Ostorosbor 2.0: Soltész névvel a legjobb egri borokért

Ferenczi Csilla
2017. november 06., 08:00


Az Egri borvidék legnagyobb és egyik legismertebb borászata az Ostorosbor Pincészet, amelynek vezetését a tavalyi évtől a család fiatalabb generációja vette át. A birodalmat felépítő Soltész Gábort fia, Gergő váltotta a a vezérigazgatói poszton, aki egy új, ígéretes egri márkát álmodott meg; a Soltészbort.
 
Ostorosbor 2.0: Soltész névvel a legjobb egri borokért
A komoly hagyományokkal rendelkező történelmi borvidéket egyre több igényes borfogyasztó látogatja. A mostani fiatal generáció fogyasztói már szerencsére nem emlékeznek az egri bikavér alsópolcos ballépéseire, a fiatal borászok pedig azon dolgoznak, hogy az egri borvidék újra régi fényében ragyogjon. A több, mint 50 éve borokat készítő Ostorosbor Pincészet számára a tradíció éppoly fontos, mint a technológia fejlődésének követése, és hogy lépést tartsanak az egyre változó fogyasztói elvárásokkal.
 
Az Egri borvidék új márkája, amely a tradíciókat őrizve, a mai kornak megfelelő fiatalos, lendületes, könnyed, mégis érett és karakteres borokat mutat be
 
– olvasható hitvallásuk a Facebook oldalukon, amit 2016-tól kezdődően egy vadonatúj borcsaláddal prezentálnak. Ezt az idén tartott Winelovers Kékfrankos és Bikavér Tesztre nevezett Egri Bikavér Selection 2015 tételükkel alá is támasztották, ugyanis egyből megnyerték vele a legjobb bikavér kategóriát
 
 
Mind a fajta-, mind a hordóhasználat során törekedtünk rá, hogy egy mai igényeknek megfelelő, modern, ugyanakkor szerethető bikavért hozzunk létre, igazi egyéniséggel
 
– mondta Soltész Gergő.
 
Ostorosbor 2.0: Soltész névvel a legjobb egri borokért
 
A hűvösebb klímájú borvidék adottságai kifejezetten kedveznek a gördülékenyebb és elegánsabb tónusú borok megszületésének. Ez fontos, és Soltész Gergő is pontosan tudja, hogy az új piaci igényeknek megfelelő, kevésbé robusztus, inkább könnyed, de tartalmas vörösborok felé fordul a vevő. "Ennek megfelelően törekszünk a visszafogott hordóhasználatra, a friss, gyümölcsös illat- és ízjegyekre, valamint a szép, de nem túl tolakodó savgerincre. Fontos, hogy a bikavér ne csak egy nehéz vacsora kísérője lehessen, hanem akár egy laza esti beszélgetésé is" – folytatta Gergő. 
 
A Soltész borcsaládhoz szüretelt szőlő alapanyag Ostoros és Novaj legjobb dűlőiből származik. A szigorú borvidéki előírás e két település 24 dűlőjének a nevét engedi feltüntetni a superior borok palackjain. Ezek közül ezekben a palackokban a Bikus, a Kutya-hegy, a Szél-hegy, az Öreg-hegy, a Halom és a Nagyút tőkéinek termése található.
 
Kíváncsiak voltunk rá, hogy szerintük hogy lehetne a bikavér hírnevét növelni. Gergő elmondta, szeretnének minél több pozitív példával előállni, és bemutatni a fogyasztónak a bikavérben rejlő lehetőségeket; azt a modern felfogást a bikavér újraértelmezésében, amiben ők is hisznek.
 
Reméljük, hogy az esetlegesen létező rossz beidegződéseket az állandó magas minőségű tételekkel gyorsan feledtetni tudjuk
 
 – hangsúlyozta.
 
Ostorosbor 2.0: Soltész névvel a legjobb egri borokért
 
Az elsődlegesen belföldi piacra szánt Soltész borok 2016-ban három tétellel indultak: Soltész Egri Bikavér Selection 2015, Soltész Selection Prelum Egri Cuvée 2015 és Soltész Cabernet Sauvignon. A kínálat 2017-ben egy fehérborral és egy rozéval bővült. "Folyamatban van egy exkluzív, limitált palackszámú Soltész Prémium termékvonal létrehozása is, amely végül két fehér és két vörösborból fog állni, az első tétel 2018-ban debütál" – tudtuk meg. 
 
Ha valaki az ismert és újhullámos vonal mellett kereskedelmi forgalomban nem kapható, muzeális és presztízs borokra is kíváncsi, látogasson el a Szépasszony-völgy legnagyobb, modern technológiával felszerelt látványpincészetéhez, amely folyamatos megújuláson megy keresztül, és éppen egy trendi bor- és gasztro-, illetve zenei központtá alakul. 
 
Tudtad? Az egri brand a vörösbor mellett rozéban is beerősített. A TOP100 magyar bor magazin az idei évben nem csak a 100 legjobb magyar bor listáját teszi közzé, hanem kilenc további kategória legjobbjait is. 2017-ben pedig a zsűri egybehangzó véleménye szerint az Ostorosbor Pincészet Egri Merlot Pinot Noir Rosé 2016 végzett a sor legelső helyén, amihez ezúton is gratulálunk!
Winelovers borok az olvasás mellé