Tabu döntögetés chile-i módra - chile-i Errazuriz vs. a legdrágább francia borok

Borászportál
2013. április 25., 12:05


Steven Spurrier, brit borkereskedő a hetvenes években vakkóstolót szervezett, hogy összemérhessék az újvilági és a nagy francia borok tudását. Akkor először nyert újvilági bor nemzetközi teszten. Hasonló eseményt azóta többször szerveztek, a chilei borok pedig egyre többször bukkantak föl a dobogón...
Tabu döntögetés chile-i módra - chile-i Errazuriz vs. a legdrágább francia borok
 
A történet 1976-ban kezdődik amikor Steven Spurrier - brit borkereskedő megrendezte azt a párizsi vakkóstolót, melyen a történelem folyamán először egy újvilági bor, nevezetesen a Napa völgyi Stag’s Leap Cask23 nyerte el a független kóstolói bizottság legmagasabb pontjait, olyan Bordeaux-i borokat maga mögé utasítva melyek árban és elismertségben addig nem talóltak kihívóra.

Tabu döntögetés chile-i módra - chile-i Errazuriz vs. a legdrágább francia borok


2004-re a chile-i bortermelés is felnőtt a feladathoz hogy megmérkőzzön a világ legdrágább boraival, ismét egy vakkóstoló keretein belül, ezúttal Berlinben. Eduardo Chadwick és az Errazuriz tételei kerültek a dobogó első két helyére. Igazi tabu döntésről beszélhetünk, hiszen a bordeaux-i premier cru borok ára átlagosan tízszerese az Errazuriz legszebb tételeinek.
 
Azóta a világ számos pontján megrendezték a „Berlin tasting”-et, az eredmény az esetek nagy részében a Errazuriz elsöprő diadalával végződött.

Berlin tasting Budapesten

2010-ben mintegy negyven magyar borszakértő kóstolta meg a világ tíz legelismertebb borát a Kempinski Hotelben. A tételek között két olasz, egy kaliforniai, és három Bordeaux-i ikonbor mérkőzött meg öt Chile-i tétellel. Az Errazuriz borai a dobogó mindhárom fokát elfoglalták.

Az eredmény:

  1. Sena 2006 (Errazuriz)
  2. Errazuriz Kai 2007
  3. Vinedo Chadwick 2007
  4. Tignanello 2007
  5. Don Maximiano 2007
  6. Stag’s Leap Cask23 2006
  7. Chateau Mouton Rotschild 2007
  8. Chateau Margaux 2007
  9. Errazuriz La Cumbre 2007
  10. Sassicaia 2007

Az Erazzuriz Pincészet borait Magyarországon a WineAge forgalmazza.
Webshop: www.wineage.hu