Bősze Pincészet
2. Fülöp Pince
3. Gelbmann Szőlősbirtok
4. Horváth Családi Pincészet
5. Kamocsay Ákos Prémium Borok
6. Kostel Borászat
7. Nyitnikék Pincészet
8. Petőcz Borház
9. Stróbl Borház
10. Szivek Pincészet
11. Szöllősi Pincészet
12. Turay Családi Pincészet
Winelovers borok az olvasás mellé