Vadászbombázókhoz hasonlította a francia borágazatot a külügyminiszter

Borászportál - MTI
2016. február 10., 21:33


Laurent Fabius francia külügyminiszter szerint a tavalyi francia borexport bevétele 114 Rafale vadászbombázó eladásának felel meg.
Vadászbombázókhoz hasonlította a francia borágazatot a külügyminiszter
Rafale vadászbombázó (Fotó: Htka.hu)
Ezt annak kapcsán mondta Fabius, hogy Franciaországi bortermelő vidékeket és pincéket népszerűsítő oldalt hozott létre a francia diplomácia. A miniszter az ágazatot kiemelt jelentőségűnek nevezte. Szerinte a francia borok és egyéb szeszes italok 11,4 milliárd euró értékű tavalyi exportja 114 Rafale vadászbombázó eladásának felel meg.
 
A Visitfrenchwine.com nevű, kétnyelvű portálon az internetezők különböző utazási ajánlatok között válogathatnak a francia bortermelő vidékeken, megismerkedhetnek azok jellegzetességeivel és a legjelentősebb termelőkről is találnak információkat.
„A bor nem egyszerűen egy termék, hanem egyre inkább önálló kultúra. A turisták keresik a történeteket és a kiváló termékeket, értelmet akarnak adni annak, amit esznek és isznak. Ez az oldal segíteni fogja a boraink szélesebb körű megismertetését, a borterületeink megnyitását (a nagyközönség számára). Az a cél, hogy minél több francia és külföldi megismerje a termékeinket” - mondta Laurent Fabius az oldalt bemutató sajtótájékoztatón, s annak a reményének adott hangot, hogy 2020-ra évi 4 millió látogatója lesz a portálnak. 
 
Vadászbombázókhoz hasonlította a francia borágazatot a külügyminiszter
Visitfrenchwine.com
 
Christian Mantéi, a franciaországi borturizmust népszerűsítő Atout France igazgatója szerint az ázsiai és amerikai látogatók száma a franciaországi bőrszőlőkben és pincékben évente tíz százalékkal nő, és az európai látogatók, mégpedig elsősorban a belgák, a britek és a németek aránya is jelentős. Franciaországban jelenleg a borturisták 61 százaléka hazai látogató, 39 százalék érkezik külföldről.
 
Burgundia borvidékét és a pezsgőről híres Champagne pincészeteit tavaly nyilvánította világörökséggé az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) illetékes bizottsága. Franciaország a világ elsőszámú turisztikai célpontjának számít, 2015-ben mintegy 85 millió külföldi kereste fel az országot.