A Borászportál.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. Az adatvédelmi információkról itt olvashat.
Elfogadás

|
Scoville-skála
A Scoville-skála a paprikafajták csípősségét méri. A Capsicum nemzetség tagjai (paprikafélék) csípősségét a kapszaicin nevű anyag okozza. Ez a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyákon. A Scoville-féle csípősségi egység (Scoville heat unit, SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. Sok csípős szósz használja reklámaiban a Scoville-skálát.
A kapszaicin mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki használható eljárást (1912-ben), ezért az egységet róla nevezték el.
|
Karácsonyi toplista – ünnepi ital- és élményajánló borkedvelőknek és párlatrajongóknak
Pezsgő a vásznon – A Piper-Heidsieck, Marilyn Monroe és az Oscar-gálák
Forralt boron innen és túl – Az ördög itala a bögrében
Szilveszter Tokaj-Hegyalján: ünnepi hangulat és borvidéki varázs
A nyár magyar itala: bor, buborék, barátság
Badacsony: a magyar borvidék ékessége
“Ha egy bor egyszerre egyedi és kiemelkedő minőségű, az a siker kulcsa lehet. A Somló hegyen mi ezt az utat választottuk” (X)
5 korlátozó tévhit a bor-étel párosításokban