Történet a villányi kékfrankosról, ami 95 pontot kapott a világ egyik legnagyobb borversenyén

Geri Ádám
2020. november 10., 07:58


2020-as szüret közelít a valaha volt legjobbhoz – állítja Maul Zsolt. Hamarosan bárki eldöntheti ennek igazságát, hiszen a villányi pincészet-tulajdonos azt is elárulta, melyiket tartja az eddigi csúcs évnek. Természetesen azt, amelyikből a fent említett, éremhalmozó kékfrankos is származik.
Történet a villányi kékfrankosról, ami 95 pontot kapott a világ egyik legnagyobb borversenyén


Hogy sikerült a 2020-as szüret a Maul Pincészetnél?
 
A 2018-ashoz tudom hasonlítani, ami a pincészetünk történetében talán a legkiemelkedőbb volt. Egy-két tétel talán még túl is fogja szárnyalni azt az évjáratot, bődületes vörösborokat tudunk készíteni. Talán már mondhatom jelen időben, mert az utolsó tételek is kierjedtek, éppen a préselés fázisában tartunk, és már most azt a csodálatos, testes, komoly irányt mutatják, amit én szeretek.
 
Történet a villányi kékfrankosról, ami 95 pontot kapott a világ egyik legnagyobb borversenyén

Sok olyan prémium borotok van, ami csak a legjobb évjáratokban készül. Idén melyekre látsz esélyt ezek közül?

Szinte száz százalék, hogy lesz Démon, syrah és Creator, ugyanis ezekhez a borokhoz olyan kiváló, szelektált alapanyagot tudtunk szüretelni, ami talán még az említett 2018-as évnél is jobb. Már most kóstolva őket, félig nyers állapotukban elképesztő krémességet, fineszt mutatnak, pedig még egy percet nem voltak hordóban.
 
Történet a villányi kékfrankosról, ami 95 pontot kapott a világ egyik legnagyobb borversenyén

Mindig visszatérsz a 2018-as évhez, amit valóban etalonnak tekinthetjük. A Creator kékfrankosod 95 pontot kapott a Decanter World Wine Awardson, valamint bekerült a Winelovers 100 – a 100 legjobb magyar bor közé. Egy villányi kékfrankostól ez különösen szép eredmény. Mi a titok?

Éppen egy Winelovers rendezvényen történt nemrégiben, hogy odajött a standomhoz egy látogató, hogy megkóstolna a teljes soromat. A teljes soromat, kivéve a kékfrankost. Sikerült rábeszélnem és gyakorlatilag „ledobta a láncot”. De említhetném, hogy a napokban hívott az egyik budapesti Michelin-csillagos étterem sommelier-je, hogy mindkét éttermükbe szeretnék a bort, mert ilyen kimagasló minőségű kékfrankossal ők még nem telálkoztak. Szóval – bár Villány valóban elsősorban nem a kékfrankosról szól – ez tényleg egy különleges tétel. És hogy mi a titok? Ehhez a borhoz ultra durván szelektáljuk az alapanyagot. Eleve alacsony a tőketerhelés, de még ebből is leszüreteljük a 70 százalékot szeptemberben rozénak. Tőkénként így mindössze 1-2 fürtöt hagyunk kint még egy hónapig, majd amit ebből mustot készítünk, annak leengedjük a 25 százalékát, hogy a maradék még koncentráltabb legyen. Ez a Creator.
 
Történet a villányi kékfrankosról, ami 95 pontot kapott a világ egyik legnagyobb borversenyén
 
Milyen egy szüret szaglás nélkül: Maul Zsolt átesett a koronavíruson

„Nem volt kellemes, 14 napot feküdtem otthon. Komoly tüneteim, nagy fájdalmaim nem voltak, egy kevés láz és levertség jelentkezett. Viszont teljesen elvesztettem a szaglásomat és az ízérzékelésemet, ami egy borásznál, különösen a szüreti időszakban, nagy nehézséget jelent. Rengeteget segített a borászom és a feleségem, akikben tökéletesen megbízom, és szereztem már annyi tapasztalatot az évek során, hogy bizonyos következtetéseket már a szőlő kinézetéből meg tudok állapítani. Azt persze elképzelni se tudom, hogy mi lenne, ha ez hosszútávon így maradna, de szerencsére az utóbbi napokban már éppen elkezdtem szagokat érezni.”
 
Viszed a november 14-i Bordói Novemberre?

Természetesen, ahogy az összes többi prémium tételt, a Hedonistától a Dávidon és a Dánielen át a Lilláig. Az ilyen rendezvényeken én mindig azt mutatom meg, amire a legbüszkébb vagyok, a legjobb minőséget, amit elérünk. Szerintem ebből lehet profitálni.
 
Történet a villányi kékfrankosról, ami 95 pontot kapott a világ egyik legnagyobb borversenyén

Az elkövetkezendő két hétvégére négy Márton-napi libavacsorát is meghirdettetek, amiből a korlátozások miatt végül kiszállítás lett. Kerül új bor a csomagba?
 
Igen, hiszen már palackban van a sauvignon blanc, az Irsai Olivér és a rozé. Új vörösbort viszont nem kínálunk még, nincs értelme az általam elkészíteni kívánt nagytestű vörösborokat ilyen fiatalon megmutatni. Aki a prémium tételeimmel szeretne találkozni, annak a december 4-i "Online borkóstoló 4.0 – Vakkóstoló" programomat ajánlom sok szeretettel, már fel lehet rá iratkozni, a csomag kiszállítását november 24-től kezdjük. Nagyo izgalmasnak lesz, én is várom már!