Oszlassuk el a sörfogyasztással kapcsolatos tévhiteket!

Borászportál
2014. szeptember 04., 09:30


A sörfogyasztás egészséges, főleg nyáron! Az elmúlt három hónapban sok ilyen bíztató mondatot hallottunk. Azonban ezzel nem minden egészségügyi szakértő ért egyet. 
Oszlassuk el a sörfogyasztással kapcsolatos tévhiteket!
 
Oszlassuk el a sörfogyasztással kapcsolatos tévhiteket!
Dr. Csupor Dezső így nyilatkozott róla blogján: "Szögezzük le: semmi bajom a sörrel - sőt... De azt azért túlzásnak tartom, hogy ezt az alkoholos italt egészségesként, sőt az egészséget megőrzőként propagálják, különösen Magyarországon, ahol több százezerre tehető az alkoholisták száma."
Tévhitek a sörrel kapcsolatban:
Egy liter sörben ugyanannyi antioxidáns van, mint 4-5 adag gyümölcsben. – De a sörben lévő alkohol erős prooxidáns, ez bőven ellensúlyozza az italban jelen lévő antioxidánsok hatását, így növeli az esélyét a daganatos megbetegedések kialakulásának.

Naponta fél liter sör a vesekő rizikót 40%-kal csökkenti. Egy milánói orvos-csoport a sörfogyasztást a leggazdaságosabb vesekő megelőzési módszerként javasolja. – A vizelet hígításával valóban csökkenthető a vesekő kialakulása, de vízzel is megtehető, nem kell ahhoz az alkoholtartalmú sört bevinni a szervezetbe.

Egy átlagos sör kevesebb, mint 140 kalóriát tartalmaz, dobozonként, kb. 4%-os alkoholtartalom mellett, így a mértékletes fogyasztása nem hizlal. - A cukor sem hizlal, ha keveset esznek belőle.

Kísérletek kimutatták, hogy az árpa csírázása és malátává történő átalakulása során nagyon sok vitamin keletkezik. Különösen jelentősek a B1, B2, B3, B6, és H mind jelen vannak, valamint az ásványi anyagok a Cu, Fe, Zn, Ph, és a Mg. Néhány sörfajtában a Folat (B9) olyan nagy mennyiségben van jelen,mint 100 g brokkoliban, vagy 0,5 kg paradicsomban. – Míg a blogon így reagált erre a szakértő: "Egy üveg sör átlagosan 2-20 mikrogramm folsavat (a cikkben tévesen Folat) tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel legfeljebb 6%-a.  Más források, például a spenót, rizs, spárga, brokkoli, jóval több folsavat tartalmaznak. A sörben más vitaminok és ásványi anyagok is vannak, de egyetlen olyan sincs, amelynek kizárólagos vagy elsődleges forrásának a sört tarthatnánk."
A bejegyzés végén pedig elhangzik a nagy igazság, hogy a sör a kulináris élvezetek kiegészítőjének kellene lennie. Ez így igaz a borra is, ami szintén tradicionális termék és az előállítása sok verítékkel jár, nem egy ital, ami tök mindegy milyen ízű csak lehajtom és szebb lesz az élet.
 
Winelovers borok az olvasás mellé