Áts Károly: melengeti a szívemet, hogy hárman is ott vagyunk a borvidékről

Knap Gábor
2016. április 27., 21:22


Április 29-én kiderül, hogy ki lesz 2016-ban a Borászok Borásza. Áts Károly egyike a „legjobb öt” közé jutottaknak, a Borászok Borászáról beszélgettünk.
Áts Károly: melengeti a szívemet, hogy hárman is ott vagyunk a borvidékről
Fotó: Facebook
Hogyan értesült, hogy bekerült a top 5-be?
 
A szervezőktől is kaptam hírt róla, de rögtön láttam a médiában is. Pontosan nem emlékszem, melyik volt előbb, néhány perc eltéréssel történt a két dolog. Óriási megtiszteltetésnek érzem a jelölést. Maga az, hogy az ember bekerül az ötvenbe, már hatalmas elismerés. Az pedig, hogy az az 50 borász, aki kiválaszt maga közül ötöt, méltónak tart a jelöltségre, nagyon nagy dolog, hiszen ők a szakmát képviselik. Ez pedig az egyik leghitelesebb díj.
A „döntőbe jutott” öt jelöltből három tokaji. Mi lehet ennek az oka?
 
Tősgyökeres tokajiként melengeti a szívemet az, hogy az ötből hárman ott vagyunk a borvidékről, hogy ennyire a fókuszban van Tokaj.
 
Az életben nagyon sok mindenhez szerencse, vagy véletlen kell… Hogy hárman is bent vagyunk, annak tényleg nagyon örülök, de azt gondolom, hogy azok közül, akik az ötvenes listán rajta vannak, bárki ott lehetne ebben az ötösben. Egytől-egyik zseniális emberek és kiváló borászok, akik ragyogóan értik a szakmájukat.
 
 
Örülnünk kell annak, hogy van egy ekkora lista, sőt ezen felül is vannak, akik hatalmas elhivatottsággal dolgoznak azon, hogy a magyar borászatot, a borokat megmutassák a világnak.
 
Ez a díj szépen összefogja a borászokat, és megmutatja, hogy ez egy sikerágazat lesz. Az pedig, hogy ebből Tokaj kiemelkedik, talán megbocsájtható.
 
Áts Károly: melengeti a szívemet, hogy hárman is ott vagyunk a borvidékről
Fotó: Facebook
 
Egyébként azt lehet tudni, hogy a nyertesek valóban a gálán tudják-e meg, hogy megkapták az elismerést? Nem jelzik előbb a szervezők, hogy fel tudjanak készülni? Fel lehet egyáltalán készülni egy ilyen díjra?
 
Nem hiszem, hogy a gálán tudják előre a jelöltek, ki közülük a nyertes. Többször is ott voltam a vacsorán, a díjazott kihirdetésekor, és láttam mennyire feszültek a döntősök. Biztos vagyok benne, hogy számukra is ott derül ki, hogy megkapták-e a díjat.
 
A felkészülés nehéz a kérdés, hiszen hogyha valaki megkap egy ilyen jelentős díjat, könnyen lehet, hogy elcsuklik a hangja. Tulajdonképpen van 20% esélyem, hogy megnyerem, így én is próbálok majd valamivel készülni. Még nem tudom, mi lesz az pontosan, de hogyha nyernék, az olyan öröm lesz, és olyan meglepetés, hogy nem biztos, hogy meg tudok majd szólalni.
 
A jelölés is azt mutatja, hogy ismerik, becsülik, szeretik az ember munkáját. Ezekben a pillanatokban egy csapásra elfelejthetőek azok a buktatók és nehézségek, amivel a borász munka közben találkozik. Az ilyen pillanatokért érdemes dolgozni!
 
Áts Károllyal készült korábbi interjúnk itt olvasható.
Winelovers borok az olvasás mellé