Szavazz, ki lesz szerinted a Borászok Borásza!

Borászportál
2020. június 23., 07:09


Június 26-án pénteken kiderül, ki kapja 2020-ban a Borászok Borásza díjat. A szervezők előtte még egy kis játékra hívnak mindenkit.
Szavazz, ki lesz szerinted a Borászok Borásza!
A Rókusfalvy Pál kezdeményezésére 2007-ben alapított Borászok Borásza díj mára az egyik legrangosabb hazai szakmai elismerés. Presztizsét az adja, hogy maguk a borászok választják ki maguk közül a legjobbat. 
 
A Borászok Borásza cím birtokosa az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy lehet, akit az elmúlt évek Borászok Borászai egymástól függetlenül a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelölnek. Szavazati joggal az 50 jelölt rendelkezik, ők választják ki első körben az 5 döntőst, majd az 5 döntős közül a végső győztest. 
 
 
 
Ipacs Szabó István (Villányi borvidék)
 
István a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet főborásza és saját másfél hektáros birtokának vezetője. Ezeken a területeken valósítja meg saját filozófiáját, minden egyes palackban benne van a gondoskodása és a kétkezi munkája. Gyermekkora óta tart a szőlővel való kapcsolata, nem véletlen, hogy ő is rendszeresen tagja nem csupán az 50 legjobb magyar borász nemes társaságának, hanem az ötös döntőnek is. Így vall magáról: „Ide teremttettem, ez az én helyem. Amikor egy nyirkos, párás tavaszi napon megláttam ezt a területet, azonnal tudtam, hogy itt saját szőlőt akarok. Azt is tudtam, hogy magam végzek majd minden munkát, a telepítéstől a borkészítésig. Éreztem, hogy nagyon nagy kihívás lesz, de a pályát meg kell futni. Nem lenne teljes az életem, ha nem vállalnám fel. Leszűkítettem a világot másfél hektárra. Ezzel tágítom ki a határait. A legszorosabb együttlétet szeretném megvalósítani szőlő és ember között.”
 
Heimann Zoltán (Szekszárdi borvidék)
 
Zoltánt megismerni és útját megérteni a 2020-as Borászok Borásza döntőjéig a saját hitvallásán keresztül a legkézenfekvőbb: „Gyerekkorom első emlékképei a hagyományos paraszti világból villanak fel. Az udvar a csirkékkel, disznókkal, a kalákában végzett szüret, vagy a disznóvágás megannyi izgalom és önfeledt élmény. Édesapám a tsz-ben dolgozik, míg én otthon a nagyapám szeretetében lubickolva segítem a disznóólak takarítását, a hordók csapra verését, gyakorlom a hébér használatát. Máig orromban érzem a kádról frissen lefejtett kadarka egész présházat betöltő utánozhatatlan illatát.
 
Az én sorsom, hogy az akkor megélt sváb borosgazda múltat újra életre leheljem, és átmentsem belőle, amit lehet a mába. Egy a minőség felé elkötelezett, példaértékű és sikeres családi vállalkozást szerettem volna létrehozni, ahogy a lehetőségek engedték.
 
Szükség volt ebben édesapám és édesanyám segítségére, akik hozták a múltat, és az első évtizedben vitték a birtokot, Ferenc bátyámra, aki a pincét és a présházat építette. Elengedhetetlen volt magam mellett tudnom életem párját, Ágnest. Nagy munka és siker, hogy Zoli fiunk is velünk dolgozik. Folytatja munkánkat.”
 
Bodó Judit (Tokaji borvidék)
 
Judit felvidéki lány, aki mezőgazdasági főiskolát végzett, de csupán húsz évvel ezelőtt érkezett Tokajba a férjével, imádott Jóskájával, aki teljesen más körből jött, hiszen művészettörténetet tanult. Ez alatt a rövid, két évtized alatt nagyon messzire jutottak: ismert és mind a borkedvelők, mind szakmai körökben elismert pincészetet vezetnek. Judit rendszeres résztvevője az 50 legjobb magyar borász körének, sőt a mostani alkalomhoz hasonlóan többször jutott már be az ötös döntőbe is. Ars poeticájukat így fogalmazta meg: „Birtokot álmodunk, szőlészkedünk, borászkodunk, közösséget építünk – mindehhez a bor eszközként szolgál. A szőlőben vegyszereket nem használunk, a borok spontán, tölgyfa hordóban erjednek. A legjobb minőségre való törekvés abban segít, hogy az egy értékrendet követő embereket magunk köré gyűjtsük, és együtt munkálkodjunk egy több száz éves borvidék sikeres jövőjén.”
 
Bárdos Sarolta (Tokaji borvidék)
 
A Tokaj Nobilis Szőlőbirtok tulajdonosa és vezetője, már elnyerte az év borásza címet 2019-ben a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken. A megtiszteltetéssel és elismeréssel kapcsolatban vallja, hogy presztízst jelent a tokaji borvidéken az év borászának lenni, mert akit megválasztanak, az büszkén viseli a titulust, hiszen a szakmától kapta az elismerést. A Kertészeti Egyetemet végzett Borászok Borásza jelölt korábban a Dégenfeld, majd a Béres Szőlőbirtok főborásza is volt, és szakértő véleménye szerint a borkészítés a szőlőben kezdődik, hiszen a bor minőségét alapvetően a szőlő minősége határozza meg, ezért alkalmaznak szigorú metszést, hajtás- és fürtválogatást a Tokaj Nobilis Szőlőbirtokon. A borkészítés során nem használnak semmilyen természetidegen anyagot, így a borok náluk a legkisebb beavatkozással születnek meg.
 
Áts Károly (Tokaji borvidék)
 
Nem csupán szakmai körökben elismert, tudása és személyisége révén a borkedvelők között is igen népszerű, igazi sztáralkat, aki a popkultúrába is betört: ki ne ismerné a dalszöveget, amiben nemes egyszerűséggel úgy mutatták be, hogy „Áts Karcsi, a király”.
 
A Grand Tokaj főborásza, 2012 óta pedig a legmagasabb színvonalon vezeti az Áts Családi Pincészetet is, amelynek Mádon, a Szent Tamás, a Suba és a Birsalmás dűlőkben vannak területei. Karcsi magáról így ír: „Tokaj-hegyaljai vagyok, most is ott élek. A szőlőben nőttem fel, apámtól lestem el a fogásokat. Soha nem gondoltam más szakmára, soha nem érdekelt igazán más, csak a szőlő és a bor.”
 
BORÁSZOK BARÁTJA KÜLÖNDÍJ
A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. A díjra a korábbi évek Borászok Borászai 1-1 jelöltet állíthatnak, akik közül a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választja ki a győztest. Mindenkinek egy szavazata van, egyszerű többség dönt. Az idei jelöltek: Ambrus Lajos (író), Kling József (borszakíró), Kovacsik Tamás (étteremtulajdonos), Ripka Gergely (borszakíró), Szabó Edit (borszakíró).
Winelovers borok az olvasás mellé