Terra Hungarica: több teret a természethű boroknak!

Németh Richárd
2011. november 09., 11:41


November 19-én a Gerbeaud Ház ad otthont a Terra Hungarica BorSzalonnak, amelyen 30 bortermelő kínálja majd borait. A kiállító borászokban közös, hogy mindannyian törekszenek a természet- és tájhű gazdálkodásra, továbbá részvételükkel egyidejűleg vállalták, hogy boraik természetességének és egyediségének megőrzése érdekében kerülik a gyom- és rovarírtó szerek, a különböző hozzáadott anyagok használatát, és tartózkodnak bizonyos technológiai beavatkozások alkalmazásától. A rendezvény egyik szervezőjével, Nemes Richárddal beszélgettünk.
Terra Hungarica: több teret a természethű boroknak!
 
A Gerbeaud Házat szinte mindenki ismeri. A Vörösmarty téren álló, az 1800-as évek derekán Hild József építész tervei alapján felhúzott patinás épület egykoron a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank székháza volt, ma pedig a vendéglátás szinte valamennyi műfaja megtalálható benne. Nemcsak cukrászdaként és sörházként, de a klasszikus catering szolgáltatások színtereként is funkcionál, kompromisszumokat nem tűrő színvonalon.
A Terra Hungarica BorSzalon nevet viselő borkiállítás szervezői részéről nem is volt kérdés tehát, hogy a maga nemében egyedülálló kezdeményezésüket egy olyan magas szintű gasztronómiai szentélybe ágyazzák, mely a fentiek mellett a második magyar Michelin-csillaggal elismert Onyx Étteremnek is otthonául szolgál. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
Borászportál: A „természethű” és a „tájhű” fogalmak a borok vonatkozásában itthon viszonylag újkeletűek, és bár sejtetik a fogyasztóval, hogy esetükben mire is kell gondolni, nem árt azért némi magyarázattal ellátni őket. 
Nemes Richárd: E két fogalom szorosan összefügg, minél természetesebben és minél kevesebb beavatkozással készül egy bor (természethű), annál jobban tükrözi magát a termőhelyet is (tájhű). Ugyan van átfedés a kézműves kategóriával, de számomra az nehezebben definiálható, nem tudjuk hol kedződik és meddig tart. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a Terra Hungarica márkanevet a természet- és tájhű fogalmak köré építjük. Lényegében arra törekszünk, hogy olyan hazai borászatok termékeit vonultassuk fel és ismertessük meg a borkedvelők egyre népesebb táborával, amelyek szigorú alapelvek mellett kötelezték el magukat
Borászportál: Melyek ezek?
Nemes Richárd: 1. A borok kizárólag a saját borvidéken termett szőlőből készülhetnek, s a borvidéken kívül kizárólag palackozott formában hozzák azokat forgalomba. 2. Kerülik a felszívódó gyom- és rovarírtó szerek, a műtrágya, valamint a gépi szüretelő eszközök használatát. 3. Boraik hozzáadott anyagok – kivált: aromákat befolyásoló fajélesztők, enzimek, hozzáadott sav, aszkorbinsav, tápsók, stabilizáló adalékanyagok (pl. guar gumi), hozzáadott cukor, hozzáadott tannin, fa-chips – nélkül készülnek. 4. Mellőzik az olyan beavatkozásokat, mint a fordított ozmózis, a vákuumos lepárlás, és a mesterséges szőlő fagyasztási eljárások. 5. Szabad betekintést adnak szőlőikbe és pincéikbe, az általuk készített borokat saját nevükkel vállalják.
Borászportál: A programokat és az előadókat elnézve igen neves szakembereket sikerült magatok mellé állítani.
Nemes Richárd: Isabelle Legeron Master of Wine-nal régóta dolgozom együtt. Isabelle a természethű borok elkötelezettje és szakértője, ezért mindenképpen szerettünk volna ezúttal is együttműködni vele.
Terra Hungarica: több teret a természethű boroknak!
Először 2008-ban látogatott hazánkba a Travel Channel forgatócsoportjával, éss azóta rendszeresen jön, hol zsűrizni, hol előadni. Utóbbi kapcsán számítunk rá a BorSzalonon is, hiszen két mesterkurzust is tart majd, egyet a borkedvelőknek, egyet pedig a kiállító borászoknak. Ugyanis a Terra Hungarica célja nemcsak az, hogy a természet- és tájhű gazdálkodást folytató borászatok piacra jutását előmozdítsa, programjai által olyan edukációs légkört kíván teremteni, ahol a bor mindkét oldalán állók, a fogyasztók és a termelők is több információhoz juthatnak. Így Isabelle előadásai mellett például egy filmvetítést is tervezünk, amely kifejezetten a biodinamikus szemléletű borászatokról készült, a bordeaux-i biodinamikus birtok, a Château Lagarette tulajdonosai, Olympe és Yvon Minvielle jóvoltából. Persze az egész rendezvény gerincét a sétáló kóstoló adja majd, amely délután fél háromkor elkezdődik és este nyolc óráig tart.
Borászportál: Jól hangzik. Mit lehet tudni a kiállítókról?
Nemes Richárd: A kiállítók többsége természetesen magyar, mindannyian izgalmas, természethű, de legalább természetközeli borokat készítenek, és főleg helyi fajtákkal dolgoznak. A már említett Château Lagarette mellett idén 3 osztrák biodinamikus szemléletű birtok lesz a vendégünk: a gyönyörű parasztgazdaságáról ismert burgenlandi Meinklang, a világ első biodinamikus birtoka, a wachau-i Nikolaihof, valamint a horitschoni Weninger birtok, amelynek a Soproni borvidéken készült borait már jól ismeri az értő közönség.
Borászportál: Ha már a közönséget említed, mekkora részvételre számítotok?
Nemes Richárd: Nincsenek illúzióink, egyelőre a boros szubkultúra kicsiny részét hozza izgalomba ez a téma. Első alkalommal legfeljebb 300 embert várunk, ha ezt elérjük, akkor azt hiszem elégedettek lehetünk. Amennyiben a november 19-i rendezvényt követően mind a kiállítók, mind a vendégek részéről pozitív visszajelzések érkeznek, úgy biztosan lesz folytatás.
 Bővebb információ és jegyvásárlás: www.terrahungarica.hu
Winelovers borok az olvasás mellé