A halhoz nem megy a sör. Kijelentjük bátran, ám, hogyha jobban belegondolunk, milyen hatalmas móka valahol a szigetországban a fish and chipshez leküldeni egy-két korsó ale-t, akkor gyorsan meg is cáfoltuk magunkat. De a rácpontyhoz, a harcsapaprikáshoz vagy a halászléhez mi kadarkát képzelünk, vagy (rozé)fröccsöt. Most pedig jöjjön egy halleves, amibe már készítés közben kerül bor.
Halleves fehérborral
Hozzávalók négy személyre:
- 1 kg apróhal
- 1 db sárgarépa
- 1 szál póréhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál zellerzöld
- 1 szál kakukkfű
- 2 db babérlevél
- 2 szál petrezselyemzöld
- 3 db paradicsom
- 2 db burgonya
- 4 dl száraz fehérbor
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 3 evőkanál olívaolaj
- sáfrány
- szegfűszeg
- só
- bors
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, vágjuk finomra. Mossuk meg és tisztítsuk meg a sárgarépát, a póréhagymát, majd a zellerzölddel együtt aprítsuk fel.
Az olívaolajon futtassuk meg a zöldségeket. Adjuk hozzá a babérlevelet, a kakukkfüvet, a petrezselymet és a megtisztított halat. Kevergetve pároljuk meg az egészet. Tegyük hozzá a negyedekre vágott paradicsomot, a paradicsompürét, valamint a meghámozott, kis kockákra vágott burgonyát. Sózzuk és borsozzuk, tegyük bele a szegfűszeget.
A sáfrányt keverjük el kb. 2 liter vízben, hogy színanyaga jól kioldódjon, és a fehérborral együtt öntsük fel vele a levest. Ha megfőttek a hozzávalók, vegyük ki belőle a babérleveleket és a szegfűszeget, majd merülőmixerrel pürésítsük, szűrjük át finomlyukú szitán, ha szükséges, még egyszer sózzuk, borsozzuk.
Tálaljuk forrón reszelt sajttal és fokhagymával bedörzsölt pirított kenyérkockával.