Szerinted mennyit ér az aranyérem?

Geri Ádám
2018. október 03., 07:00


Magyarország a borversenyek országa (is). A Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor magazin alapját képező bortesztre például csak a legrangosabb hazai országos és regionális borversenyek aranyérmes borait nevezhették. Ezek azonban az összes hazai megmérettetéseknek csak elenyésző töredékét képviselik.
Szerinted mennyit ér az aranyérem?
Ráadásul a versenyek erőssége között is nagy különbségek vannak. Nyilván nem a borok elképesztő minőségéről, hanem a zsűri jószívűségéről tanúskodik, ha egy borversenyen a 151 beküldött tétel között összesen 47 arany-, 90 ezüst- és 14 bronzérmet osztottak ki – vagyis minden egyes tételt jutalmaztak.

A rangosabb hazai és nemzetközi versenyek mindazonáltal tartják magukat a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) ajánlásához, ami szerint a nevezett borok legfeljebb 30 százaléka kaphat érmet. Ezeken a versenyeken újabban inkább a beküldött minták hatalmas száma jelenthet kihívást. „A londoni Decanter Wine Awards-on pár évvel ezelőtt például 3-4 ezer nevezett bort kóstoltak, ma pedig ennek a többszörösét. A bírálónak egy borra alig 1-2 perc jut, és nem biztos, hogy ennyi idő alatt megnyílik a bor és megfelelő állapotba kerül. De a másik végletre is van példa: a nagyon sok bíráló okán felhígulhatnak a bizottságok, hiszen nagyon nehéz ennyi azonos képességű szakembert találni” – meséli tapasztalatait Malatinszky Csaba villányi borász. Tény, hogy az idei Decanter Wine Awards-on közel 17 ezer bor jutott a 275 zsűritagra, miközben vannak olyan borversenyek, ahol több ezer bíra kóstol.
 

„Borbírálóként sok hazai és nemzetközi versenyen kóstolok. Ezeken szoktak lenni borok, amik felkeltik az érdeklődésemet. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a Lidl polcaira is fel fognak kerülni. A beszerzési csapattal együtt minden bort megkóstolunk, és csak ha mindenki egyetért, lehet belőle együttműködés” – árulja el Herczeg Ágnes nemzetközi borakadémikus, a Lidl hazai stratégiai tanácsadója, hogy kereskedelmi oldalról mennyit nyom a latban egy-egy díj. Egy már az áruházlánc kínálatában levő bor utólag szerzett díja sem forgatja fel a stratégiát: nem rendezik át érte a polcot és a reklámfüzetben sem feltétlenül látjuk viszont.
 
>>> A Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar kiadványban megjelent teljes cikkből az is kiderül, hogyan áll össze a pozitív bírálati lap 10 szempontja, hogyan jön ki a maximálisan adható 100 pont, és hogyan vélekednek a borászatok az effajta szakmai visszacsatolásról. 
 
A Winelovers 100 – a 100 legjobb magyar bor magazin a toplistákon kívül izgalmas és friss, a magyar bor jelenét és jövőjét mérlegelő tartalommal jelent meg. A zsűri elnökének felkért brit Caroline Gilby Master of Wine mellett a zsűritagok is megosztják a kóstolón szerzett tapasztalataikat. A magyar borok nemzetközi potenciálját egy másik Master of Wine segítségével elemzik. A magazin a borgasztronómia és a borkultúra fejlődését, a bormarketing, a címketervezés és a borversenyek témakörét is alaposan körüljárja. A Neszmélyi borvidék pedig 24 oldalas önálló mellékletben mutatkozik be. A Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazin már megvásárolható a Winelovers Webshopban, az újságárusoknál és a Libri könyvesbolt hálózat üzleteiben.
Winelovers borok az olvasás mellé