Mi már tudjuk, mit eszel a májusi Gourmet Fesztiválon!

Geri Ádám
2018. április 24., 08:55


Április 23-án tartották a négy hét múlva a Millenárison megrendezésre kerülő OTP Gourmet Fesztivál sajtótájékoztatóját, ahol a hazai sztárséfek bemutatták, mivel készülnek a májusi rendezvényre.
 
Mi már tudjuk, mit eszel a májusi Gourmet Fesztiválon!
Nagy médiaérdeklődés mellett a Király utcai Gastro Art Electrolux Élménykonyháján tartottak „bemelegítést” a május 17-20 között zajló OTP Gourmet Fesztivál előtt a hazai csúcsgasztronómia képviselői. Az esemény fénypontja természetesen az ő kóstolójuk volt, hiszen itt mutatták be, mivel várják szűk egy hónap múlva a Millenárison a vendégeket, de ezen kívül is hangzottak el fontos információk a rendezvénnyel kapcsolatban.
 
 
A sajtókostolót Mautner Zsófia gasztroblogger nyitotta meg, aki elmondta, idén három tematikája lesz a fesztiválnak: a kaviár, a gombóc és a pezsgő. A jelen lévő séfeknek is ennek szellemében kellett fogásokat alkotniuk. Mautner Zsófia kiemelte, hogy a tavalyi, hetedik fesztivál több rekordot is megdöntött. Ebből az egyik legfontosabb a külföldi vendégséfek száma volt, ami egy tudatos új irány az érett korba lépett fesztivál életében.
 
A rendezvény fő szervezője, Nemes Richárd elárulta, idén ezen a vonalon is „emelik a tétet”. Eljön többek között a Gault Millau által a világ 10. legjobb éttermének választott két Michelin-csillagos, "100 pontos" bécsi Steirereck séfje, aki a gasztroszínpadon a nagyköznöség előtt fog főzni. Az osztrák Heinz Reitbauer mellett szintén fellép valammint exkluzív vacsorát ad Latin-Amerika legjobb séfje, Kamilla Seidler illetve Isztambul egyik új üdvöskéje, a Neolokal séfje, Maksut Askar is. Rajtuk kívül a lengyel főváros, Varsó 4 Bib Gourmand étterme is bemutatkozik. Nemes Richárd kiemelte, idén összesen mintegy 110 kiállító képviselteti magát.
 
Mi már tudjuk, mit eszel a májusi Gourmet Fesztiválon!

Ezután a Gourmet Fesztivál megálmodója, Gerendai Péter (a Sziget Fesztivál kitalálója, a Costes éttermek tulajdonosa) kapott mikrofont, aki bevallotta, összes vállalkozása közül ez a fesztivál a „szerelemgyereke”. Úgy érzi, a legnagyobb hazai gasztronómiai csúcsrendezvénnyel egy küldetést is teljesítenek: „A gasztronómia különböző területeiről a legjobbak népszerűsítése mellett az is célunk, hogy megmutassuk, mindez nem a gazdagok kiváltsága, szélesebb rétegek is megengedhetik maguknak. Ebben ugyanis van még egy kis lemaradásunk, a hazai csúcséttermeket egyelőre főleg a külföldi turisták tartják fenn.”

Ennek szellemében a hazai Michelin-csillagos szakácsok is jelen lesznek a fesztiválon, a sajtóeseményen az ő menüjükből villantottak fel egy-egy tételt.
 
  • Sárközi Ákos (a Michelin-csillagos Borkonyha séfje) a vegetáriánusok kaviárját, beluga lencsét készített (csirke osztrigával, ami a csirkeháton, a medencecsontoknál, a comb felett található kagylóformájú hús). Elmondása szerint azért, hogy megmutassa, „nem kell félni a kaviártól, a jóval kedvezőbb áru beluga lencséből is nagyon izgalmas dolgok születhetnek”.
  • Palágyi Eszter (a Michelin-csillagos Costes séfje) „nokedligombócba” töltött gombapaprikás variációt készített, számomra ez volt a nap fénypontja.
  • Mészáros Ádám (a nemrégiben két Michelin-csillagot kapott Onyx séfje) újragondolt szilvásgombóccal érkezett, amihez többek között pezsgőzselét is rakott a tányérra
  • Tiago Sabarigo a Michelin-csillagos Costes Downtown séfje rebarbarás, bodzakaviáros panna cottát álmodott a tányérra
 
Mi már tudjuk, mit eszel a májusi Gourmet Fesztiválon!
 
A sajtótájékoztatón jelentették be, hogy véglegessé és nyilvánossá vált a négy nap programja (megtekinthető a honlapon) illetve hogy lehet már jegyet vásárolni a workshopokra és ax exkluzív ebédekre, vacsorákra.
 
Ha mindez nem lenne elég ahhoz, hogy tudd, ott a helyed, olvasd el tavalyi élménybeszámolónkat!
Winelovers borok az olvasás mellé