Azokat a recepteket mindig is szerettük, amelyekben megmondják, hogy mit és mikor igyunk főzés közben. Ehhez a párolt tonhalhoz sört javasolnak, amelynek csak a felét kell elhasználni. A másik felét pedig nyilván nem fogjuk kiönteni. Egy jópofa nyári ételt ajánlunk, sok hagymával, sörrel, tejszínnel és paradicsommal. Na jó, elsőre tényleg nem áll össze a kép, de érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
- 1 kg tonhalfilé
- 3 fej vöröshagyma
- 2,5 dl világos sör
- 5 dkg vaj
- 2 dl paradicsommártás
- 1,5 dl tejszín
- toast kenyér
- liszt
- őrölt feketebors
- só
Elkészítés:
A lecsepegtetett halfilét a kenyérszeletekkel megegyező méretű darabokra vágjuk, és besózzuk. Megkeressük szép mély serpenyőnket, a vajon megfonnyasztjuk benne a finomra vágott hagymát, felöntjük a sörrel, megborsozzuk. Fedjük le, és kis lángon, mintegy húsz perc alatt pároljuk meg. Közben igyuk meg a maradék sört, és pirítsuk meg a toastszeleteket.
Szűrőkanállal ügyesen emeljük ki a halszeleteket a párolóléből, és helyezzük rá a pirítósra. Dugjuk el valami meleg helyre, és foglalkozzunk egy kicsit a párolólével, vagyis öntsük hozzá a paradicsommártást, és erős tűzön forraljuk be a felére. A tejszínt alaposan keverjük el egy kevés liszttel, adjuk a mártáshoz, és forraljuk össze.
Vonjuk be vele a pirítóstalapzaton heverésző halainkat, és már tálalhatjuk is. Adjunk mellé sültkrumplit, valamint sört és/vagy rajnai rizlinget, kinek-kinek ízlése szerint.