Oszlassuk el a sörfogyasztással kapcsolatos tévhiteket!

Borászportál
2014. szeptember 04., 09:30


A sörfogyasztás egészséges, főleg nyáron! Az elmúlt három hónapban sok ilyen bíztató mondatot hallottunk. Azonban ezzel nem minden egészségügyi szakértő ért egyet. 
Oszlassuk el a sörfogyasztással kapcsolatos tévhiteket!
 
Oszlassuk el a sörfogyasztással kapcsolatos tévhiteket!
Dr. Csupor Dezső így nyilatkozott róla blogján: "Szögezzük le: semmi bajom a sörrel - sőt... De azt azért túlzásnak tartom, hogy ezt az alkoholos italt egészségesként, sőt az egészséget megőrzőként propagálják, különösen Magyarországon, ahol több százezerre tehető az alkoholisták száma."
Tévhitek a sörrel kapcsolatban:
Egy liter sörben ugyanannyi antioxidáns van, mint 4-5 adag gyümölcsben. – De a sörben lévő alkohol erős prooxidáns, ez bőven ellensúlyozza az italban jelen lévő antioxidánsok hatását, így növeli az esélyét a daganatos megbetegedések kialakulásának.

Naponta fél liter sör a vesekő rizikót 40%-kal csökkenti. Egy milánói orvos-csoport a sörfogyasztást a leggazdaságosabb vesekő megelőzési módszerként javasolja. – A vizelet hígításával valóban csökkenthető a vesekő kialakulása, de vízzel is megtehető, nem kell ahhoz az alkoholtartalmú sört bevinni a szervezetbe.

Egy átlagos sör kevesebb, mint 140 kalóriát tartalmaz, dobozonként, kb. 4%-os alkoholtartalom mellett, így a mértékletes fogyasztása nem hizlal. - A cukor sem hizlal, ha keveset esznek belőle.

Kísérletek kimutatták, hogy az árpa csírázása és malátává történő átalakulása során nagyon sok vitamin keletkezik. Különösen jelentősek a B1, B2, B3, B6, és H mind jelen vannak, valamint az ásványi anyagok a Cu, Fe, Zn, Ph, és a Mg. Néhány sörfajtában a Folat (B9) olyan nagy mennyiségben van jelen,mint 100 g brokkoliban, vagy 0,5 kg paradicsomban. – Míg a blogon így reagált erre a szakértő: "Egy üveg sör átlagosan 2-20 mikrogramm folsavat (a cikkben tévesen Folat) tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel legfeljebb 6%-a.  Más források, például a spenót, rizs, spárga, brokkoli, jóval több folsavat tartalmaznak. A sörben más vitaminok és ásványi anyagok is vannak, de egyetlen olyan sincs, amelynek kizárólagos vagy elsődleges forrásának a sört tarthatnánk."
A bejegyzés végén pedig elhangzik a nagy igazság, hogy a sör a kulináris élvezetek kiegészítőjének kellene lennie. Ez így igaz a borra is, ami szintén tradicionális termék és az előállítása sok verítékkel jár, nem egy ital, ami tök mindegy milyen ízű csak lehajtom és szebb lesz az élet.