Szervezz magadnak boriskolát otthonra!

Kis Hajnalka
2020. május 04., 09:39


A koronavírus miatti karantén alatt a tudásra szomjazók új módszereket fedeztek fel a tanulásra. Bár remélhetőleg hamarosan levonul a járvány, az otthon(ról) tanulás bizonyosan népszerű marad ezután is. Lássunk pár jótanácsot, hogyan teheted hatékonnyá az otthoni tanulásodat!
Szervezz magadnak boriskolát otthonra!
Jó ha tudod, hogy az otthontanulás bizony teljesen más képességeket igényel az osztálytermi tanuláshoz képest! Ezért gondoltunk arra, hogy attól függetlenül, hogy most csöppentél-e az otthonról tanulás világába, vagy csak javítani szeretnél a tanulmányi gyakorlataidon, megosztunk veled pár hasznos tippet, ami segít abban, hogy a legtöbbet hozd ki a lehetőségből.
 
 
Kell egy tanterem. Legelőször is alakíts ki egy alkalmas tanulókörnyezetet az otthonodban. Ha otthonról is dolgozol, akkor már tudod, hogy miről beszélek, sokak viszont segítségre szorulnak, hiszen nem könnyű ott tanulni, ahol eddig csak főztek, újságot olvastak, vagy éppen társasoztak a családdal.
 
Ezt szem előtt tartva a világ egyik legjelentősebb boros oktatási intézményeként számon tartott winescholarguild.org szerint következő tippek segíthetnek az átállásban:
 
1. Nevezz ki egy helyet, ahol csak tanulni fogsz
 
Mindegy, hogy a konyhaasztalról van szó, vagy egy íróasztalról, ahová kiterítheted az anyagot, ha találsz egy állandó helyet a tanuláshoz, akkor könnyebben megtalálod a tanulási ritmusodat és ki tudsz alakítani egy visszatérő gyakorlatot.
 
2. Készíts ütemtervet, és tekintsd kötelezőnek

A hobbiból tanulás vagy az internetes tanulói programok egyik előnye, hogy a neked legkényelmesebb tempóban haladhatsz. Másrészről viszont ez a halogatás melegágya!
 
Tűzz ki egy célt magad elé, amikorra szeretnél levizsgázni, vagy megtanulni az anyagot és aszerint ütemezd a heti tanulmányi blokkokat.
Ha például naponta két órát szeretnél boros tanulmányaiddal tölteni, akkor hétfőn és kedden reggel 8 és 10 között megtanulhatod.
 
Magyarország első három borvidékét, szerdán és csütörtökön délelőtt 8 és 10 között pedig a következő hármat. Pénteken aztán még egyszer átnézheted az előző négy napban tanultakat, hogy az olvasottak tényleg megmaradjanak a fejedben. Ugyanígy építheted fel a többi hetedet is.
Fő a következetesség, és hogy az egész folyamatot megtervezd. Ha ezt a tervet párosítod a rendszerességgel, ahelyett, hogy csak belekóstolnál az ismeretekbe, akkor sokkal hatékonyabb eredményt érhetsz el.

Nem jellemző rád az önfegyelem? Próbálj párban tanulni! Biztosan van valaki a barátaid közül, akit könnyen lelkesíthetsz. Hidd el, közös tervezéssel, tanulópárban könnyebben megy majd egymás felkérdezése is.
 
3. Kérj meg valakit, hogy tanulás közben dugja el a telefonodat

Az otthoni tanulás egyik legfontosabb eleme, hogy ne legyenek körülötted zavaró tényezők. A zavaró tényezők koronázatlan királya a mobilod. A közösségi oldalak és a híroldalakról érkező azonnali értesítések között szinte lehetetlen összpontosítani.

Kérj meg valakit, hogy vegye el tőled a telefonodat és dugja el (ha a játékos hozzáállás segít), vagy tedd be egy fiókba, amíg tanulsz. Meg fogsz lepődni, hogy ezzel a trükkel mennyivel jobban tudsz majd koncentrálni.

Az ütemterv megalkotása után pedig íme néhány tipp arról, hogy miként őrizheted meg a tudásod, ami otthoni tanulmányokkal talán még nehezebb, mint iskolában.

4. Ne „tömd” magad

Lehet, hogy az egyetemi éveid legkedvesebb emlékei a vizsga előtti éjszaka bemagolt 200 oldal 15 csésze kávé mellett, de több tanulmány is bizonyítja, hogy nem ér semmit, ha nagy mennyiségeket túl rövid idő alatt szeretnél elsajátítani.
 
Ehelyett...
 
5. Próbáld ki az aktív előhívást

Olvass el egy szakaszt a könyvből, majd csukd be a könyvet, és próbáld meg saját szavaiddal is elmondani, hogy mit olvastál. Ezután nyisd ki a könyvet és ellenőrizd, hogy mit hagytál ki!
 
6. Rajzolj saját térképeket

A kézzel rajzolt saját térképek segítenek például a borrégiók térkapcsolatainak megértésében. Akkor is, ha a térképek nem tökéletesek (nekem elhiheted: még a Balatont is nehéz megrajzolni, nemhogy a badacsonyi borvidéket az északi részén!), a térképrajzolás folyamata mégis kiemelten fontos. Keress az interneten üres térképeket, amiken először felismerheted, hogy melyik borvidék jelenik meg, később pedig egyedül is kitölthetsz egy fehéren hagyott Magyarországot, vagy akár Franciaországot. Készíthetsz puzzle-t is a borvidékekből.
 
 
7. Amit nem bírsz megjegyezni, azt írd le tanulókártyákra

Minden nehezen megjegyezhető koncepciót külön kártyára írj fel: a kártya egyik oldalára írd le a fogalmat (pl. „Pezsgő cukortartalom”), a másik oldalra pedig a meghatározást (pl. „Brut = 0-1,2% cukor stb.”) Gyakorlás közben hangosan ismételd el a fogalmat és a meghatározását is, mielőtt megfordítanád a kártyát.

A tanulókártyákat aztán többféle szempont szerint is csoportosíthatod (pl. „erre már emlékszem” vagy „ezt még meg kell tanulni”). Akár sétára is magaddal vihetsz egy-egy csomagot. Megkérhetsz valakit, hogy séta közben kérdezzen ki. A tanulókártyákban végtelen lehetőségek rejlenek.
 
A modernebbek pedig mobiltelefonos tanulókártya-alkalmazásokat is használhatnak – pl. AnkiDroid, vagy Quizlet. Bár a Quizlet felhasználói felülete magyarul még nem használható, de a program nagy előnye, hogy a tanulókártyákat a program a fülünkbe is duruzsolja, ha hallás után jobban tanulunk, és különböző párosító játékokkal tovább mélyíthetők a tanulókártyákra írt ismeretek.
 
8. Gondolkodj színesen

Nemcsak a jegyzetelés, de a jegyzetek átolvasása is kulimunkának tűnhet. Erre legjobb megoldás a színes jegyzetek készítése. Írhatsz többféle színű tollal is és a színeket következetesen használva nagyon áttekinthetővé válnak a jegyzeteid. Ha például mindig pirossal írod a neveket, lilával a kulcsfontosságú adatokat, zölddel a szőlőfajtákat stb., akkor ismétlés közben elég ránézni a jegyzetekre és máris látod a hasznos összefüggéseket.
 
9. Foglald táblázatba a száraz anyagot
 
A bortanulmányok bizonyos részei látványos táblázatokká alakíthatók. Ilyen adatok például az eredetvédettség követelményei. Ha minden borrégió külön sorban jelenik meg, akkor az egyes oszlopokba gyűjtheted például az engedélyezett szőlőfajtákat, az érlelési követelményeket, az alkohol minimális mennyiségét térfogatszázalékban és így tovább.
 
10. Segíts az emlékezetednek emlékezni
 
Néha nincs más kiút: van olyan adat, amit mégiscsak be kell magolni. Ilyen helyzetekben jól jöhet a mnemotechnika, egy olyan tanulássegítő módszer, amellyel könnyebben előhívhatók szükséges információk a memóriából.

Az egyik legkedveltebb módszer a rövidítések használata. A lényege, hogy egy értelmetlen mondat egyes szavainak első betűjéből hozol létre egy rövidítést, ami megegyezik egy számodra hasznos lista szavainak kezdőbetűiből képzett rövidítéssel. Így lesz a nehezen megtanulható „St. Amour, Julienas, Chenas, Moulin-a-vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Regnie, Brouilly, Cotes de Brouilly” vagyis a Cru Beaujolais borvidék egyes területeit Északról Délre felsoroló végeláthatatlan listából „Suhanc jókora cica mozgatja farkát caplatva mackósan rémisztő boroshordók cégérein”, vagyis SJC-MFCM-RBC
 
Az is segíthet, ha ritmust találsz egy hosszú lista szavaiban, és vég nélkül kántálva tanulod meg.
 
11. Indíts virtuális kóstoló-csoportot
 
Első látásra úgy tűnhet, hogy a borkóstolás élménye semmit nem ér, ha kivesszük az egyenlegből a fizikai együttlétet, de hidd el, hogy nem így van, sőt.
 
És még ehhez sem kell kitenned a lábad otthonról. Rendeld meg interneten a következő hetekre betervezett anyag területein termesztett borok néhány klasszikus képviselőjét, amiből minden héten megkóstolsz mondjuk a pároddal egyet-kettőt.
 
 
Rendezhettek akár vakkóstolást is, akár úgy is, hogy valaki körülírja az egyik bort, a többiek pedig kitalálják, hogy melyik lehet a megrendeltek és átbeszélt régiók közül.
 
A borkóstolás terminológiáját érdemes persze előtte közösen létrehozni.
Egy ilyen este gyakorlati feltételei csak egy működő internetkapcsolat, egy Skype vagy Zoom fiók, és egy pohár bor.
 
12. Élvezd az internet adta többi lehetőséget is
 
Hányszor álmodoztál róla, hogy amikor egyszer lesz időd, akkor elolvasod a borászportál minden cikkét és még a linkeket is követed, hogy a háttérinformációkkal is tisztában légy?
 
A borismeretek és a tudás felhalmozása ezzel kezdődik, hogy érdeklődésből tanulj, ne azért mert valaki kötelez rá. Olvass, hallgasd az új podcastokat – vannak már magyar boros hangfelvételek is, az angolul tudók pedig akár a Guild of Sommelier műsoraival is szórakozhatnak.
 
Egy a lényeg, ne hidd, hogy egyedül nem tudsz megbirkózni a világ boraival, és a bor világával. Fel a fejjel, magasba a pohárral!