VinCE Budapest - Összefoglaló az első napról

Németh Richárd szövegésfotó
2013. március 09., 10:57


Summarium - A VinCE Budapest mára méltán tarthat jogot a „Közép-Európa legrangosabb borkiállítása” címre. Ezt már az első, pénteki napon is bizonyították a szervezők, akik 13:30-tól egészen este 23:00-ig főként a szakma résztvevőit várták a rendezvényre.
VinCE Budapest - Összefoglaló az első napról
 
VinCE Budapest - Összefoglaló az első napról
 
Kezdjük ott, hogy az ötcsillagos Corinthia Budapest alighanem az egyik legoptimálisabb helyszín, ahová egy ilyen volumenű, nemzetközi boros eseményt vinni lehet. Már az első napon rengeteg érdeklődő váltott jegyet; a kóstolóterek és -teraszok tömve voltak az érdeklődőktől, akik között jószerivel akadtak „szakmán kívüliek” is. Ez is jelzi, hogy a rendezvény az elmúlt négy évben növelte hírnevét, s a szele megcsapta azokat is, akik még csak ismerkednek a borok világával.
 
VinCE Borbár
Ami idén mindenképpen újításnak számít, az a workshop terem mellett felállított VinCE Borbár, ahol óránként ingyenes kóstolókat tartanak, nemcsak a bor, de a pálinka és az olívaolaj témájában is. Másfelől a szervezőknek idén sikerült annyi borjedit (értsd: Master of Wine-t) meghívni, ammenyi talán még sosem volt egy helyen, egy rendezvényen, Magyarországon. Velünk főként a szombati napon találkozhat majd a közönség; elég ha a „10 wines, 10 lives, 10 MW” mesterkurzusra gondolunk, ahol tíz nemzetközi szakember mesél majd arról, hogyan kerültek kapcsolatba a borral, melyik a kedvenc boruk és hogy az elmúlt években, mióta megszerezték a borvilág legmagasabb szakmai titulusát, a Master of Wine címet, mivel járultak hozzá a borkultúra fejlődéséhez.
VinCE Budapest - Összefoglaló az első napról
 
Víz: a legfőbb életelixír
A pénteki napon bennünket leginkább egy német úriember, Arno Steguweit sommelier előadása érdekelt, ahol meglepő módon a vizeké volt a főszerep. Arno Steguweit az első „víz-sommelier” Európában, aki ugyan „rendes” sommelier-ként kezdte pályafutását, végül azonban egyre inkább a természetes ásványvizek irányába fordult, tökéletesítendő a víz-bor párosításra alapuló tudását. Mint elmondta, a föld 97%-a (fogyasztásra alkalmatlan) sósvíz, a maradék 2%-nyi iható víz a gleccserekben található fagyott, hozzá nem férhető állapotban, de az egész emberiségnek csupán a földi vízkészlet 0,3%-a jut szomjának csillapítására (azazhogy van, akiknek nem nagyon jut…). A sommelier szerint Európában nagyon változatos vízkészletek állnak rendelkezésre, mondhatni a vén kontinens amolyan víznagyhatalom. Bár egyelőre ez nem egy fegyvertény, ugyanakkor Arno szerint nagyon valószínű, hogy 20-25 éven belül legalább 15 országban elapadnak majd a források; nem kell külön ecsetelni, hogy ez miféle háborúkat, vízvadászatokat indíthat majd el.
VinCE Budapest - Összefoglaló az első napról
 
Aztán szó volt arról is, hogy a víz, túl azon, hogy számunkra az egyik legkönnyebben hozzáférhető „táplálék”, a létező legfontosabb életelixír, amelynek jelentőségéről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig, ahogy azt Arno is hangsúlyozta: „értéke az aranyéval vetekszik”. Ha a szervezetünkben beáll egy nem több mint 2%-os vízveszteség, az már minimum 10%-os munkahatékonyság-csökkenést eredményez. A sommelier felhívta a figyelmet a megfelelő hidratálásra, s arra, hogy a természetes ásványvíz a legmegfelelőbb vízforrás (szemben a csapvízzel). A vízben lévő ásványokról elmondta, hogy míg mondjuk egy 500 mg-os kálcium pezsgőtablettából a szervezetünk csupán 4-7%-nyit tud felvenni, addig a természetes ásványvízből minimum 60%-nyi ásványianyag épül be.
VinCE Budapest - Összefoglaló az első napról
 
Mint mondta, a víznek nem érezhetjük különösebben sem az ízét, sem az illatát, ha azonban mégis, akkor az nem a vízből, hanem mondjuk különböző tisztítószerekből, például klórból származhat. Amit érezhetünk viszont, az a víz szerkezete, úgy, ahogy a boroknál: beltartalom, hosszúság, savasság – és nyilván az ásványosság, amely főként sósság formájában jelentkezhet. A sommelier hangsúlyozta, hogy a mesterséges szénsavval dúsított vizek antiszeptikus hatásúak, így azok is minden további nélkül egészségesek. A szénsav ugyanis megvédi a vizet a különböző fertőzésektől, kórokozóktól, gátolja azok elszaporodását. Ezzel szemben a szénsavmentes vizeket felbontás után egy nappal el kell fogyasztani.
És végül Arno bor-víz párosításhoz kínált ajánlásai:
Könnyű fehér borok mellé szénsavas víz ajánlott, mivel az „kinyitja” az ízlelőbimbókat a nyelv felületén, így adott esetben egy reduktív tételben az aromák sokkal intenzívebbé válnak.
A szénsavmentes víz „bezárja” az ízlelőbimbókat, így kevesebb aromát érzünk, ha a bor előtt a vízből kortyolunk párat. Ugyanakkor tompítja a savtartalmat, így savasabb fehérborok mellé célszerű mentes vizet fogyasztani a harmonikusabb ízélmény érdekében.
VinCE Budapest - Összefoglaló az első napról
 
A vörösborok esetében a szénsavas víz romboló hatást mutat abban az értelemben, hogy szinte ízekre szedi a komponenseket: a savérzet, a tanninérzet, az alkoholérzet erősebbé, különmozgóvá válik, ami kimondottan diszharmonikus érzetet kelt.
Édes borok esetében mindkét víztípus ajánlott, hiszen a szénsavas víz felerősíti az édességérzetet, míg a szénsavmentes tompítja azt. Itt a vendég ízlésére bízható a vízválasztás.
Apropó vendég. Az előadás, mint azt a beharangozója is érzékeltette, kivált a sommelier-ket célozta. A hazai pohárnokvilág szép számmal is képviseltette magát az első sorokban.
VinCE Budapest - Összefoglaló az első napról
Részükre Arno (balra) külön elmondta, hogy a víz megfelelő ajánlása az éttermi élmény növelése mellett gazdasági szempontokat is szolgál, hiszen megfelelő szaktudás és ajánlás eredményeképpen akár 6-7-10 palack vizet is megvásárolhat egy 4-5-6 fős asztaltársaság, ami – tekintve, hogy nagyjából 1000%-os árréssel értékesíthetők az ásványvizek a felső kategóriás éttermekben – jelentékeny bevételt jelent. Hozzátette, hogy nagyon fontos, a vizeket 9-11 °C-on szolgálják fel, minden esetben jég és citromkarika nélkül. Előbbi, mivel csapvízből készül, klórosságával negatívan befolyásolja a természetes ásványvizek mineralitásából adódó élvezeti értéket, utóbbi pedig olyan plusz aromákat hoz be, amelyek a víz-sommelier szerint nem kívánatosak. S végül: egy sommelier minden esetben az asztalnál bontsa fel a palackot, s azt mutassa is meg a vendégnek, így jelezve, hogy az étteremnek nem áll érdekében csapvízzel hígítani az ásványvizet a nagyobb bevétel érdekében. A vendégek pedig nyugodtan küldjék vissza a megrendelt tételt, amennyiben a sommelier, felszolgáló nem ekképpen cselekedett.
Grand Opening Party
Szokásá szerint a VinCE Budapest egy zártkörű, VIP rendezvénnyel, a Grand Opening Partyval zárult, ahol a szinte kifogyhatatlan büféasztal mellett a hazai borászatok felső kategóriás termékei várták azokat, akik mindezért hajlandóak voltak plusz 8 000 forintot kifizetni.
VinCE Budapest - Összefoglaló az első napról
További fotók a VinCE Budapest első napjáról a Borászportál Facebook oldalán.
Winelovers borok az olvasás mellé