Tudod miért nagy nap a mai?

Borászportál
2015. január 22., 00:01


Azért, mert egyszerre van a farsang kezdete és a magyar kultúra napja, de a borrajongóknak van még valami a mai napon, ami az idei évjárat szempontjából igen fontos lehet!
Tudod miért nagy nap a mai?
Fotó: Freeimages.com
A magyar kultúra napját a rendszerváltás óta ünnepeljük január 22-én, mert a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon véglegesítette a Himnuszt. És, ha már Himnusz, akkor 
 
Értünk Kunság mezein
Ért kalászt lengettél,
Tokaj szőlővesszein
Nektárt csepegtettél.
 
tehát hamar a szőlő és a bor témájánál vagyunk.
 
Azt pontosan nem lehet tudni, hogy lett Szent Vince a borászok és szőlőtermelők védőszentje, a leghihetőbbnek az az elmélet tűnik, hogy nevének a bor latin elnevezéséhez (vinum) való hasonlatossága miatt. 
Vince napján már a középkorban is a szokottnál jobban figyelték az időjárást a szőlőtermelők, hiszen a hagyomány szerint hogyha ma szép, napos idő van, akkor jó, ellenkező esetben rossz termésre lehet számítani. Régen ezen a napon szerte az országban szőlővesszőt metszettek, amit a bent a házban vízbe állítottak, és abból próbáltak jósolni a termésre, hogy az mennyire hajtott ki. Máshol úgy gondoltak, hogy akkor lesz jó a termés, hogyha Vince napján sok bort isznak…
 
Ki volt Szent Vince?
 
A Wikipédia szerint Vince az Ibériai-félszigeten, Huescában született. Szülei valószínűleg nemesek voltak, mielőtt diakónussá szentelték, szent Valér, Zaragoza püspöke oktatta.
 
Tudod miért nagy nap a mai?
Portugáliában nagyon csípik Szent Vincét, ez a kép Lisszabonban készült (Fotó: Wikimedia Commons)
 
Amikor Diocletianus császár elrendelte az utolsó nagy keresztényüldözést (303-ban), Valencia helytartója azzal akart tekintélyt szerezni magának, hogy a parancs végrehajtását a püspökön és diakónusán kezdte: bilincsbe verve Zaragozából Valenciába vezették őket, és válogatott módokon kínozni kezdték őket. Vince szenvedéseit a helytartó igyekezett elnyújtani. A temetést is megtagadta tőle: a holttestet kidobták a szántóföldre, kutyák és madarak martalékául. A legenda szerint ekkor Isten egy nagy hollót küldött, és az megvédte a tetemet, amit ezért zsákba varrtak, és azt kövekkel súlyosbítva a tengerbe vetették. A tenger hullámai azonban újra meg újra a partra sodorták a szentet, míg csak egy keresztény meg nem találta, és illően el nem temette. Csontjait Valenciában őrzik.
 
Jó, de milyen idő, és milyen termés lesz idén?
 
Azt ilyenkor azért még nehéz megmondani. Az Esőtánc.hu oldalon is egyelőre csak tavaszig merészkednek az előrejelzésben. Ők a NASA, a japán és orosz nemzetközi meteorológiai intézetek jóslataira hivatkozva azt írják, hogy az átlagosnál csapadékosabb időjárás lehet a tél folyamán. A tavasz során átlag körüli, vagy annál esetleg szárazabb évszakra van esélyünk a mostani számítások szerint, de az intézetek között nincs egyetértés, a különböző szervezetek átlagosnál hűvösebb és enyhébb időjárást is elképzelhetőnek tartanak.
 
Hát ez nem sok... De, ahogy az lenni szokott, a tavaszi időjárásról a legtöbbet majd június elsején tudunk miondani.
Winelovers borok az olvasás mellé