Világszínvonalú Jammertal vörösborokkal indul előjegyzési lehetőség szeptemberben

(X)
2023. szeptember 25., 12:35


A Jammertal Borbirtok nemzetközi szakmai elismerések sokaságát nyerte el az elmúlt években. Ezek az eredmények megkérdőjelezhetetlen színvonalú borversenyeken születtek, amelyek egyértelműen igazolják, hogy a boraik és ezzel a Villányi borvidék felkerültek a világ bortérképére.
Világszínvonalú Jammertal vörösborokkal indul előjegyzési lehetőség szeptemberben
A legutóbbi elismerés Kövesdi Zsófiának, a Jammertal Borbirtok vezető borászának munkáját dicséri, aki Németországban elnyerte az Év Nemzetközi Női Borásza 2023 címet. Ilyen figyelemreméltó elismerésben még egyetlen magyar borász vagy borász hölgy sem részesült. Németország legnagyobb internetes boros szakportálja, a selection-online.de, amely a versenyt kiírta, évente több, mint 10 000 tételt kóstol és értékel a világ minden részéről. Az idei versenyfelhívásukra öt mintát vártak a női borászoktól, és vakkóstolással értékelték a borokat. Kövesdi Zsófia 9, még forgalomba nem került tétellel nevezett a versenyre, és a beküldött borok közül 2 Top Arany, 7 pedig Arany minősítést kapott, ezek pontszám-átlaga alapján lett Zsófia a legjobb női borász.
 
Világszínvonalú Jammertal vörösborokkal indul előjegyzési lehetőség szeptemberben
Kövesdi Zsófia, a Jammertal Borbirtok főborásza
 
Az idei versenyfelhívásra beküldött, Kövesdi Zsófia által készített Jammertal Borbirtok tételek értékelései:
 
 • Koh-I-Noor 105.6 2019 TOP-ARANY
 • Cassiopeia MCS*Achird 2018 TOP-ARANY
 • Koh-I-Noor Merlot 2017 ARANY
 • Koh-I-Noor Merlot 2019 ARANY
 • Koh-I-Noor Cabernet Sauvignon 2018 ARANY
 • Ars Poetica Syrah 2021 ARANY
 • Ars Poetica Pinot Noir 2020 ARANY
 • Ars Poetica Chardonnay 2020 ARANY
 • Jammertal Blue Sky 2020 ARANY
 
Kövesdi Zsófia teljesítménye kiemelkedő jelentőségű: bebizonyítja, hogy Magyarországnak mind a terroir, mind a borász-szakma felkészültsége szempontjából helye van a világ borászati élvonalában. Zsófiát elméleti borászati felkészültsége, technikai-technológiai tudása, világlátása és kóstolási tapasztalata segíti abban, hogy folyamatosan magas minőséget képes előállítani. Tehetségének kibontakozásában a Villányi borvidéknek is nagy szerepe van: ezen a területen a kiváló adottságú talaj, a klíma és egyéb környezeti tényezők találkoznak a magas minőséget adó szőlőfajtákkal, így együtt pedig nagyszerű borok megalkotására hivatottak.
 
Világszínvonalú Jammertal vörösborokkal indul előjegyzési lehetőség szeptemberben
 
Hálával és tisztelettel tartozunk azoknak, akik az elmúlt három évtizedben Villányban felvállalták az előremutató fajták telepítését, melynek mi most haszonélvezői vagyunk. Nekik köszönhető, hogy a cabernet-k, a merlot, a syrah, mind beágyazódtak mostanra a villányi terroir-ba és világszínvonalú minőségű borok hozhatók létre belőlük. Emellett a szakmailag kiválóan felkészült csapat is kell ahhoz, hogy folyamatosan nemzetközi prémium kategóriájú borokat állítsunk elő” - emelte ki egy korábbi cikkben Dr. Szűcs Róbert, a Jammertal Borbirtok társtulajdonosa.
 
Itt a lehetőség, hogy megismerkedj a Jammertal-univerzummal!
A Jammertal Borbirtok előjegyzési kampányt indít a selection-online.de által nagyra értékelt 9 borra. Ezek a tételek még nincsenek forgalomban, az előjegyzés 27% kedvezményt biztosít a vásárlóknak. Így 184.000 Ft helyett 135.000 Ft-ért lehet előjegyezni a kilenc tételre.
 
Előjegyzési időszak: 2023. szeptember 22. október 31.
 
Világszínvonalú Jammertal vörösborokkal indul előjegyzési lehetőség szeptemberben
 
További elismerések a Jammertal Borbirtok elmúlt néhány évéből
 
 • A francia Gilbert & Gaillard International Challenge versenyen második alkalommal nyert három Jammertal tétel dupla aranyérmet.
 • A Winelovers Wine Awards 2023-on a Halimba Crystal különdíját, Az Év Pincészete díjat nyerte el a borbirtok, mivel a legtöbb aranyérmet szerezte a borversenyen.
 • A világ egyik legismertebb borkritikusa, Robert Parker által alapított „ The Wine Advocate„ idén pontozta a Jammertal borokat. A jelenleg forgalomban lévő Cassiopeia CF*CIH 2015 és a Cassiopeia MCF*CAPH 2015 egyaránt 90 pontot, míg a Koh-I-Noor Cabernet Sauvignon 2017 92 pontot kapott. A piacra még nem került Koh-I-Noor Merlot 2019-et 91 pontosnak találták.
 • Európa egyik legnagyobb hagyományos borkiállítása, a párizsi Vinexpo, amelyen közel 3000 borászat képviselteti magát, javarészt francia bortermelők. 2022-ben a Jammertal Borbirtok képviselte hazánkat a versenyen, a magyar borászatok közül első meghívottként.
 • A Concours Mondial de Bruxelles 2021 Luxemburgban rendezett borversenyén a legmagasabb pontszámot a vörösborok kategóriájában mintegy hét és félezer mintából a villányi birtok Cassiopeia Merlot 2015 bora kapta. Ezzel ebben a mezőnyben a világ legjobbja lett a Jammertal Borbirtok vörösbora.
 • A Mundus Vini borversenyen kétszer is elnyerték a Best of Show Hungary díjat.
 
A Jammertal Borbirtok hisz abban, hogy nem érdemes megalkudni a vörösborok minősége tekintetében. Mi is összeszedtük, hogy borkedvelőként milyen szempontokat érdemes figyelembe venned, ha vörösbort fogyasztasz.
 
1. Manapság a legtöbb dologban tudatosan döntenek az emberek, érdemes ezt a hozzáállást a borok esetében is követni. Amit megeszünk vagy megiszunk, legyen jó minőségű, hiszen így tudjuk maradéktalanul élvezni. Vörösbor és vörösbor között e tekintetben óriási különbségek vannak, mindig tájékozódjunk a bor eredete, a pincészet munkássága felől!
 
2. A plecsnik a palackon jó iránymutatást adhatnak, de nagyon nem mindegy, hogy milyen borversenyen nyert érmet egy bor. A hazai - Vinagora, Winelovers Wine Awards - vagy külföldi (Decanter, Mundus Vini, Concours Mondial de Bruxelles, Berliner Wine Trophy stb.) szervezésű nemzetközi borversenyeken szerzett elismerésekben megbízhatunk.
 
3. A bor nemcsak egy átlagos alkoholos termék: ha csak az lenne, akkor nem lenne létjogosultsága az árkülönbségeknek. Márpedig nem véletlenül drágább egyik vagy másik bor. A borok árában sok minden benne van: az alapanyag, a munkaerő és csomagolási költségek, hordós érlelésű vörösborok esetében a hordó ára és karbantartása, a hosszú ideig történő tárolás, a szakértelem. Ha ezt mind figyelembe vesszük, akkor nem is kell túl sokat számolgatnunk ahhoz, hogy megértsük: van egy árszint, ami alatt nem lehet minőségi vörösbort vásárolni.
 
4. A minőségi borok nem elnyomják, hanem felélénkítik az ételek ízét, így még inkább hozzájárulnak a jóllétünkhöz. Továbbá a társasági összejövetelek, a baráti vacsorák, a családi ünnepek elengedhetetlen kísérői. Ugye nem rontanád el ezeket az alkalmakat egy olcsó tömegborral?
 
5. Bár sokan szeretnek szabadkozni, hogy nem értenek a borokhoz, az emberek többsége mégis egyértelműen meg tudja ítélni, hogy két kóstolt tétel közül melyik a magasabb minőségi kategória. Érdemes ezt az eredendő érzékelésünket tovább csiszolni, és amennyit csak lehet, kóstolni. Az a legjobb, ha a tételeket ugyanolyan körülmények között kóstoljuk össze egymással, így könnyen megérezzük a különbségeket, és jobban memorizáljuk az aromákat is.
 
További információk: www.jbb.hu 

Winelovers borok az olvasás mellé