Mitől olyan nagy szám az osztrák bor?


2023. január 09., 13:06


Ausztria borait ma már világszerte nagyra értékelik a borszakértők és a borkedvelők. Nézzük meg 7 pontban, mitől szerepelnek ezek a tételek következetesen olyan jól a nemzetközi vakkóstolókon.
Mitől olyan nagy szám az osztrák bor?
1. Ausztria az enyhe, párás atlanti éghajlat és a kontinentális, szárazabb éghajlat közötti átmeneti zónában található, amely sokkal nagyobb hőmérsékleti ingadozást okoz. A nyarat és az őszt meleg, napsütéses nappalok és hűvös éjszakák jellemzik északi szelekkel, ami kulcstényezője a frissességet, a jó testet és a finom karaktert ötvöző aromás borok kialakulásának. 
 
2. A klimatikus tényezők mellett főként talajtani és geomorfológiai tényezők határozzák meg a szőlőtermés mint alapanyag és ezáltal a belőle készült bor értékét. A talaj állapota jelentősen befolyásolja a szőlőnövény mindennapi életét és ezen keresztül a szőlőbogyóban koncentrálódó boralapanyag minőségét. Ausztria talajainak változatossága is hozzájárul a borok jellegzetes karakterének létrejöttéhez, pl. a kristályos szerkezetű kőteraszok és vastag löszrétegek Alsó-Ausztriában, a meszes talajok Észak-Burgenlandban és Dél-Steiermarkban, valamint a vulkanikus talajok (őskőzetek) a Kamptal borrégióban. A borok a talaj változatossága révén maguk is rendkívüli sokszínűséget mutatnak.
 
3. A nemzetközileg sikeres fajták, mint például a rajnai rizling, a sauvignon blanc, a sárgamuskotály, a pinot blanc, a chardonnay, a pinot noir, a merlot és a cabernet sauvignon, mind megtalálhatók Ausztria bizonyos régióiban, és jellegzetes borokat adnak, az egyes régiókra jellemző tipikus jegyekkel. A zöldveltelini (Grüner Veltliner) régóta a világ egyik legnagyszerűbb fehérborává nőtte ki magát, és ennek eredményeként a világ más részein is egyre gyakrabban ültetik. Emellett a borszakértők olyan izgalmas ritkaságokat is felfedeznek az országban mint a cirfandli (Zierfandler), a Rotgipfler (tramini és piros veltelini keresztezése), a piros veltliner (Roter Veltliner), a Neuburger (piros veltelini és a zöld szilváni fajták természetes kereszteződése), a Wiener Gemischter Satz, egy eredetvédett házasítás és az Ausztriára jellemző, zweigeltből, kékfrankosból és St. Laurent készült vörös házasítások. 
 
A Gemischter Satz többféle szőlőfajtából készül, amelyek egy ültetvényről származnak, és egyszerre préselik és dolgozzák fel őket. Legalább három fajtával kell dolgozni, ezeket a borász maga választhatja meg. A Wiener Gemischter Satz védett eredetmegjelölés használatához továbbá be kell tartani a következőket: a fő fajtából maximum ötven százalék használható, a harmadik legnagyobb alkotórésznek pedig el kell érnie legalább a tíz százalékot. Minden Gemischter Satznak megvan a maga saját karaktere.
 
4. A bor több mint kétezer éve az osztrák kultúra része. Az régi hagyományok tisztelete mellett Ausztria azonban mára modern bortermelő országgá vált. A modernitás már a pincészetek építészeti stílusában is megmutatkozik, valamint az új technológiák alkalmazásában, a kísérletező kedvben, amely pl. a natúr borok magas minőségi szintre emelésében is megmutatkozik. A mai fiatal borászok a hagyományos tudásra építenek, és ötvözik azt a világ borászati ​​iskoláiban és pincészeteiben szerzett tapasztalataikkal.
 
5. Ausztriában a környezetvédelem, a víztisztaság, az egészséges és GMO-mentes élelmiszerek, a biodiverzitás, valamint az energia- és anyagok hatékony felhasználása mind kiemelten napirenden van. Ezért nem meglepő, hogy világelső az ökológiai mezőgazdaságban: a mezőgazdasági területek mintegy 27%-át és a szőlőültetvények 15%-át már ma is az ökológiai mezőgazdasági irányelvek szerint kezelik, míg a szőlőterület egyötödét biodinamikus mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazásával művelik (2022-es adatok). Ezzel együtt a nemzetközileg versenyképes bortermelők száma folyamatosan növekszik, az exportbevételek növekedési görbéje hasonló a legsikeresebb újvilági bortermelő országokéhoz.
 
6. Az osztrák szőlőtermesztés alapját családi tulajdonban lévő birtokok képezik, az ipar nem a tömegtermelésre összpontosít. A kézműves termelési módszerekre jellemző magas munkaerő-intenzitás, valamint a szigorú terméskorlátozások következtében Ausztria ritkán értékesíti borait belépő áron, ennek ellenére európai összehasonlításban mégis kiváló ár-érték arányt kínálnak. A nemzetközi hírű osztrák prémium borok különösen jó ár-érték arányt képviselnek.
 
7. Az osztrák borokat koncentrált test és frissesség jellemzi, ami kiválóan illeszkedik a főzési stílusok és konyhák rendkívül változatos skálájához, beleértve a közép-európai, mediterrán és ázsiai ételeket. A Grüner Veltliner és más szőlőfajták is kiválóan alkalmasak kínai és sok más kelet-ázsiai étel mellé. Az osztrák bor azonban természetesen Ausztria gasztronómiájában gyökerezik, beleértve az Osztrák-Magyar Monarchia gazdag kulináris hagyományát is.
 
Ha szeretnéd mélyrehatóbban megismerni az osztrák borokat, jelentkezz a Borkollégium Ausztria mesterkurzusára, ahol 60 osztrák bort kóstolhatsz a legkülönfélébb stílusokban!
 
Ha otthon vagy baráti társaságban kóstolnál, osztrák borokat itt is találsz.
 
forrás: www.austrianwine.com

 
Winelovers borok az olvasás mellé