A bor szerelme

Németh Richárd
2011. augusztus 09., 14:12


A sajtkultúra - a borkultúrához hasonlatosan - ősidőktől fogva a gasztronómiai kultúra szerves része. E két csodálatos emberi produktum között sok a rokon vonás, hiszen mindkét fajtából a legizgalmasabbakat gondosan érlelik, kezelgetik, ápolják, míg végül elérik teljes nagyszerűségüket.
A bor szerelme
 
Bár a bor és a sajt általában jól érzik magukat egymással, azért nem mindegy, hogy melyik sajtfajtát melyik borral fogyasztjuk. Igaz, hogy alapvetően mindent az egyéni ízlés dönt el, a gasztronómiai kultúrában járatosabbak számára a tendenciák, a sajt- és borpárosítások főbb elvei, irányai mégis adottak, mondhatni évszázados tapasztalásokon alapulnak. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
A közhiedelemmel ellentétben a sajtokhoz nem csak és nem is elsősorban a vörös borok illeszthetők a legjobban. A vörös borokban gyakorta jelenlévő csersav (tannin) a legtöbb sajtot "legyőzi", márpedig harmónia csak a sajt és bor közötti megfelelő egyensúly esetén alakulhat ki.
A sajtot és a bort évszázadok óta fogyasztják együtt. Nincsenek nagyon szigorú szabályok arra, hogy mit mivel lehet inni, általánosságban azonban azt mondhatjuk: minél puhább, fehérebb a sajt, annál csípősebb, gyümölcs-aromásabb bor illik hozzá.
Mégis, néhány alapelv: a fehér borok általában jobban illenek a sajthoz, mint a vörösek. Ugyanakkor a nagyon lágy sajtokhoz, például kecskesajtokhoz mégis vöröset ajánlanak a szakértők.
A nagyon sós sajtokhoz savanykás, például rizlingbort ajánlunk. Élhetünk az azonos régióból származó sajt és bor kombinálásával, így nagyot nem hibázhatunk, de kiindulhatunk a sajt íz-, aromavilágából és így kereshetjük a "nagy párosokat".
A könnyed friss sajtok - melyek lényegében érlelést nem kapnak - a könnyed, friss, üde, jó savszerkezetű, nem túl alkohol gazdag fehér és rosé borokkal társíthatók legjobban.
A nemes penésszel érlelt lágysajtok (camembert, brie és társaik) a könnyedebb, nem túl tanninos, inkább gyümölcsös jellegű vörösborokat szeretik.
A rúzsos bevonatú lágysajtok - melyek ízvilága erőteljesebb, markánsabb - testesebb, nagyobb formátumú, esetleg késői szüretből származó, érlelt fehér borokkal, vagy jól összeérett tanninú, gömbölyű vörösborokkal a legjobbak.
A félkemény sajtok mellé - érettségüktől és érleltségüktől függően - a közepesen testestől a korpulens nagy fehér borokig, vagy ízlés szerint esetleg vörösborokig többféle társítás lehetséges. Ez utóbbiak közül részesítsük előnyben az olyan legömbölyödött és csersavban nem túl gazdag, bársonyos vörös fajtákat, mint a pinot noir, merlot, kadarka, kékoportó.
A kecskesajtok jó savú, élénk, pikáns fehérborokkal, főképpen Sauvignon Blanc-nal, vagy szép roséval szeretnek a legjobban együtt lenni. Ha alaposan érlelt a kecskesajt - ez nálunk nagyon ritka - akkor nagyobb formátumú, testesebb fehérrel, esetleg könnyebb vörössel érdemes kísérni.
A kékpenészes rokfort típusú sajtok esetén többféle sikeres párosítás is lehetséges. Nagy formátumú, nagyon érett kerek vörösborok, vagy a kései szüretelésű természetes édesborok közül a nem túl édesek és jó savúak, pl. tokaji édes szamorodni, alacsonyabb puttony számú aszúk, aszú fordítás és hasonlók gyönyörű harmóniákra képesek. A márkás száraz (brut) pezsgő is szépen kíséri a legtöbb érlelt sajtfélét.
 
Winelovers borok az olvasás mellé