Szlovákia: Tilos lesz a nyilvános alkoholfogyasztás!

Starovic Tibor
2013. április 15., 19:31


Alkoholtilalom - Várhatóan már a jövő hónaptól új eszközt kapnak a kezükbe a nyilvános alkoholfogyasztás ellen küzdő önkormányzatok Szlovákiában, pénteken ugyanis jóváhagyta az államfő azt a törvényt, amely lehetővé teszi a szeszesitalok forgalmazásának és fogyasztásának a betiltását. A jogszabályt még márciusban fogadta el a pozsonyi törvényhozás.
Szlovákia: Tilos lesz a nyilvános alkoholfogyasztás!
 
A sokak által vitatott jogszabály hatályba lépése többéves vita végére tesz pontot. Korábban ugyanis a vonatkozó törvények csak időbeli megkötések mellett tették lehetővé az önkormányzatok számára, hogy azok betiltsák a szeszes italok nyilvános helyeken való forgalmazását és az alkoholfogyasztást nyilvános helyen.
 
Bár az önkormányzatok eddig is hozhattak olyan határozatokat, amelyekkel betiltották a nyilvános helyen való szeszfogyasztást és az alkohol forgalmazását, a szabályozás egy ilyen intézkedést csak határozott időre tett lehetővé. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a tiltás csak bizonyos napokon vagy bizonyos napszakokban volt érvényesíthető. Mivel ezekkel a rendeletekkel az önkormányzatok rendszerint az éjjel-nappali büfék szeszforgalmazásának betiltását, illetve a köztéri italozás megfékezését irányozták, az időhöz kötött korlátozással nem, vagy csak részben tudták elérni a céljukat.
Az új törvény lényegesen változtatta meg az előírásokat: az önkormányzatok már határozatlan időre is megtilthatják a nyilvános helyeken való szeszes ital forgalmazást és fogyasztást. A tiltás azonban továbbra is csak határozott időre lesz érvényesíthető az élelmiszerüzletek és vendéglők esetében.