Idd magad egészségesre!Hazánk bővelkedik a gyógyvizekben, amelyekben nemcsak lubickolni kellemes, hanem ivókúra formájában kortyolgatni is érdemes őket! A gyógyvizek szakszerű fogyasztásával akár gyógyszereket is helyettesíthetünk. Horváth Réka írása.
Fasírtgolyók boros gombamártásbanNincs is illatosabb és finomabb a frissen készült fasírtnál! Az ízhatás tovább fokozható, hogyha egy kellemes, gombás szósszal tuningoljuk az egészet. A zöldséges, boros szósz kiváló párja lesz a főtt burgonyának, amivel az egészet tálaljuk. Aranyvasárnapra kiváló étel!
Forraltbor variációkEgyre hidegebbek és sötétebbek az esték, ahogy lassan araszolunk az év vége felé. Különféle, házilag is könnyen elkészíthető illatos, gyümölcsös forralt borokkal azonban felmelegíthetjük didergő testünket-lelkünket, és garantáltan nem fogunk szomorkodni!
Őszi ízek: borban párolt gombaMinden gomba ehető, van amelyik többször is. Ezen felbuzdulva egy igazi őszi receptet ajánlunk. Gyönyörű, napos, meleg őszünk van, hogyha pedig megérkezik hozzá a csapadék is, akkor bizonyára rengeteg gomba lesz. Ha pedig van jóféle erdei gombánk, akkor már csak némi hagymára, zöldborsóra és persze borra van szükségünk.
Frissítő halleves fehérborralA halhoz nem megy a sör. Kijelentjük bátran, ám, hogyha jobban belegondolunk, milyen hatalmas móka valahol a szigetországban a fish and chipshez leküldeni egy-két korsó ale-t, akkor gyorsan meg is cáfoltuk magunkat. De a rácpontyhoz, a harcsapaprikáshoz vagy a halászléhez mi kadarkát képzelünk, vagy (rozé)fröccsöt. Most pedig jöjjön egy halleves, amibe már készítés közben kerül bor.
Borban párolt halszeletek zöldségágyonCitromos vízben párolt gomba, olaszrizlingben párolt hal, mindehhez pedig friss, nyári zöldségek. Ha pedig ez nem lenne még mindig elég, eláruljuk, hogy nagyjából húsz perc alatt készen van, és szerintünk húsz percnél tovább nem is marad majd meg.
Tonhalas spagetti kaporral és fehérborralNyár van, a kapor pedig az egyik kedvenc zöldfűszerünk. Nézzünk avalami könnyedebb fogást, ízes tonhalból, parmezénnal, finom fehérborral, és persze kaporral. Ez a tésztaétel azért kiváló választás, mert nagyon hamar elkészül, és a kezdőknek sem okozhat gondot!
Sörben párolt tonhalfiléAzokat a recepteket mindig is szerettük, amelyekben megmondják, hogy mit és mikor igyunk főzés közben. Ehhez a párolt tonhalhoz sört javasolnak, amelynek csak a felét kell elhasználni. A másik felét pedig nyilván nem fogjuk kiönteni. Egy jópofa nyári ételt ajánlunk, sok hagymával, sörrel, tejszínnel és paradicsommal. Na jó, elsőre tényleg nem áll össze a kép, de érdemes kipróbálni!
Olaszos marharagu spagettivelJól tudjuk, hogy az olaszos, paradicsomos ételekhez mennyire kiválóan illenek a magasabb csersavtartalmú - mondjuk szekszárdi - vörösborok. Hogyha pedig egy olyan spagetti jut eszünkbe, amelyben ott van a fokhagyma, a marhahús, a színes bors, és a friss zöldfűszerek mellett még egy kis kadarkával is meg van bolondítva, rögtön el is indulunk a boltba a még hiányzó hozzávalókért.