Öt tény a koleszterinről

Borászportál
2014. május 25., 23:17


A felnőtt lakosság mintegy egyharmadának emelkedett a koleszterinszintje. A magas vérzsírszint életveszélyes betegségek előfutára, így gyakran teljes életmódváltás és gyógyszerek szedése is szükségessé válhat. Öt tény a koleszterinről.
Öt tény a koleszterinről
 
A magyar férfiak 10, a nők 14 százalékának magas a koleszterinszintje - írja a Vital.hu. 55 éves kor fölött a lakosság közel egynegyede tudatában van magas vérzsírszintjének, azt azonban kevesen gondolják, hogy 35 éves kor felett ajánlatos évente ellenőriztetni a koleszterinértékeinket, csak így képzelhető el az eredményes prevenció.

A nélkülözhetetlen koleszterin

A koleszterin (koleszterolnak is nevezik) a zsírok (lipidek) csoportjába tartozik és a szervezet számára nélkülözhetetlen anyag. Mint a sejtfalak fő alkotóeleme védőburok szerepét tölti be. Agyunk mintegy húsz, szívünk körülbelül tíz százaléka koleszterinből áll. A koleszterin fontos alkotóeleme a nemi hormonoknak, az ösztrogénnek és a tesztoszteronnak, ezen kívül a D-vitaminnak és az epesavnak is. Mivel a koleszterol ennyire fontos szerepet játszik, a szervezet nyolcvan szálakéban maga állítja elő, a szükséglet csak húsz százalékát fedezi az elfogyasztott élelmiszerekből.

A veszélyes koleszterin

Nem magának a koleszterinnek szervezetben való jelenléte a veszélyes, hanem annak a vérben lévő magas koncentrációja, illetve összetétele. A koleszterin a vérben fehérjékhez kötődve, lipoproteinek formájában jut el a sejtekig.

Mitől lesz magas a koleszterinszint?

Jellemzően az egészségtelen életmód, azaz a zsíros ételek fogyasztása, a mozgásszegény életvitel és a túlzott alkoholfogyasztás tehető felelőssé az emelkedett, illetve magas koleszterinszint kialakulásáért. A közhiedelemmel ellentétben a koleszterinben gazdag élelmiszerek, mint például a tojás vagy a vaj csak korlátozott mértékben hatnak a vérzsírszintre. Ha a táplálékból több koleszterin kerül a vérbe, a szervezet maga igyekszik kevesebbet előállítani.
 
Ki ismeri a saját koleszterinszintjét?

Mindenkinek ismernie kellene a koleszterinértékeit. Egyszerű vérvizsgálattal, illetve már egy csepp vérből, gyorsteszttel is megállapíthatók az értékek. Ideálisnak 200 mg-ig (100 ml vérben) mondható az összkoleszterin értéke. A rizikócsoportba tartozó túlsúlyosaknak és szív-érrendszeri betegségben szenvedőknek alacsonyabb értékeket tartanak jónak az ajánlások.

Hogyan csökkenthető koleszterinszint?

A pontos diagnózis tudatában az orvos minden páciensnek egyénre szabottan készíti el az életmódra, illetve esetleges gyógyszerszedésre vonatkozó profilját. A túlsúlyosak csak fogyással akár 40 százalékos vérzsírszint csökkenést érhetnek el. A zsíranyagcsere zavarait tudatos, egészséges táplálkozással ellensúlyozhatjuk. Együnk hetente kétszer halat: a hering, a lazac, a lepényhal különösen gazdag omega-3 zsírsavakban, ami a HDL (jó)-koleszterin hasznos növekedését eredményezi. Sovány húsok, szárnyasok, szója és olívaolaj kerüljenek az asztalra. Együnk több rostban gazdag táplálékot, zabpelyhet, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérféléket, burgonyát, kivit, almát – ezek megkötik az epesavban a koleszterint.

Ha az előzőekben említett intézkedések nem bizonyulnának elegendőnek, az orvos koleszterincsökkentő gyógyszert írhat fel, ami korlátozza a szervezet koleszterin termelését. Ennek hatására javul a táplálékból nyert koleszterin felvétel hatékonysága. A vérzsír szint csökkentésére érdemes még a rendelkezésünkre álló gyógynövények, illetve ezek kivonatait is bevetni. Jó hatást érhetünk el a fokhagymával és az articsókával, ezekkel készítmények formájában a gyógyszertárban is találkozhatunk.
Winelovers borok az olvasás mellé