Rekordáron kelt el az 1945-ös DRC

Borászportál
2018. október 22., 07:00


A borárverések világában nem ritkák az ötszámjegyű összegekért elkelt borok, ám nemrég két borral is rekordot döntöttek. A valaha volt legmagasabb áron kelt el két palack 1945-ös Romanée Conti: 558 ezer illetve 496 ezer dollárért.
 
Rekordáron kelt el az 1945-ös DRC
A borok – amelyekből mindössze 600-600 palack készült az ikonikus Domaine de la Romanée-Conti (DRC) pincészetnél, mivel 1945-ben az ünnepelt szőlőültetvényt kivágták – eddig Robert Drouhin (a burgundiai Maison Joseph Drouhin többgenerációs családi borászat egykori vezetője) saját gyűjteményének részét képezték.Az új gazda kilétét egyelőre homály fedi.
 
Mitől él sokáig a bor? A bor magas sav-, cukor-, és alkoholtartalmának köszönhetően.

Az előzetes becslések alapján a két palackot 22-32 ezer dollár körüli áron remélték leütni, de olyannyira felülmúlta a várakozásokat a kereslet, hogy a nagyjából egy évtizeddel ezelőtti rekordot mindkét palack túlszárnyalta – számolt be róla többek között a decanter.com szaklap.

Érdekes tény, hogy a Drouhin pincéjéből előbukkanó, 1937 és 1964-es évjárat közötti tételek mind extra magas áron keltek el, összesen 7,3 millió dollárért. Ez nagyjából az ötszöröse annak, amire számítani mertek.

A borokat Robert és édesapja, Maurice még közvetlenül a DRC-től vásárolták meg, amikor Robert a Domaine de la Romanée-Conti (DRC) kereskedelmi vezetője volt Franciaország és Belgium területein.
 

A fenti tételek elárverezése után egy palack 1926-os palack Macallan maláta whisky is gazdára lelt a Sotheby’s-nél, a híres művész, Sir Peter Blake által készített címkével együtt egészen pontosan 843 200 dollárért. Ez például bár nem hozott új rekordot, mégis nagyon megközelítette azt, hiszen korábban egy hasonló korú Macallan 848 750 fontért kelt el a Valerio Adami olasz művész tervezte címkével.

„A mai új világrekord bizonyítja, hogy a kivételes minőségű bor és szeszes ital iránti igény mindig is magas volt és lesz, illetve hogy az igazi gyűjtők hajlandók néhány extra erőfeszítés megtételére csak azért, hogy a legritkább palackokra lecsapjanak" – mondta Jamie Ritchie, a Sotheby's Wine vezetője.
 
Fotó: Bloomberg
 
Winelovers borok az olvasás mellé