Nyugati minőség, keleti teher - Románia borvidékein jártunk

Sztanev Bertalan
2013. június 21., 12:14


Borország-bemutatás - Amikor személyes benyomásaimat írom meg egy ország borászatáról, akkor már jó, ha az elején leszögezem, írásom nem törekszik a teljességre. Képkockák a tájról, szőlőültetvényekről, gondolatok az ottani emberektől, a városok és a falvak levegője, az ország történelme: ezek a mozaikkockák, amelyek az én személyes képemet alkotják. Romániáról.
Nyugati minőség, keleti teher - Románia borvidékein jártunk
 
Nyugati minőség, keleti teher - Románia borvidékein jártunk
fotó: biulimited.com
Románia nagy kiterjedésű ország, amelyet középen a Kárpátok vonulata szel ketté. Jelentős borászati hagyományai alapján büszkén kacsint nyugat felé, de a nehéz történelmi évszázadok, különösen az utolsó évtizedek terhe máig ható keleti örökség számára. Adottságai alapján méltóságteljesen állhat meg a nagy bornemzetek között, hiszen borvidékei egy szélességi fokon helyezkednek el Bordeaux-val, Toszkánával. A telek azonban kemények, megpróbáltatások elé állítják a szőlőt.
A 200 000 ezer hektáros szőlőfelület alapján jelentős borország lehetne, de ennek jelentős része a családi fogyasztást szolgálja. Szőlőfelülete alapján a világ 15. legnagyobb bortermelő országa. Egy szűk 100-as csoport jelenti a borarcot, amelyből az első 10 borászat bír igazán piaci jelentőséggel, komoly kereskedelmi mennyiséggel. A borízlés a nálunk is megszokott keleti, édesebb kortyok irányát követi, de a jelentős befektetések eredményeként felépült, megújult borászatok a száraz, nagy minőséget adó borok felé tartanak.
 
Nagy potenciál van a román borágazatban. Kiváló termőhelyi adottságok mellett az olcsón megszerezhető ültetvények, az alacsony munkaerő költség jelentik a vonzerőt a befektetők számára. Az ültetvények negyede teraszokon található szerte az országban, amelyek egy részéről eltűnt a szőlő. A belső piac ugyan 25 liter/fő/év borfogyasztást jelent, de ennek jelentős része folyóbor, vagy az alacsony árszegmens borai. Romániában csak egy szűk réteg képes és hajlandó a minőségi termékeket megfizetni. Külföldön a román borkínálat az alsó polcokon foglal helyet. A külföldi piacot jól ismerő, onnan érkezett befektetők azonban képesek jó minőséget, versenyképes áron a világpiacra vinni.
A szőlőfajták nagy többsége helyinek minősíthető. A Feteasca alba (Leányka), Feteasca regale (Királyleányka), Feteasca negra (Fekete leányka) csak a román borokat jól ismerők számára hangzik ismerősen. Ezen kívül jelentős felülettel rendelkeznek még a nemzetközileg is jól ismert fajták, mint az Aligoté, Muscat ottonel, Rajnai risling, Merlot, Cabernet fajták, Pinot noir. Ezen kívül a fajtakínálat jelentős részét, mintegy 60%-át, a kis területtel de nagy változatosságban megtalálható egyéb helyi fajták alkotják.
Felfutó vörösbor kereslet miatt a kékszőlők között a vezető szerep a Merlot-é, és a Cabernet sauvignoné. Az elmúlt 6 évben 20 000 hektár ültetvény újulhatott meg, amelyeket jelentős borászati befektetések kísértek. Bár rendkívül büszkék a helyi fajtáikra az Európai Unióhoz történő csatlakozás óta elindult szőlőültetvény megújítási program keretében a világfajták dominanciája vitathatatlan.
Nyugati minőség, keleti teher - Románia borvidékein jártunk
fotó: biulimited.com
A román borászat útkeresésének elején jár. A sikerek inkább foltszerűen jelentkeznek, a minőségi bortermelést az elégtelen belföldi fogyasztás kevéssé ösztönzi. Az ültetvények többségét a háztáji, vagy a nagyüzemektől átvett művelés jellemzi. Akad azonban figyelemre méltó példa is. A román borászat egyik ígéretes területe (az erdélyi részek kivételével) a Dobudzsa tartományban található Murfatlar. Itt a tenger hőmérséklet-kiegyenlítő hatása, az alacsony csapadékmennyiség mediterrán hangulatot idéz. Az ország legnagyobb borászata működik ezen a vidéken, amely teljes egészében román befektetők birtokában van. Csak néhány érdekes adat a borászatról. Saját területről származó szőlőt dolgoznak fel. A szőlőterületek a borászat körül vannak, és teljes felületük 3100 (!) hektár, amelyből 900 hektár új telepítés. A munkaerő azonban itt is gond, úgyhogy az új ültetvényeket gépi szüretre alkalmas módon telepítették be. A borászatban 40 millió liter bort készítenek évente. Az itt készült borok 85%-a kerül palackba, 15%-a bag-in-box csomagolásba. A kínálat legjelentősebb részét a világfajták teszik ki. A borászat csúcskínálata azonban csak a 30 hektáros legjobb ültetvényről származik. Ezek a borok jellemzően barrik hordókban érnek.
Kóstolásaim során a legjobb román borokban volt részem. Jó technológiai tudással, kiváló termőhelyek borai kerültek a poharamba. Érdekességet inkább a helyi fajták jelentették, amelyek kedvesek, jól ihatóak, izgalmasak voltak. A világfajták testesek, kiszámíthatóak, jól elkészített borok voltak, amelyektől a biztos minőséget mindenki kötelezően várja.
Románia néhány jelentős hírnévre szert tett borászatának iránya egyértelműen nyugatra mutat, nem is titkolva a szándékot, hogy a jelentősebb piaci sikereiket ott kívánják elérni. Európának ez a szeglete az a hely, ahol a történelem nagyon erős kötelék, lassabban oldhatóak a csomók, annak érdekében, hogy messzebbre lehessen jutni.
Winelovers borok az olvasás mellé