Papírpalackokban forgalmaz bort egy pincészet

Borászportál - HVG
2014. május 12., 13:11


Üveg helyett újrahasznosított papírból készült palackokba tölt borokat a kaliforniai Truett Hurst borászat, Paper Boy, avagy Rikkancs néven - írja a HVG. A kaliforniai székhelyű Ecologic Brands céggel működik együtt a borászat, hogy csökkentse a borosüvegek ökológiai lábnyomát.
Papírpalackokban forgalmaz bort egy pincészet
 
Újrahasznosított, belül műanyag bevonattal impregnált  kartonpapírból készülnek a sztenderd bordeaux-i formátumok. Ezeknek a palackoknak 67 százalékkal kisebb az ökológiai lábnyoma, mint az üvegnek. A hagyományos csomagolásnál 85 százalékkal könnyebbek, így nemcsak környezetkímélők, de a szállításuk is praktikusabb. A kiürült palackoknak a szelektív gyűjtőben a helye, nem kell eldobni, mert továbbra is újrahasznosíthatók.
 
A belevaló sem akármi. A Truett Hurst 26 hektáron termelő kézműves borászat a kaliforniai Dry Creek Valley-ban. Alapítói az első Zifandel tőkéket az 1800-as évek végén Olaszországból hozták magukkal, ma is ez a birtok fő fajtája a Sirah mellett. Tiszteletben tartva a terroirt, vallják, hogy a bor legyen fűszeres és merész, vagy gyümölcsös és elegáns. Az érlelésnél csak a legjobb francia és amerikai tölgyfahordókat használják.
Winelovers borok az olvasás mellé