Mit ropogtassunk az esti bor mellé?

(X)
2015. június 11., 21:12


Este jönnek át a barátok egy beszélgetős borozásra, de már sem időd, sem energiád, sütni-főzni? Ismerős mindenkinek ez a probléma. A megoldást egy balatoni termék jelentheti, amelyre a napokban bukkantam.
Mit ropogtassunk az esti bor mellé?
Kecskesajtos-medvehagymás snack
A múlt héten egy sűrű nap után már csak arra volt időm, hogy beszaladjak egy delikátboltba, és gyorsan bevásároljak az esti összejövetelre. Abban bíztam, hogy találok valami különleges sajtot, sonkát, amelyekkel elterelem a figyelmet „lustaságomról”. Tanácstalanság ülhetett ki az arcomra, mert az eladó odalépett hozzám és megkérdezte miben segíthet. Elmondtam a problémámat, amelyre ő egy fekete, igényes dobozba csomagolt sznekre mutatott, hogy most ez a menő, ezt viszik a borok mellé.

A számomra eddig ismeretlen sós süteményt Snock névre keresztelték a gyártók. „Prémium sajtos snack”, ez látható a sajtcikk formájára emlékeztető doboz előlapján. Az eladó elárulta, hogy hat íz közül is tudok választani, amelyekhez különböző típusú borokat ajánlanak a termék készítői.
 
Mit ropogtassunk az esti bor mellé?
A Snock márkanevű prémium sajtos snack termékcsaládja

Ezen kívül egy-egy juniborász arca is felfedezhető az egyes krékerfajtákon. Például Konyári Dani, dél-balatoni borász szavait a Grana Padano sajtos, napon szárított paradicsomos, bazsalikomos sznek dobozán találhatjuk meg: „Ez a mediterrán ízű snack egy pohár üde rozé borral képes arra, hogy bárhonnan a nyárba repítsen.”. A sajtos ropogtatnivaló karakteres, minőségi sajtból, fűszerekből, búzalisztből, tengeri sóból és vajból készül a csomagolás szerint. Jó hír tehát, hogy nincsen benne adalékanyag, csak természetes összetevőkből áll össze. Engem meggyőzött, már landolt is a kosárban.

A fehér borokhoz tíz hónapig érlelt holland kecskesajtos-medvehagymás ízesítést gondolták megfelelőnek a Snock készítői. Meglehetősen intenzív illatú és ízű volt a falat, amiből egyből kiderült, hogy nem spórolták ki a sajtot és a fűszereket a süteményből. A dobozra Miklós Csabi, móri borász arca került, ezzel is jelezve, hogy friss, üde, ropogós savú borokat kíván maga mellé a sajtos kréker.

A hat hónapig érlelt spanyol Manchego juhsajtot rozmaringgal fűszerezték, amelyet testes fehérborokhoz ajánlanak. Borbély Tamás, badacsonyi bortermelő szavait idézik a csomagoláson, aki a minerális karakterű, fahordóban érlelt borokkal fogyasztaná ezt a sajtos szneket. A rozmaring aromája erősen érezhető, a falat utóíze enyhén csípős, egyik kedvenc volt a sorból.

A rozékhoz a fent említett Grana Padano sajtos falatokat párosították, ezt napon szárított paradicsommal és bazsalikommal bolondították meg. A caprese salátára emlékeztető intenzív íz, a paradicsom édes aromája igazi ínyencséggé teszi a krékert.
 
Mit ropogtassunk az esti bor mellé?
Grana Padano sajtos-napon szárított paradicsomos-bazsalikomos snack

A vargányát és a svájci Appenzeller sajtot összegyúrva szintén elég pikáns, karakteres ízvilágot hoztak létre a Snock gyártói. Hosszan érezhető aromája a szájban, még a kóstolást követően is. Bolyki Jani az Egri borvidékről a bikavért ajánlja hozzá, de kóstolhatunk mellé más, könnyebb vörösborokat is.

A testes vörösborokhoz egy tölgyfával füstölt angol Cheddar sajtos snacket készítettek, amelyet paprikával és Habanero chilivel tettek még izgalmasabbá. Csípős, nagyon intenzív és karakteres ízvilágú, valóban nagy vörösekhez illik. Gere Zsolt alakja található a doboz oldalán, ami nem meglepő, ismerve villányi vörösborait.

Végül a desszertbor kedvelőknek sem kell szomorkodniuk, mert a balatoni manufaktúra rájuk is gondolt. A francia Roquefort juhtejes kéksajtja közismerten jól illik az édes borokhoz, így a Snock gyártói is biztosra mentek. A ropogós rúd illatában nem tolakodó a roquefort, hagyja érvényesülni a bort, majd ízében már egyértelműen meghatározza a falatot.
 
Mit ropogtassunk az esti bor mellé?
Roquefort sajtos snack

A jó borok is minőségi szőlőből készülnek, akkor miért együnk hozzá olyan sós krékereket, amik tele vannak adalékanyaggal? Tette fel a kérdés az egyik barátom, és milyen igaza van. Emellett az ízek játéka is egyben ezeknek a sajtos snackeknek a kóstolása, amelyhez szorosan hozzátartozik a borok párosítása is. Illetve még két előnye a terméknek: nem olvad el és nem kell hűtőbe tenni ebben a nyári melegben sem.
Winelovers borok az olvasás mellé