Valódi balatoni élményközpont kelt életre a Hegyestű mellett

Varga Andrea
2015. július 09., 21:16


Pazar panoráma, bor, Balaton, Bodzilla, pirosra sült ropogós kemencés kacsa, szőlőtőkék, piknikkosaras vitorlázás, és az exponenciálisan erősödő „még nem akarok hazamenni érzés”: a Tagyon Birtokon jártunk a Balaton-felvidéken, és nagyon szerettük.
Valódi balatoni élményközpont kelt életre a Hegyestű mellett
Tegye fel a kezét, akinek ismerős a csak pár hét a nyaralásig, de már itt a nyár, hiába próbálkozol hatékonyan mindent megoldani, úgyis jönnek szép sorban az újabb feladatok, és legszívesebben hideg fröccsöt kortyolgatnál, miközben vízparton vagy egy teraszon élvezed a napsütést, még ha csak egy vagy két napra is-életérzés. Nos, valahogy így voltunk mi is, amikor megérkezett a meghívás Kartaly Attilától, Tagyonra, ahol valami igen jó dolog indult el. De kezdjük az elején!
Adott egy Balaton-felvidéki mese, egy budapesti párról, akik szerelmesek lettek a szőlőbe is, gondoltak egy nagyot, szőlőt és egy régi házat vásároltak a Nivegy-völgyben, a Hegyestű lábánál, a házat felújították, a történet pedig magától életre kelt. A szőlőből bor lett, a tőkék mellett konyhakert is helyet kapott, teljesen vegyszermentesen. Kemence épült (de még milyen!), a terasz is megnőtt, sőt még a gyerkőcökre is gondoltak, trambulinnal, hintával. A saját bor mellé a környező borászatok válogatott borai is megérkeztek, és házi szörpök, sajtok, kolbászok. Igazi közösség épült ki, amely folyamatosan bővül.
 
Valódi balatoni élményközpont kelt életre a Hegyestű mellett
 
A számos program közül a vitorlázós élménynapot élvezhettük, így a füredi kikötőben gyorsan vitorlát is bontottunk, méghozzá a Rosa és a Blöff fedélzetén, rögvest fröccs is került a poharakba, majd a gondosan bekészített piknikkosarakba rejtett házi készítésű finomságok közül válogathattunk. Közel négy óra teljes kikapcsolódás után indultunk a birtokra, ahol a körbevezetés és a kemencében sült ételek között volt egy kis szabad időnk, melyet gyorsan kihasználva- egy pohár illatos Bodzillával a kezemben- megszöktem a bodzabokor szomszédságában kialakított teraszra. „Hagyd, hogy hasson és szétáradjon!”- jött az utasítást Boros Dávid birtokigazgatótól, így eminens diákhoz híven maradtam, és élveztem a Balatont, a friss, ropogós, citrusos bort, és a szőlőtőkék által körülölelt nyugalmat.
 
Valódi balatoni élményközpont kelt életre a Hegyestű mellett
 
Hamarosan pedig megkezdődött a lakoma. A kis adagot mindenki felejtse el! Ráadásul a Tagyon birtokon semmit nem bíznak a véletlenre: kiváló minőségű alapanyagok a kertből vagy környező gazdáktól, jól működő receptek, figyelmes kiszolgálás. Étel és bor párosítások abszolút rendben, amit kóstoltunk: Tücsibor 2013-ból, Szabó és Fia ’14-es rozéja, Holló olaszrizling, Gilvesy ’13-as rajnai rizling. Kellemes, gyümölcsös, szép tételek mind.
 
A képre kattintva galéria nyílik!
 
 
Szerencsénkre egyre több ilyen igényes kezdeményezés kel életre a Balaton északi partján, izgalmas lenne még pár ehhez hasonló hiánybetöltő célpont. Tökéletes napot töltöttünk Attiláékkal, határozottan tervezem a visszatérést: a bicikli- és gyalogtúrák még várnak ránk, ahogy Hegyestű is. Engem megvettek.
 
A Tagyon birtok elérhetőségei:
Winelovers borok az olvasás mellé