Frissítő halleves fehérborral

Mindmegette.hu
2011. augusztus 25., 10:34


A halhoz nem megy a sör. Kijelentjük bátran, ám, hogyha jobban belegondolunk, milyen hatalmas móka valahol a szigetországban a fish and chipshez leküldeni egy-két korsó ale-t, akkor gyorsan meg is cáfoltuk magunkat. De a rácpontyhoz, a harcsapaprikáshoz vagy a halászléhez mi kadarkát képzelünk, vagy (rozé)fröccsöt. Most pedig jöjjön egy halleves, amibe már készítés közben kerül bor.
Frissítő halleves fehérborral
 
Halleves fehérborral

Hozzávalók négy személyre:
  • 1 kg apróhal
  • 1 db sárgarépa
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál zellerzöld
  • 1 szál kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • 2 szál petrezselyemzöld
  • 3 db paradicsom
  • 2 db burgonya
  • 4 dl száraz fehérbor
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • sáfrány
  • szegfűszeg
  • bors
 
Elkészítés:

Tisztítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, vágjuk finomra. Mossuk meg és tisztítsuk meg a sárgarépát, a póréhagymát, majd a zellerzölddel együtt aprítsuk fel.

Az olívaolajon futtassuk meg a zöldségeket. Adjuk hozzá a babérlevelet, a kakukkfüvet, a petrezselymet és a megtisztított halat. Kevergetve pároljuk meg az egészet. Tegyük hozzá a negyedekre vágott paradicsomot, a paradicsompürét, valamint a meghámozott, kis kockákra vágott burgonyát. Sózzuk és borsozzuk, tegyük bele a szegfűszeget.

A sáfrányt keverjük el kb. 2 liter vízben, hogy színanyaga jól kioldódjon, és a fehérborral együtt öntsük fel vele a levest. Ha megfőttek a hozzávalók, vegyük ki belőle a babérleveleket és a szegfűszeget, majd merülőmixerrel pürésítsük, szűrjük át finomlyukú szitán, ha szükséges, még egyszer sózzuk, borsozzuk.

Tálaljuk forrón reszelt sajttal és fokhagymával bedörzsölt pirított kenyérkockával.
Winelovers borok az olvasás mellé