Vince-napi borünnep Ópusztaszeren

Borászportál
2013. január 16., 12:11


Programajánló - Szent Vince, a szőlészek védőszentje névnapját ünneplik szombaton Ópusztaszeren a Nemzeti Emlékparkban felvonulással, borrend-tag avatással, "vincevessző"-vel történő, az idei szőlőtermésre vonatkozó jövendöléssel és helyi borok kóstolójával.
Vince-napi borünnep Ópusztaszeren
 
Bár Ópusztaszer ma nem része borvidéknek, a szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen - közölte  Kisházi Gábor, az intézmény kommunikációs munkatársa.
 
A néphagyomány szerint Szent Vince napján, január 22-én megjósolják - tájegységenként különbözőképpen - a várható szőlőtermést. "Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince" - vagyis, ha enyhe az idő, és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani.
Az emlékparkban hagyomány, hogy az ünnephez legközelebb eső szombaton "vincevessző" levágásával jövendölik meg, hogy milyen termésre számíthatnak a környék szőlősgazdái. A skanzenben, a szegedi tanya szőlőskertjében lemetszenek egy vesszőt a tőkéről. Ha a rügyek épek, az azt jelenti, hogy a tél nagyobb részét már átvészelte a szőlő, nem fagyott el, így van remény a vidám szüretre. A vesszőt később vízbe teszik, és amikor a rügyek kifakadnak, a hajtások mennyiségéből további következtetéseket lehet levonni a szőlő állapotára vonatkozóan.
Ezt jósolták 2012-ben:
A termésjóslást tucatnyi hazai és délvidéki borrend felvonulása előzi meg, majd az Árpád-emlékműnél kerül sor a Szent Vince Borrend új tagjainak felavatására is. A jelöltetek elméleti és gyakorlati próbatételeket követően fogadták a Csongrád és Békés megyében működő rend tagjai közé.
Az ünnepséget a hegyközségek kóstolással egybekötött borbemutatója zárja a Feszty-körkép épületében, ahol az érdeklődő borbarátok szomjúságuk mellett zsíros kenyérrel éhségüket is csillapíthatják.
Szent Vincéről és a Vince-napi hagyományról itt olvashat bővebben.
Winelovers borok az olvasás mellé