Ezeket a borokat idd pikáns és fűszeres ételek mellé!


2024. január 18., 18:53


Imádjuk a bort és a pikáns fűszert: meg kell hát próbálni összehozni a kettőt.
Ezeket a borokat idd pikáns és fűszeres ételek mellé!
A csípős, pikáns ételek mellé kínált borok megválasztásakor figyeljünk arra, hogy minél fűszeresebb, csípősebb az étel, annál magasabb cukortartalmú bort fogyasszunk mellé. Ha ragaszkodunk a vörösborhoz, akkor a lágy szerkezetű és élénk, gyümölcsös tételek lesznek a legmegfelelőbbek.
 
A német stílusú (mosel-i) fehérborok közül sok igazán jól passzol a fűszeres ételekhez. A rajnai rizling citrusos karakterrel rendelkezik, amely sok ázsiai ételhez kitűnően passzol, a változó édességi szintek pedig jól illeszthetőek a különböző csípősségi fokozatokhoz. Hasonlóan tud működni a csípős ételhez egy magasabb cukortartalmú, kerekebb és lágyabb savú Scheurebe fajtabor is.
 
A túl tanninos, túl magas alkoholtartalmú vagy túl száraz borokkal ellenkező hatást érünk el, és csípős ételünket még csípősebbnek érezzük.
 
A másik plusz pont ezeknél a német boroknál az, hogy általában mérsékelt alkoholszinttel rendelkeznek. A magasabb alkoholtartalmú borok ugyanis általában égető érzést hagynak maguk után, ha fűszeres ételekkel párosítják őket.
 
A thai vagy indiai ételek (pl. thai kacsa) biztosan nem panaszkodnak majd, ha a magasabb cukortartalmú rizlingek mellett fűszeres traminivel is kipróbáljuk őket.
 
A sauvignon blanc a chilipaprikában és a paprikákban is előforduló kémiai anyagokat tartalmaz, ez jó alapja lehet a paprikás ételekkel való párosításnak. A fajta gyümölcsösebb - pl. marlborough-i - változatai pedig az enyhén pikáns ételekkel is kombinálhatók. 
 
A chili con carne mellé sokan kapásból sört választanának, azonban a lédús, lágy tanninos, ún. “juicy” vörösborokkal is kitűnő párost alkot. Erre a gyümölcsös újvilági vörösborok tűnnek a legjobb választásnak. Kipróbálhatjuk pl. egy chilei merlot-val. 
 
Az édes-fűszeres, pikáns barbecue szószos fogások (pl. pikáns szószos csirkecomb) pedig szinte megszelidülnek egy pohár malbec-től vagy shiraz-tól.
 
Így kerüld el az égető érzést:
 
  • alacsony alkoholtartalmú
  • alacsonyabb tannintartalmú
  • inkább édes, mint csontszáraz és
  • aromatikus, frissítő és "cool climate" borokkal
 
Három TOP hazai választás csípős, pikáns ételekhez:
 
 
További tippek spicy fogásokhoz: kaliforniai zinfandel, új-zélandi merlot, elzászi pinot gris, egri csillag, mátrai sauvignon blanc, csopaki olaszrizling, dél-tiroli tramini
 
Winelovers borok az olvasás mellé