Szarvast sütöttünk az Optimus Étterem séfjével

Varga Andrea
2016. június 13., 20:32


A nyár beköszöntével az étlap is új formát öltött Bodri Birtokon, mi pedig már alig vártuk, hogy megkóstoljuk az új fogásokat, pláne, hogy az Optimus Étterem séfje, Makk Norbert azt ígérte, a konyhában nézhetjük végig, hogyan készül el a menü.
Szarvast sütöttünk az Optimus Étterem séfjével
A Bodri Birtokon idén nyáron is főszereplő a grill. Az Optimus Gourmet Étterem egyik szegletében elhelyezkedő látványkonyha szerves részét képezi még a kemence is, ínycsiklandó fogások születésének helye. Makk Norbert az étterem séfje vezetett be a kulisszák mögé, egy átlagos menüsort kóstoltunk és párosítottunk a Bodri borokkal. Lehengerlő élményben volt részünk.
 
A 2016-os év nagy meglepetése egyértelműen a Bodri birtokon termő szarvasgomba felfedezése volt: a Magyar Tudományos Akadémia által bevizsgált gasztro kuriózum, melynek minősége hazánkban egyedülálló, a konyhában is komoly szerephez jutott, izgalmas ízdimenziókba kalauzolja a vendéget. Az étlapon kívül hamarosan találkozhatunk vele mézben, pestoként, pálinkában vagy épp sóban is- így saját konyhánkba varázsolhatunk egy újabb színt, izgalmat.
 
Szarvast sütöttünk az Optimus Étterem séfjével
Makk Norbert
 
Makk Norbert príma stratéga, kiváló ízléssel: remekbeszabott ételei mind-mind jól megkomponált, minden érzetünkre ható, sokrétű gourmet-bombák. Mesterien játszik ízlelőbimbóinkkal: finom csavar, könnyed elegancia és profizmus jellemzi ételkompozícióit. Az új menü összeállítása is saját ízlését mutatja be, egyedi ételei vannak, őt idézve ő nem „egy karaoke szakács”. A helyi alapanyagok használata mellett különlegességekre is nagy hangsúlyt fektet, jelenleg ilyen a fürj, melynek finom, ropogós sültje az étlap egyik legizgalmasabb tételének ígérkezik.
Öt tételes gourmet vacsoránk előételeként kacsa befőtt érkezett pirított kaláccsal, cékla golyókkal, 2013-as Faluhely Kadarka kíséretében. A rozmaring, bazsalikom és kakukkfű mellett apró pluszként kapott szerepet a riletteben a szilvalekvár, kerekebbé varázsolta a falatot, a kalács és a cékla édessége, pici földessége jól állt neki. A kadarka fűszeres, piros bogyós gyümölcsös jegyeivel kiváló társként szolgált, szép összhangot alkottak.
 
Szarvast sütöttünk az Optimus Étterem séfjével
Kacsa befőtt, kadarkával
 
A leves. Kötelező. A klasszikus módon készült vad erőleves fürj tojással, feketegyökérrel minden bizonnyal meghatározó és maradandó élményt nyújt kóstolójának. Esszencia, életesszencia. Vastag, sűrű, a füstölt fürjtojás a feketegyökér különlegességével szinte varázsol. Lehetetlen betelni vele.
 
Harmadikként házi szélesmetélt került a tányérokba, gorgonzolával, lazaccal. Kiváló minőségű alapanyagok, pompás tészta, lazac meghatározó jelenléte pont elegendő volt, igazi, nyári, mediterrán előétel. Kiváló választás mellé a Bordikutya. Nem harsogják túl egymást, szépen összesimulnak a szájban.
 
Szarvast sütöttünk az Optimus Étterem séfjével
Házi szélesmetélt és a Bodrikutya
 
Főételünk Gurovica- szarvas volt, köretként töltött burgonyával. A szarvast közösen sütöttük meg Makk Norberttel. A lávakő külön fűszert adott a húshoz, mely önmagában is különlegesség: az étteremben nagy hangsúlyt fektetnek az ilyen, kevésbé elterjedt vadhúsból készült fogások prezentálására. Ezzel igyekeznek megmutatni, hogy nem csupán bélszínből vagy hátszínből lehet ínycsiklandó ételt varázsolni. A töltött burgonya köret sem hazudtolta meg a séf stílusát: játékkal, fortéllyal teli. Kívül ropog, beül finom puha. Mindezt barnamártáson tálalva, hozzá egy pohár 2013-as Gurovica Merlot Válogatás. A bor két kiemelt dűlő termése, és csak arra érdemes évjáratokban készül. 3396 db palack, kis fahordóban készült, 18 hónapot töltött benne. A hordós fűszerek mind illatban, mind pedig a kortyban jelen vannak. Csokoládé, meggy, kakaó, egészítik ki a sort. Szép savakkal bír, egész hosszan játszik a szájban.
 
Szarvast sütöttünk az Optimus Étterem séfjével
Gurovica- szarvas, töltött burgonyával
 
Desszertnek a séf Oreo keksszel készült szőlőtortát ajánlott, krém karamellel kiegészítve. Az újragondolt Oreo – vigyázat, klasszisokkal jobb, mint az eredeti – hűs, kellően, de nem túlzottan édes, játékos, sokrétű, jól áll neki a friss szőlő, telis-tele boldogsághormonnal. Bodritis Olaszrizling volt kísérője, mely mézes, almás, érett gyümölcsös, kicsit narancshéjas jellegével tovább emelte az élvezeti faktort.
 
Zárásképp az Optimus branddel ismerkedtünk meg: kávé, bon-bon és pálinka. Jól eltalált tétel mindegyik. A kávé finom pörkölése, csokoládés, gyümölcsös karaktere könnyen szerethetővé teszi. A belga csokoládéból készült bon-bonból egy sosem lesz elég, a pálinka pedig kellemes zárása lehet egy ilyen, vagy hasonló kiváló vacsorának.

Az Optimus Étterem nyári étlapja itt található.