Szuper videó: hogyan kever 20 ezer koktélt egy mixerrobot egy izlandi bárban

Borászportál
2020. június 11., 08:40


Nem keverik össze a rendeléseket, nem öntik rád a kávét és garantáltan nem kapod el tőlük a koronavírust. Már több ország bárjaiban, éttermeiben használják a mixer- és pincérrobotokat. Kattints és győződj meg magad az eredményről!
Szuper videó: hogyan kever 20 ezer koktélt egy mixerrobot egy izlandi bárban
Sokaknak biztosan hiányozni fog a személyes kiszolgálás, a bárok és éttermek (valamint a robotikában utazó cégek) jó része mégis az emberi munkaerő kiiktatásán fáradozik. Ebben látják a megoldást arra, hogy a COVID-19 utáni újranyitás nyomán is szavatolni tudják a vendégek biztonságát. A robotok elvben kiváló jelöltek eme küldetésre: bármennyi receptet meg tudnak jegyezni, gyorsan és pontosan mozognak és garantáltan nem kapják el a fertőzéseket.
 

Az első projektek egyike az alkoholos italokat gyártó izlandi GlacierFire és Makr Shakr robot bartendereket fejlesztő cég nevéhez fűződik. Teljesen automatizált közös koktélbárjukat, az Ice+Friest Reykjavíkban nyitották meg. A vendégek 20 ezer receptből választhatnak, tableten kell leadják a rendelésüket, megerősítést pedig sms-ben vagy e-mailben kapnak. A Toni becenévre hallgató robot minden italt természetesen rázva és keverve is el tud készíteni, majd egy eldobható pohárba tölti ki őket. Óránként 150 koktélt képes keverni, a robotkarokat mindegyik után fertőtlenítik. Ha nem hiszed, nézd meg az alábbi videót:
 
 

Toni és társai iránt ugrásszerűen megnőtt a kereslet a járvány kitörése óta. A 6 éve felszolgáló robotokat gyártó angol Bots.co.uk tízszeres keresletnövekedésről számolt be, 12 hét késésben vannak a kiszállításokkal – írja a Wine Spectator. Spanyolországban és Hollandiában már megtörtént a gépeik üzembe helyezése, ezen kívül Kínából, Indiából, Szaud-Arábiából és az USÁ-ból futottak be komoly megkeresések. A Bots.co.uk „Amy pincér” nevű robotját napi 40 dollárért (átszámítva 12 ezer forint) bérelni is lehet. Kezelése a gyártó állítása szerint rendkívül egyszerű, mindössze egy laptopra vagy egy iPhone-ra és négy órára van hozzá szükség. A végeredmény pedig így néz ki:
 
Winelovers borok az olvasás mellé