Textúra 2014: interaktív kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

Borászportál
2014. szeptember 18., 15:39


Minden, ami képzőművészet, irodalom és színház. Két hónapon át tartó interaktív kiállítás nyílik a Szépművészeti Múzeumban szeptember 25-én.
Textúra 2014: interaktív kiállítás a Szépművészeti Múzeumban
 
Koncepció: A tavaly megrendezett, nagy sikerű "GanymedGoes Europe" című nemzetközi színházi projekt mintájára a Szépművészeti Múzeum 2014 őszén egy önálló rendezvénysorozatot szervez, amelynek alapötlete, hogy 10 elismert hazai író egy-egy, a Múzeumban látható műalkotást kiválasztva, azt inspirációs forrásnak használva készít 10 új irodalmi művet. A szerzők ezen szövegeit rövid, 5-10 perces egyszemélyes jelenetekké alakítva színészek adják elő a Múzeum tereiben, az adott műalkotás előtt, 6 este során (premier: szeptember 25., további előadások: október 2., 21., november 11., 19., 25.). A jeleneteket a színészek rövid szünettel újra- és újrajátsszák, azaz a néző semmiről nem marad le, saját tempójában mozoghat szabadon az egyes színek között.
A szöveg, a színészi előadás és a képzőművészeti alkotás találkozása olyan sokszínű összművészeti reflexiót eredményez, amely szokatlan, újszerű és izgalmas élményt jelent a múzeumban.
Idén Pelsőczy Réka, színházrendezőt és Török Ferenc filmrendezőt kérte fel a Szépművészeti Múzeum a projekt levezénylésére.
Szinopszis
10 író:BARTIS Attila, BÁN Zsófia, GARACZI László, JÓKAI Anna, KISS Noémi, PARTI NAGY Lajos, SZABÓ T. Anna, TÉREY János, TOMPA Andrea, ZÁVADA Pál
10 színész:BORBÉLY Alexandra, FODOR Annamária, KOVÁTS Adél, PÁLFI Ervin, PINDROCH Csaba, SIMON Kornél, SZABÓ KIMMEL Tamás, SZALONTAY Tünde, TÉBY Zita, TROKÁN Nóra
10 képzőművészeti alkotás: Franz Xaver MESSERSCHMIDT: Karakterfejek, Giovanni Antonio da PORDENONE: Szent Márk evangélista, Jules BASTIEN-LEPAGE: Halottak napja, Oscar KOKOSCHKA: Veronika kendője, HORTESZNAKHT múmiája, Lorenzo LOTTO: Az alvó Apolló a múzsákkal és az elröppenő hírnévvel, Pieter DE HOOCH: Levelet olvasó lány, Giuseppe CESARI: Diana szarvassá változtatja Akteónt, Lucas CRANACH: Salome, EL GRECO: Krisztus az olajfák hegyén
Textúra 2014: interaktív kiállítás a Szépművészeti Múzeumban
Eredmény:kétszer öt jelenet, két különböző rendezői látásmódban, mégis összefüggő történetet imitálva. Szabad asszociációk, dramaturgiai fortélyok, titkok és rejtvények a múzeum templomokat idéző fantasztikus tereiben. Mindezt rengeteg humorral, semmiképp sem patetikusan.
A darabok önmagukban is rendkívül izgalmasak. Együtt, egy estén pedig felejthetetlen élményt nyújtanak: különleges írói és rendezői látásmódokon keresztül egy-egy szobor vagy festmény eddig nem is sejtett, valós és újraértelmezett rétegeibe pillanthat bele a néző. Az biztos, hogyha valaki részt vesz egy ilyen estén, akkor soha többé nem lesz képes ugyanúgy tekinteni arra a bizonyos képzőművészeti remekműre.
Török Ferenc rendező gondolatai a feladatról:
"Miután leginkább múzeumokban, főleg képtárakban érzem magam teljes békességben, a színházért is felettébb rajongok, ráadásul még olvasni is kedvvel szoktam, így nagy elánnal fogtam ehhez a speciális munkához. Most, hogy már hónapok óta benne vagyunk a munkában, már azt is tudom, mennyi örömöt okoz, remélem nem csak nekünk, majd a nagyközönségnek is.
Határokat átlépni fantasztikus érzés, pláne ha festészet és irodalom, szobrászat és színház, film és építészet határterületein egyszerre bolyongunk. Valójában semmi másra nem vágytam, mint ilyen titokzatos helyeken sétálni, s néha közben megnyitni érzékelésünk legvadabb tartományait."
Pelsőczy Réka gondolatai a munkáról:
"Szeretem a kulturális ínyencfalatokat. Ez a feladat az.
Ez a munka mindenkit kimozdít a napi rutinból, a múzeumot, a színészeket, az írókat, minket és a nézőt is.
Szeretek a Szépművészetibe járni, jók ezek a terek, és hogy a falakon lógó képekkel kapcsolatba kerülhetek, az valahogy engem is megemel.Jó érzés általam szeretett és ismert vagy kevésbé ismert írókkal szorosabb kapcsolatba kerülni.Tetszik, hogy az írók ennyire komolyan vették a munkát, érezhetően fontos számukra, mi alakul ki belőle, hogyanformálódik élővé a szövegük. Nyitottak és segítőkészek a kérésekkel, esetleges szöveg-átalakításokkal kapcsolatban.
Aminek külön örülök, hogy Török Ferivel együtt lehetek. Színészként dolgoztam már vele, azt is szerettem, de ez egy másik szituáció. Gyors az agya, szórakoztató, és ami nagyon ritka:nem versengünk, hanem elfogadjuk egymást.Közös segítségünk van a látvány létrehozásában: JuristovszkySosa, aki mindkettőnknek régi ismerőse. Szerintem jó hármast alkotunk.
A múzeum részéről, a produkciós vezető Schlett Anna és munkatársa Csiszár Kinga, teljes értékű munkatársak, hihetetlen, hogy birkóznak meg a számukra idegen színházi háttér megszervezésével és egyéb teendőkkel napi munkájuk mellett."

 
A TEXTÚRA 2014 jelenetei
1. IDA (Bán Zsófia)
Választott műalkotás:Jules Bastien-Lepage - Halottak napja
Színész:Szalontay Tünde (Pintér Béla Társulat
és a Scallabouche Színházi Társulattagja)
Rendező:Pelsőczy Réka
Helyszín: 19. sz. gyűjtemény
A jelenet leírása:
"Valahányszor látta, mindig lenyűgözte, hogy miként képes valaki ilyen látszólag semmitmondóan ábrázolni azt a későn jövő felismerést, hogy tényleg meghalunk." Egy unoka szemén keresztül láthatunk bele a 20. század első felének műértő világába, egy életre szóló női barátság történetébe. Személyes visszaemlékezés, továbbélő történelem és a halállal való szembesülés.
2. GRIMASZK (Parti Nagy Lajos)
Választott műalkotás:Franz XaverMesserschmidt - Karakterfejek
(1771–1783)
Színész:Pindroch Csaba(Thália Színház tagja)
Rendező: Török Ferenc
Helyszín: Barokk Csarnok
A jelenet leírása:
"Minek kellek én, mester, ha itt a tükör? Mert ez a tükörképem, te meg a fizimiskám vagy. A lelkem izgékony gipsze, kisfiam. Ameddig szoborlak, a kezemben vagyok." Parti Nagy Lajos-féle szóáradat elénekelve, három grimaszba merevedett ónfejre hangolva. Egy árnyékalak meséje a remekművek születéséről 18. századi ízes-archaikus-nyelvtörőszóköntösben.
3. A LEGJOBB, AMI TÖRTÉNHET (Garaczi László)
Választott műalkotás:Giovanni Antonio da Pordenone- Szent Márk evangélista
Színész: Pálfi Ervin (Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagja)
Rendező: Pelsőczy Réka
Helyszín: Régi Képtár, Olasz gyűjtemény
A jelenet leírása:
Egy lány és egy fiú sétál a Ligetben. Az egyik szerelmes, a másik szabadulna. Ekkor megjelenik egy erejét vesztett, kivénhedt állatkerti oroszlán. A mese végén ki vajon menekül meg?
4. FIAM, TE ANYASZOMORÍTÓ (Kiss Noémi)
Választott műalkotás: Oscar Kokoschka - Veronika kendője
Színész:Trokán Nóra (Kecskeméti Katona József Színház tagja)
Rendező: Török Ferenc
Helyszín: Modern Gyűjtemény
A jelenet leírása:
Az ősfájdalom lenyomata ez a történet. Veszteség és átlényegülés, szerelem és őrület. Egy anya, egy nő, egy fiú, egy férfi.
5. HORTESZNAKHT IMÁJA (Tompa Andrea)
Választott mű:Hortesznakhtkoporsója
Színész: Kováts Adél(Radnóti Színház tagja)
Rendező: Török Ferenc
Helyszín: Egyiptomi Gyűjtemény
A jelenet leírása:
Hortesznakht 2250 éve halott. Több mint 100 éve műtárgy. Azelőtt ember volt. Papnő. 20 évet élt. És most, 2014-ben életre kel. Évezredes tudás, bölcsesség megtestesítője, mégis, minden oly ismerős.
6. SZEGÉNY SALOME (Bartis Attila)
Választott mű: Lucas Cranach – Salome
Színész:Téby Zita (Kecskeméti Katona József Színház tagja)
Rendező: Török Ferenc
Helyszín: Régi Képtár, Német gyűjtemény
A jelenet leírása:
Ki veszítette el valójában a fejét? Pszichodráma /pszichothriller / pszichoterápia. Távolságtartás javasolt!
7. AZ ALVÓ TANÍTVÁNY (Jókai Anna)
Választott mű: El Greco – Krisztus az Olajfák hegyén
Színész: Simon Kornél(Centrál Színház tagja)
Rendező: Török Ferenc
Helyszín: Régi Képtár, Spanyol Gyűjtemény
A jelenet leírása:
"…ez az aluszékonyság. Népbetegség, egyéni kivitelben." Hány lényeges dolgot alszunk el az életben? Gyávaság vagy opportunizmus? Vagy a túlélés kulcsa?
8. CAFAT (Szabó T. Anna)
Választott mű: Giuseppe Cesari - Diana szarvassá változtatja Actaeont
Színész: Borbély Alexandra(Katona József Színház tagja)
Rendező:Pelsőczy Réka
Helyszín: Régi Képtár, Olasz gyűjtemény
A jelenet leírása:
Egy megelevenedő mitológiai történet, melyben Diana végtelen haragja csak a bosszúval csillapodik, s mely felfedi milyen tettekre sarkallja az embert - ez esetben az Istennőt - a hiúság, a harag és a féltékenység.
9. KELT AMSZTERDAMBAN, 1665 MÁJUSÁBAN (Závada Pál)
Választott mű:Pieter de Hooch – Levelet olvasó lány
Előadja: Fodor Annamária(Thália Színház tagja)
Rendező:Pelsőczy Réka
Helyszín: Régi képtár, Holland gyűjtemény
A jelenet leírása:
A Pieter de Hooch festményt szemlélőnek egy kérdés jut eszébe: mi állhat abban a levélben? A sorok között szerelem, sérelem, és bosszúvágy. Mindeközben festőnagyságok rivalizálnak, műalkotások elevenedek meg a holland aranykor fényében.
10. AZ ALVÓ APOLLÓ, A SZÉTSZÉLEDŐ MÚZSÁK
ÉS AZ ELRÖPPENŐ HÍRNÉV (Térey János)
Választott mű: Lorenzo Lotto - Az alvó Apolló a múzsákkal és az elröppenő hírnévvel
Színész: Szabó Kimmel Tamás
Rendező:Pelsőczy Réka
Helyszín: Régi Képtár, Olasz gyűjtemény
A jelenet leírása:
2019. Egy másik valóság. Klímaváltozás közeleg. Binder, a miniszterelnök protokollfőnöke várja az éves karácsonyi fogadás vendégeit a köztársasági elnöki rezidencián. Ipari kamera, kulisszatitkok, politikai pletykák. Sok szereplő. Binder mindenkit lát. Képben van. Nem alszik?
Textúra 2014
Képzőművészet – irodalom - színház
Közreműködői lista
Eredeti koncepció: Jacqueline Kornmüller, Peter Wolfwww.wennessoweitist.com
Rendező: Pelsőczy Réka, Török Ferenc
Produkciós munkatársak (Szépművészeti Múzeum): Csiszár Kinga, Kovács Zsuzsanna, Schlett Anna
Fotó: Szesztay Csanád
Film: Rieger Johanna, Dankó István
Jelmez, díszlet: JuristovszkySosa
Grafikai munkák: Szabó Márton, Vidák Zsolt
Sajtókapcsolat: press@szepmuveszeti.hu
Bővebb információk: itt
Winelovers borok az olvasás mellé